Σήμερα η απόφαση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

54 άτομα κατηγορούνται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σήμερα αναμένεται η πρώτη ετυμηγορία για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της διερεύνησής της. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα κρίνει εάν είναι ένοχοι ή όχι οι 54 κατηγορούμενοι για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού.

Η υπόθεση που χαρακτηρίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης αφορά τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens και το κατά πόσο δωροδοκήθηκαν κρατικοί αξιωματούχοι προκειμένου να υπογραφεί.

Στο εδώλιο κάθονται περισσότεροι από 50 κατηγορούμενοι, κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας αλλά και του ΟΤΕ οι οποίοι κατηγορούνται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μεγάλοι απόντες από τη συνεδρίαση ο ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος αλλά και ο πρώην εμπορικός διευθυντής, Χρήστος Καραβέλλας, που φυγοδικεί ήδη από το στάδιο της ανάκρισης.

Όλοι τους φέρονται να ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο, αφού εμφανίζονται να εμπλέκονται στις διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, ώστε να επιλεγεί η Siemens ως ανάδοχος του έργου αλλά και για κάθε επέκταση της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον τότε υπουργό Μεταφορών επί ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη, ο οποίος έχει καταδικαστεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα, ενώ η ελληνική Δικαιοσύνη ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση το 2006, όταν οι γερμανικές αρχές άρχισαν να εξετάζουν τη μητρική Siemens.

Βασικό σημείο της σημερινής διαδικασίας είναι ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα πρέπει να λάβει υπόψη το νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος μπήκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2019 και ορίζει την επίμαχη δωροδοκία ως πλημμέλημα. Μπορεί πρόσφατα η ΝΔ να προχώρησε σε νέες τροποποιήσεις, επαναφέροντας τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος, ωστόσο το δικαστήριο οφείλει να κρίνει με τον ευνοϊκότερο νόμο. Έτσι, η πράξη της δωροδοκίας θα κριθεί ως πλημμέλημα, το οποίο έχει ήδη παραγραφεί με αποτέλεσμα να πάψει η ποινική δίωξη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Η εισαγγελική πρόταση

Αυτό άλλωστε, είχε κάνει γνωστό και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία μετά τη δημοσίευση του νέου Ποινικού Κώδικα προχώρησε σε καινούργια πρόταση επί της ενοχής. Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει την καταδίκη συνολικά 22 από τους 54 κατηγορούμενους, καταλήγοντας ότι το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου έχει παραγραφεί, καθώς με το νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος.

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι η δωροδοκία δεν έχει καταστεί ανέγκλητη, γιατί συνιστά αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. «Η συμπεριφορά των κατηγορουμένων ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα» ανέφερε ενώ άφησε αιχμές κατά του νομοθέτη λόγω της μετατροπής της πράξης της ενεργητικής δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Να σημειωθεί πως η Ελένη Σκεπαρνιά είχε κάνει ξεχωριστή αναφορά στον πάλαι ποτέ στρατηγό του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρο Τσουκάτο, καταλήγοντας ότι δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ. Κατά την κρίση της εισαγγελέως, η πράξη έχει παραγραφεί αφού «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο Τσουκάτος υποστηρίζει.

altsantiri.gr

Categories