«Κατανάλωση Κληρονομιάς»:Βιώσιμη μόδα από τη Sun Lee

Κολεξιόν έξι κρεασιόν από κορεατικό χαρτί παρουσίασε η σχεδιάστρια μόδας Sun Lee από τη Νότια Κορέα. Η απόφοιτος της Design Academy Eindhoven δημιούργησε την κολεξιόν με επωνυμία «Κατανάλωση Κληρονομιάς» αφότου διαπίστωσε την ποσότητα των ρούχων που κάθε σεζόν πετιούνται στα σκουπίδια. «Αυτή η κολεξιόν βασίζεται σε τρεις αρχές: εφήμερο, αναλώσιμο, βιώσιμο» δήλωσε, στο Dezeen, η Sun Lee.

 

Κατασκευασμένες από χαρτί hanji και ύφασμα hansan-mosi, οι αρθρωτές κρεασιόν μπορούν να φορεθούν ως επίπεδα το ένα πάνω στο άλλο και έχουν σχεδιαστεί κατά τρόπο που μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν.

 

«Τα εύθραυστα κομμάτια λειτουργούν ως αναλώσιμα φορέματα» εξήγησε. «Το χαρτί hanji είναι βιώσιμο, αναλώσιμο και εύκολα ανακυκλώσιμο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φόρεμα μπορεί να πεταχτεί με έναν πιο βιώσιμο τρόπο απ’ οτιδήποτε είναι fast fashion» πρόσθεσε.

 

«Ξέρω ότι είναι πιθανώς αδύνατο να ζούμε χωρίς να βλάπτουμε τη φύση, αλλά θα μπορούσαμε να επιδρούμε λιγότερο αρνητικά και να ζούμε πιο βιώσιμες ζωές» υπογράμμισε η Sun Lee.

 

Στόχος της κολεξιόν είναι να επανεισαγάγει παραδοσιακά υλικά και τεχνικές στη σύγχρονη κουλτούρα και, ταυτόχρονα, να αντιμετωπίσει τα πιεστικά περιβαλλοντικά ζητήματα και τα απορρίμματα που προκαλούνται από τη βιομηχανία της μόδας. «Θέλω να φέρω ξανά στην καταναλωτική κοινωνία μας αυτή την κουλτούρα της τεχνουργίας» τόνισε. «Αυτή η κολεξιόν είναι μια πρόσκληση να στοχαστούμε για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στη μόδα και να φανταστούμε λύσεις για βιώσιμη τέχνη».

 

Μπορεί η ίδια να εστιάζει στις τεχνικές και τα υλικά της πατρίδας της, αλλά είπε στο Dezeen πως ελπίζει ότι και άλλες κουλτούρες θα βρουν κίνητρο να επαναφέρουν στην καταναλωτική κοινωνία τις τεχνικές που σταδιακά εξαφανίζονται.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories