ΚΕΔΕ:Σε εξέλιξη η Γενική Συνέλευση-Εκλέγεται νέο Διοικητικό & Εποπτικό Συμβούλιο (φωτο)

Με χαιρετισμό του απερχόμενου Προέδρου της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και με Προεδρεύοντα τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη ξεκίνησαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ για την ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού και Εποπτικού της Συμβουλίου για τη νέα δημοτική περίοδο.

Παρών στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ είναι ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε πως ο κοινός στόχος είναι, με τη συνεργασία της κυβέρνησης, να πάει η Αυτοδιοίκηση πιο ψηλά. «Η Αυτοδιοίκηση είναι πλέον κρίσιμος παράγοντας διαχείρισης των μεγάλων πολιτικών, οικονομικών, πρακτικών και πολιτιστικών θεμάτων της χώρας» επισήμανε και έκανε αναφορά στις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης με στόχο την διασφάλιση της κυβερνησιμότητας. Στη συνέλευση παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων στον χαιρετισμό του επισήμανε την ανάγκη να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους με στόχο την ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους, και έθεσε ως προτεραιότητες, τη δρομολόγηση πολιτικών ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας, στελέχωσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ και  αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Η Γενική Συνέλευση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις εκπροσώπων των παρατάξεων. Η έναρξη της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου αναμένεται στις 14.30 και η λήξη της στις 18.30.

Γ. Πατούλης: « Αφήνουμε σημαντικό έργο»

Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφερόμενος στο έργο της ΚΕΔΕ τα προηγούμενα χρόνια, υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη διοίκηση που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές.

«Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργήσαμε με σύνθεση, αλλά και σεβασμό στη διαφορετική άποψη και στις αρχές της δημοκρατικής πλειοψηφίας. Είμαι βέβαιος ότι η επόμενη Διοίκηση, όχι απλά θα αξιοποιήσει το έργο αυτό αλλά θα το κάνει ακόμη μεγαλύτερο. Οι συνθήκες σήμερα είναι πιο ευνοϊκές. Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση αλλά και κομματικές δυνάμεις, που αντιλαμβάνονται καλύτερα και θετικότερα την αξία του θεσμού που εκπροσωπούμε. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι αυτό που θα καταθέσει προτάσεις και θέσεις για την υλοποίηση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Μεταρρύθμιση η οποία, σύμφωνα και με τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών κου Θεοδωρικάκου αναμένεται να έρθει τους επόμενους μήνες στη Βουλή. Είχα την τιμή από το 2014, με τη δική σας ψήφο εμπιστοσύνης, να βρεθώ στη θέση ευθύνης του Προέδρου της ΚΕΔΕ.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2014 μέχρι σήμερα, πετύχαμε πολλά και τα πετύχαμε όλοι μαζί» σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος και συμπλήρωσε:

 

Η ΚΕΔΕ είναι πιο δυνατή από ποτέ

 

«Σήμερα η ΚΕΔΕ είναι πιο δυνατή από ποτέ. Γι’ αυτό μπορεί να αναδειχθεί σε ρόλο πρωταγωνιστή ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών. Η χώρα δείχνει αποφασισμένη να επιστρέψει στην κανονικότητα. Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας μας καθιστά πιο αισιόδοξους. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται περισσότερο κι από το πολιτικό σύστημα την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Και η εικόνα της αυτοδιοίκησης στους πολίτες είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε πιο θετική.

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη ώστε να μπουν σε τροχιά επίλυσης όλα τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών. Από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας. Μέχρι και την αναζήτηση των τρόπων με τους οποίους θα πετύχουμε να γίνει η Ελλάδα τόπος φιλικός στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, μια χώρα αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών, που θα κρατά τα παιδιά της εδώ, ένας τόπος που όλοι θα θέλουν να ζουν και να εργάζονται. Όλα αυτά μπορεί να τα πετύχει η νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ. Αρκεί να λειτουργήσει ενωμένη, Υπερκομματικά.

 

Θα συνεχίζω να υπερασπίζομαι την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και από τη νέα μου θέση ως Περιφερειάρχης Αττικής

 

Στην συνέχεια ο Γ. Πατούλης, αφού ανέφερε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και από τη νέα του θέση υπογράμμισε: «Μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού από θέση πρώτης γραμμής,  ήρθε η ώρα να αξιοποιήσω την εμπειρία που απέκτησα και να στρατευτώ σε έναν άλλον χώρο. Στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Αττικής. Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ τη διαδρομή μου στον πρώτο βαθμό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους φίλους που απέκτησα μέσω της ΚΕΔΕ, σε όλη την Ελλάδα, τους συνεργάτες μου που με βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια και το προσωπικό της ΚΕΔΕ, που υπήρξε πολύτιμος αρωγός μου. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους δημόσια. Θέλω να σας δώσω μια υπόσχεση. Είμαι έτοιμος να συμβάλλω δημιουργικά, με όλες μου τις δυνάμεις, στο να δημιουργήσουμε πρώτος και δεύτερος βαθμός ένα ισχυρό, αρραγές μέτωπο, που θα πάει την αυτοδιοίκηση ακόμη πιο ψηλά».

 

Πάνω από κόμματα και παρατάξεις στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του εστίασε στο γεγονός ότι το προηγούμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ είχε αυτοδιοικητικό και όχι κομματικό χαρακτήρα. «Είχα την τύχη και την τιμή να ηγηθώ ενός Διοικητικού Συμβουλίου, που αποτελείτο από ανθρώπους που αγαπούσαν πάνω από όλα την αυτοδιοίκηση. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ήταν πάνω από κόμματα και παρατάξεις.

Πολλές φορές οι αποφάσεις μας ήταν ομόφωνες. Είμαι περήφανος γιατί τις μεγάλες μάχες για την αναβάθμιση του κύρους της ΚΕΔΕ και της αυτοδιοίκησης, τις δώσαμε ενωμένοι. Γιατί καταφέραμε να κρατήσουμε ανόθευτες τις πολιτικές μας ταυτότητες, χωρίς να υποτάξουμε τους εαυτούς μας στις κομματικές καμαρίλες» σημείωσε.

 

Τι πετύχαμε στα χρόνια της θητείας μας

 

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής αναφερόμενος στη δράση της ΚΕΔΕ κατά την προηγούμενη περίοδο ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ χάρη στην ενότητα της πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα όπως:

 • Αναβαθμίσαμε το κύρος του οργάνου μας καθιστώντας την ΚΕΔΕ βασικό θεσμικό συνομιλητή όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από το 2014 ως σήμερα
 • Πετύχαμε να βάλουμε τέλος στην άγρια περικοπή των πόρων της αυτοδιοίκησης από το Κεντρικό Κράτος.
 • Χάρη στην ενότητα κι αποφασιστικότητά μας καταφέραμε να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση το 2015 να μας δεσμεύσει τα ταμειακά μας διαθέσιμα
 • Η δική μας υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά ήταν αυτή που ανέδειξε το προσφυγικό ως μεγάλης εθνικής σημασίας ζήτημα
 • Η αυτοδιοίκηση υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια ο καλύτερος πρεσβευτής μιας χώρας σε διεθνές επίπεδο
 • Επενδύσαμε ως Διοικητικό Συμβούλιο στην εξωστρέφεια της ΚΕΔΕ
 • Επιδιώξαμε και πετύχαμε με ελάχιστα μέσα  να φτάσει η φωνή της αυτοδιοίκησης σε κάθε ελληνικό σπίτι.
 • Επενδύσαμε στη διεθνή μας εκπροσώπηση της Αυτοδιοίκησης συμμετέχοντας από θέση ευθύνης σε κορυφαία όργανα της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης
 • Αυξήσαμε τον αριθμό των θεματικών επιτροπών της ΚΕΔΕ
 • Για πρώτη φορά στα χρονικά της αυτοδιοίκησης η ΚΕΔΕ ένωσε τις δυνάμεις της με την Ένωση Περιφερειών και διαμορφώσαμε ένα κοινό πλαίσιο προγραμματικών θέσεων
 • Υπερβήκαμε τα στερεότυπα και αναλάβαμε κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις που απευθύνονταν στοχευμένα στους κατοίκων ακριτικών Δήμων.
 • Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εφάρμοσε μια πολιτική ισότιμης αντιμετώπισης όλων των Δήμων, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους
 • Δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα για να αναδείξουμε την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης
 • Με αιχμή του δόρατος το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι αξιοποιώντας το επιστημονικό μας δυναμικό, εκπονήσαμε έγκριτες μελέτες που τεκμηρίωναν τις θέσεις της αυτοδιοίκησης πάνω στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους και την καθημερινότητα των πολιτών.
 • Διατυπώσαμε έγκαιρα και τεκμηριωμένα τις ενστάσεις μας για το περιεχόμενο του Κλεισθένη και τα αδιέξοδα που θα δημιουργήσει στη λειτουργία των δήμων και των τοπικών κοινωνιών

Πηγή:aftodioikisi.gr

Categories