100 κιλά «μπάλα σκουπιδιών» στο στομάχι φάλαινας

100 κιλά ζύγιζαν τα σκουπίδια που βρέθηκαν στο στομάχι μιας φάλαινας φυσητήρα, η οποία πέθανε, όταν ξεβράστηκε στη Νήσο Χάρις της Σκωτίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα του BBC, το τεράστιο θηλαστικό είχε μέσα στο στομάχι του «μια μπάλα σκουπιδιών», βάρους 100 κιλών.

Δίχτυα ψαρέματος, σκοινί, κορδέλα περιτυλίγματος, πλαστικές σακούλες και πλαστικά ποτήρια ήταν μερικά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στο στομάχι της με την μορφή κουβαριού.

Πηγή: Smass
Ειδικοί επιστήμονες σε αυτά τα κητώδη θηλαστικά δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν τα αντικείμενα αυτά συνέβαλαν στον θάνατο της φάλαινας. Αλλά ντόπιοι, οι οποίοι βρήκαν το πτώμα της στην ακτή Σίλεμποστ την Πέμπτη, υποστήριξαν ότι το συμβάν υπογραμμίζει το ευρύτερο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Scottish Marine Animal Stranding Scheme (Smass), που ερευνά τους θανάτους δελφινιών και φαλαινών, πραγματοποίησαν νεκροτομή στη φάλαινα για να επιχειρήσουν να διακριβώσουν τα αίτια του θανάτου της.

Τα αντικείμενα αυτά πιστεύεται ότι προήλθαν τόσο από την βιομηχανία αλιείας, όσο και από την χερσαία οικονομική δραστηριότητα.

Πηγή: Smass
Η ακτοφυλακή και εργαζόμενοι στο Συμβούλιο των Εβρίδων βοήθησαν στην εξέταση της φάλαινας και στην κατασκευή ενός γιγαντιαίου λάκκου στην παραλία για τον ενταφιασμό του ζώου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ, περιστατικά με φάλαινες και δελφίνια που ξεβράζονται στις ακτές της Σκωτίας γνωρίζουν αύξηση. Το 2009 είχαν καταγραφεί 204 τέτοια περιστατικά, ενώ το 2018 περισσότερα από 930.

efsyn.gr

Categories