«Λευτεριά στον πολιτικό κρατούμενο Γιάννο Παπαντωνίου» ζητούν 61 περσόνες με κείμενό τους

Ξεκίνησε ήδη ο πολιτικός αγώνας για την απελευθέρωση του βετεράνου μαχητή για την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και τον σοσιαλισμό

Πολύ πρόσφατα γράφαμε για το συνεχιζόμενο κυνήγι μαγισσών σε βάρος του υπαρκτού σοσιαλισμού που γνωρίσαμε αγαπητές φίλες και φίλοι. Η αφορμή ήταν η άρνηση των δικαστών να αποφυλακιστεί ο πρώην υπουργός Άμυνας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου – η τρίτη κατά σειρά τέτοια άρνηση, για να είμαστε ακριβείς.

Το ότι το κράτος κυνηγάει το ΠΑΣΟΚ μας όμως δεν σημαίνει ότι θα γίνει και ανεκτό, με κάποιους πρωτοπόρους αγωνιστές να αναλαμβάνουν δράση για την απελευθέρωση του βετεράνου αγωνιστή. Πιο συγκεκριμένα, 61 επιφανείς προσωπικότητες από διάφορους τομείς της κοινωνίας κυκλοφόρησαν ένα κείμενο με τις υπογραφές τους, στο οποίο καταγγέλλουν τον άδικο τρόπο με το οποίο μεταχειρίζεται η Δικαιοσύνη τον Γιάννο Παπαντωνίου – ο οποίος το μόνο που έκανε ήταν να πάρει ένα δωράκι για το σπουδαίο αμυντικό deal που έκλεισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν λέμε για επιφανείς προσωπικότητες, το εννοούμε: Στη λίστα βρίσκονται μεταξύ άλλων ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και επί χρόνια πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θάνος Βερέμης (και κάμποσοι ομότιμοι καθηγητές πανεπιστημίου), ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης, ο γενικός γραμματέας κάμποσων υπουργείων επί Σημίτη, Σωκράτης Κοσμίδης, και ένας υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ που έγινε διάσημος για τις δηλώσεις του.

Ακόμη πιο ενδιαφέροντα είναι όμως τα όσα λέει το κείμενο. Όπως υποστηρίζουν οι 61, ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι «πολιτικός κρατούμενος» που πρέπει γρήγορα να απελευθερωθεί – κάπως σαν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ας πούμε.

Αναλυτικά το κείμενο των 61:

 

«Συντάξαμε και υπογράφουμε αυτό το κείμενο όχι για να παρέμβουμε στο δικαστικό μέρος της υπόθεσης Παπαντωνίου, αλλά γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να αναδείξουμε εκείνη την πτυχή της που αφορά την τήρηση των εγγυήσεων δικαίου στη Δημοκρατία μας.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει ήδη συμπληρώσει προφυλάκιση δώδεκα μηνών. Στις 18/10/2019 οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν την προφυλάκισή του ως το ανώτατο όριο του 18μηνου. Δέχονται, επιτέλους, μετά από δύο προηγούμενες απορρίψεις αιτημάτων αποφυλάκισης, ότι δεν είναι «ύποπτος φυγής». Παραποιώντας, όμως, κατηγορηματική διάψευσή του – καταγεγραμμένη στην απολογία του – ότι δήθεν διαθέτει «άλλους λογαριασμούς», εφευρίσκουν κινδύνους τέλεσης «νέων αδικημάτων» για να παρατείνουν την προφυλάκιση!

Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν έχει δικαστεί. Εναντίον του δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες. Η ποινική δίωξη στηρίχτηκε σε εικασίες ενώ η διετής ανάκριση περατώθηκε χωρίς να προκύψει απολύτως κανένα νέο στοιχείο για την τεκμηρίωσή τους. Πως είναι νοητό ένα δημόσιο πρόσωπο με την πολιτική διαδρομή του Γιάννου Παπαντωνίου να διασύρεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με ακραία μέτρα προφυλάκισης – που η πολιτεία επιφυλάσσει για τους χειρότερους εγκληματίες – και μάλιστα σε συνθήκες που ενέχουν στοιχεία αυθαιρεσίας; Αν δεν τεθεί τέρμα με Απαλλακτικό Βούλευμα στην ποινική διαδικασία, γιατί δεν παραπέμπεται στο φυσικό του δικαστή για να κριθεί, κατά το δημοκρατικό του δικαίωμα που εγγυάται το Σύνταγμα; Μήπως γιατί η παρατεταμένη προφυλάκιση στοχεύει ευρύτερα την περίοδο που η χώρα εντάχθηκε στο ευρώ, αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς και αναβάθμισε τη θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο;

Η παρατεταμένη προφυλάκιση αποτελεί σκάνδαλο και ύβρη για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Προς το συμφέρον της δικαιοσύνης και συνεπώς όλων των Ελλήνων, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο μόνος πρώην υπουργός από ένα χρόνο τώρα πολιτικός κρατούμενος, πρέπει να ξαναβρεί την ελευθερία του. Και αν χρειαστεί, να δώσει μετά τη μάχη σε κάποιο δικαστήριο με τις ανοικτές, δημόσιες διαδικασίες που εγγυάται το κράτος δικαίου.»

Το πάθος για την ΠΑΣΟΚια είναι δυνατότερο απ’όλα τα κελιά, αγαπητές φίλες και φίλοι.

luben.tv

Categories