Το φεστιβάλ φωτός στην Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Όσλο

Επτά εγκαταστάσεις φώτισαν τον παραλιακό πεζόδρομο στο λιμάνι του Όσλο για το πρώτο φεστιβάλ φωτός στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, η οποία, για φέτος, είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η μία από τις δύο εγκαταστάσεις που παραγγέλθηκαν ειδικά για το Fjord Oslo Light Festival ήταν η «Lysyntese» του Ούγγρου καλλιτέχνη Laszlo Bordos. Η πρόσοψη του Δημαρχείου του Όσλο μετατράπηκε σε καμβά για μια σειρά προβολών που επικέντρωναν στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, η οποία είναι η βάση για τη ζωή στη Γη.

«Αν το φως είναι τόσο σημαντικό για τη βιολογική μας ύπαρξη, τότε η τέχνη φωτός είναι εξίσου σημαντική για την πνευματική μας ύπαρξη» δήλωσε, στο Dezeen, ο Ούγγρος καλλιτέχνης. «Επηρεάζει τον κόσμο με πολλούς μη σωματικούς τρόπους: συναισθηματικούς, ψυχολογικούς, διανοητικούς». Οι προβολές ανταποκρίνονταν σε ήχο, εναλλασσόμενες σε συγχρονισμό με το σάουντρακ που συνέθεσε για την περίσταση η Σάρα Μπαντρ των FRKTL.

Για να είναι το φεστιβάλ όσο βιώσιμο γινόταν, όλες οι εγκαταστάσεις έπαιρναν ρεύμα από το δίκτυο της πόλης. «Το δίκτυο ηλεκτρισμού στη Νορβηγία δίνει ρεύμα σε ποσοστό 99% από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από υδροηλεκτρικά» εξήγησε η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Anastasia Isachsen. «Ήταν σημαντικό για εμάς να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο και όχι γεννήτριες ντίζελ, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά σε άλλα φεστιβάλ» πρόσθεσε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories