Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για τον καρκινοπαθή από το Πακιστάν

Λύση για την άμεση δωρεάν νοσηλεία του 22χρονου καρκινοπαθή από το Πακιστάν ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη με παρέμβασή του προς τις αρμόδιες αρχές ο Συνήγορος του Πολίτη.

Το θέμα για το 22χρονο από το Πακιστάν που εδώ και έναν μήνα δεν μπορεί να κάνει αναγκαίες αξονικές τομογραφίες και να ξεκινήσει χημειοθεραπεία, επειδή δεν μπορεί να βγάλει ΑΜΚΑ λόγω νομικού κενού, παρόλο που πληροί τις προϋποθέσεις ανέδειξε η «Εφ.Συν.».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων (ΕΣΠ), ο Συνήγορος επισημαίνει το κενό νόμου ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αιτούντων άσυλο, καθώς εκκρεμεί ακόμα η έκδοση της ΚΥΑ που προβλέπει ο νέος νόμος για το άσυλο, και επισημαίνει την αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσης λύσης για τις περιπτώσεις ασθενών που χρήζουν νοσηλείας, με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους.

Η ζωή του καρκινοπαθούς, αιτούντος άσυλο από το Πακιστάν, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω της καλπάζουσας μορφής καρκίνου από την οποία πάσχει.

Η διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου ζήτησε ενημέρωση για την ιατρική κατάσταση του ασθενή, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι εξετάσεις και η δέουσα αγωγή, χωρίς οικονομική του επιβάρυνση.

Το ΕΣΠ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Λαϊκού Νοσοκομείου, καθώς και την απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «στους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους, από τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά, σε όλους όσους έχουν ανάγκη είτε έχουν ΑΜΚΑ και ΚΥΠΑ, είτε όχι».

Οι αιτούντες άσυλο έχουν εξαιρεθεί από την εγκύκλιο που προβλέπει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πολίτες τρίτων χωρών, η οποία έχει επικριθεί, καθώς θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καλεί την ελληνική Πολιτεία στην άμεση επίλυση του ζητήματος για τις χιλιάδες των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που εξακολουθούν να στερούνται το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία.

efsyn.gr

Categories