Απονεμήθηκαν τα βραβεία «Νησίδες Ποιότητας 2019» που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία

Απονεμήθηκαν τα βραβεία ‘’Νησίδες Ποιότητας 2019” παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή και διοργανώθηκε από την Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία. Τα βραβεία κατέκτησαν το Σωματείο Εθελοντικής Πολιτικής Προστασίας Αστυπάλαιας, η οργάνωση ‘’ ΝΟΣΗΛΕΙΑ”, η ομάδα ‘’ΕΜΦΑΣΙΣ” , το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ΕΣΤΙΑ, η οργάνωση ‘’ ΚΑΡΔΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” , το Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων- Φάρος του Κόσμου, η ΜΚΟ ΔΕΣΜΟΣ για το πρόγραμμα ‘’ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ και ΔΡΩ” και η οργάνωση ‘’ ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ”. Στην επιτροπή που αξιολόγησε τις οργανώσεις συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία, Ιωάννης- Αλέξιος Ζέπος, ο αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και Καθηγητής, Βασίλης Ράπανος, ο ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η συνθέτης Ευανθία Ρεμπούτσικα, η πρόεδρος της ΜΚΟ Wise Greece, Μελίνα Ταπραντζή, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ. Χρήστος Χαρπαντίδης.

Το Σωματείο Εθελοντικής Πολιτικής Προστασίας Αστυπάλαιας ήταν μία πρωτοβουλία ενεργών πολιτών ώστε να διασφαλίσουν την προστασία ζωής των πολιτών αλλά και τις περιουσίες τους από φυσικούς και τεχνητούς κινδύνους. Σήμερα αριθμεί 27 εκπαιδευμένα μέλη . «Συχνά αποκομμένοι από την περιφερειακή και κεντρική διοίκηση, στις αρχές του 2000 αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία υποδομή και οργάνωση αρωγής σε έκτακτες καταστάσεις ως ενεργοί πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντικής Πολιτικής Προστασίας Αστυπάλαιας, Γιώργος Γιαννούλης.

Ο οργανισμός «Νοσηλεία» δραστηριοποιείται από το 2001 στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών καλύπτοντας τις ανάγκες για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κατ’ οίκον νοσηλεία και ανακουφιστική φροντίδα σε όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη αποσκοπώντας στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Επιπλέον παρέχει δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλεία και φροντίδα σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους με κινητικά και κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα. «Μας δίνει δύναμη αυτό το βραβείο να συνεχίσουμε το μέλλον. Εξυπηρετούμε περίπου 2000 ασθενείς το έτος. Ωστόσο 135.000 άνθρωποι το χρόνο χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα και νοσηλεία , σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που έγινε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το υπουργείο Υγείας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε, να αναπτυχθούμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του οργανισμού, Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Η ‘’ ΕΜΦΑΣΙΣ” ξεκίνησε το 2013 οργανώνοντας ένα πολύ μεγάλο δίκτυο εθελοντών με στόχο να ανταποκριθεί στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μέχρι σήμερα έχει στηρίξει μέσα από 17 προγράμματα και δράσεις δρόμου άστεγους και μακροχρόνια άνεργους συμπολίτες μας καθώς και τις οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. 3000 ωφελούνται από τις δράσεις της οργάνωσης ετησίως ενώ στα έξι χρόνια λειτουργίας της οι εθελοντές της έχουν προσφέρει 150.000 ώρες εθελοντικής εργασίας.

«Το 2012 μία χούφτα ανθρώπων οραματίστηκε να ξεκινήσει έναν από καρδιάς διάλογο με τους συνανθρώπους που είχαν χάσει τα πάντα, χωρίς να περιμένουν να έρθουν οι ίδιοι να ζητήσουν βοήθεια, αλλά αναζητώντας τους στους δρόμους. Η σημερινή διάκριση ανήκει στους αστείρευτους εθελοντές μας που έχουν καταγράψει χιλιάδες ώρες στο κοντέρ της ανθρωπιάς. Υποσχόμαστε στους ανθρώπους στο δρόμο να παραμείνουμε η φωνή τους καταρρίπτοντας τα βλαβερά στερεότυπα. Ένας είναι ο λόγος της ύπαρξής μας: η αγάπη στον άνθρωπο», επισήμανε από την πλευρά της η συντονίστρια της ομάδας ‘’ ΕΜΦΑΣΙΣ”, Μαρία Καρρά.

Το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση- ΕΣΤΙΑ- από το 1982, δεν εκπαιδεύει απλά μαθητές αλλά φροντίζει ολιστικά και εφ’ όρου ζωής ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους με νοητική υστέρηση. «Ο κόσμος της ΕΣΤΙΑ προσπαθεί να χτίσει μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει προσπαθεί να χτίσει μέσα σε αυτό ένα κομμάτι με τα καλύτερα υλικά που θα μπορούσε να διαθέτει, την αγάπη, την αλληλεγγύη, το σεβασμό προς τα άτομα αυτά», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση- ΕΣΤΙΑ, Ευφημία Προκοπάκη.

Ο φορέας Coeurs pour Tous, με ανθρωπιστικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1998 από τον καρδιοχειρουργό, Καθηγητή Αυξέντιο Καλαγκό, με έδρα τη Γενεύη. Σκοπός της λειτουργίας του ήταν να χειρουργούνται παιδιά με συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε ασθενείς οικονομικά ομάδες. Από το 1998 17.000 άπορα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες χειρουργήθηκαν αφιλοκερδώς από τον ίδιο και από την ομάδα του. Από το 2015 ο φορέας που ανέπτυξε δράσεις και στην Ελλάδα ως ‘’ Καρδιές για Όλους” υποστήριξε οικονομικά τις επεμβάσεις σε περισσότερα από 115 άπορα και ανασφάλιστα παιδιά με καρδιοπάθεια – «Λαμβάνω αυτή τη διάκριση με πολλά συναισθήματα και ευγνωμοσύνη. Μας επιλέξατε για το ανθρωπιστικό μας έργο για τα παιδιά που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες και οι γονείς τους δεν μπορούν να καλύψουν τα ιατρικά έξοδα», δήλωσε ο γιατρός και πρόεδρος της οργάνωσης, ‘’ ΚΑΡΔΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”, Αυξέντιος Καλαγκός.

Το κέντρο προστασίας ανηλίκων ‘’Φάρος του Κόσμου” είναι ένας χώρος προστασίας και δημιουργικής απασχόλησης των νέων του μεγαλύτερου οικισμού Ρομά στη Μακεδονία και υλοποιεί δραστηριότητες δημιουργικές και πρωτοποριακές. Ιδρύθηκε από τον πατέρα Αθηναγόρα Λουκατάρη και λειτουργεί από το 2004. «Ο Φάρος στον Δενδροπόταμο στη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι ένας φάρος που άναψε για να μην χάσει κανένα παιδί το δρόμο του και να μην πέσει ποτέ σε ξέρα», είπε χαρακτηριστικά ο πάτερ Αθηναγόρας Λουκατάρης.

Το «Νοιάζομαι και Δρω» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιούν το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός και το Ίδρυμα Λαμπράκη με στόχο την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, καθώς και την ενίσχυση μιας στάσης ζωής του ενεργού πολίτη στους μαθητές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση βιωματικών δράσεων στα σχολεία από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το «Νοιάζομαι και Δρω» είναι εφαρμόσιμο σε όλο το φάσμα της σχολικής εκπαίδευσης και έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 που υλοποιείται το πρόγραμμα στα σχολεία, έχει δημιουργηθεί το σχολικό δίκτυο «Νοιάζομαι και Δρω», το οποίο αποτελείται από 550 διαφορετικά σχολεία. Στο «Νοιάζομαι και Δρω» έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα 5.110 εκπαιδευτικοί και περίπου 63.100 μαθητές. Στις δράσεις των σχολείων έχουν λάβει μέρος η πλειονότητα των γονέων καθώς και περίπου 1.600 διαφορετικοί κοινωνικοί εταίροι και φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

«Οι μαθητές αισθάνονται τη χαρά και την ενδυνάμωση μέσα από την προσφορά και αυτά τα δύο είναι από τα πιο σημαντικά εφόδια που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας ώστε να καλλιεργήσουν τον εθελοντισμό και την προσφορά στα κοινά σαν στάση ζωής», ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος ‘’ Νοιάζομαι και Δρω” και της ΜΚΟ ‘’ ΔΕΣΜΟΣ”, Λένα Παπαλεξοπούλου.

Το ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ, είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Κοινωνικής Φροντίδας, και παρέχει δωρεάν Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική υποστήριξη σε ογκολογικούς ασθενείς και στο οικείο περιβάλλον αυτών.

«Η ανάγκη για το ‘Αγγιγμα ξύπνησε μέσα μου όταν ο καρκίνος χτύπησε και την δική μας πόρτα. Στόχος μας είναι να φέρουμε πίσω την αξιοπρέπεια, την ελπίδα στο σπίτι που δοκιμάζεται και να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που περνούν δύσκολα μετά τη διάγνωση. Η ζωή δεν τελειώνει μετά το άκουσμα της λέξης ‘’ καρκίνος”», τόνισε η πρόεδρος του, Χριστίνα Νομικού.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον επίτιμο πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και ιθύνοντα νου των βραβείων ‘’ Νησίδων Ποιότητας”, Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, την οποία παρέλαβε ο γιος του, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories