ΔΤ Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού για την υπόθεση Κτηματολογίου Σαρωνίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Λαϊκή Συσπείρωση, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Δεκεμβρίου 2019, συμμετείχε:

1) την Παρασκευή 6/12 στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Κτηματολόγιο Κερατέας, όπου ζητήσαμε να ανακληθεί η παραλαβή των ενστάσεων του Δημοσίου.
2) στην ηλεκτρονική αποστολή φακέλου προς τη διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, την ίδια ημέρα, από τον οποίο αποδεικνύεται ότι οι ενστάσεις του Δημοσίου είναι αβάσιμες. Ο φάκελος συνοδευόταν από αίτημα για ανάκληση εκ μέρους του Δημοσίου των ενστάσεών του.
3) την Δευτέρα 9/12, στην παράσταση διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο. Η παράσταση αυτή αναβλήθηκε για την Τετάρτη 11/12.
Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχε, με πρωτοβουλία του κ. Φιλίππου, και ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού δεν είχε αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Οι δύο Δήμαρχοι συνέταξαν και κατέθεσαν υπόμνημα στον υφυπουργό με τον τίτλο «ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ»
Θεωρούμε σκόπιμο να διαχωρίσουμε τη θέση μας σχετικά με το εν λόγω υπόμνημα, για τους εξής λόγους:
– Το περιεχόμενό του δεν συζητήθηκε και δεν αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση της 4ης Δεκεμβρίου αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το θέμα της Σαρωνίδας, για το οποίο αποδείχθηκε το αβάσιμο των ενστάσεων του Δημοσίου με ατράνταχτα στοιχεία. Άλλωστε, ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή γνώση των περιστατικών σχετικά με καταπατήσεις (ή όχι) στην Λαυρεωτική, πόσο μάλλον να πάρουμε θέση.
– Η γενικόλογη και ατεκμηρίωτη επίκληση εκ μέρους του Δημοσίου, της δικαστικής απόφασης 1151/1872, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαντηθεί με μια ισοπεδωτική απαίτηση για νομιμοποίηση όλων των καταπατήσεων δημόσιας γης, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται με το αυθαίρετο αίτημα για αύξηση του ορίου των 100 στρεμμάτων ( άρθρο 19 του ν.719/1977) σε 500 στρέμματα!
– Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πρέπει να τονιστεί στον κ. Υφυπουργό και στην κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η απαίτησή μας να βρεθεί διοικητική και πολιτική λύση, ώστε οι οποιεσδήποτε ενστάσεις κυριότητας προβάλλει το δημόσιο να είναι συγκεκριμένες και σαφώς αιτιολογημένες ανά περίπτωση, ώστε να μην ταλαιπωρούνται άδικα οι δημότες. Υπενθυμίζουμε ότι θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι καμία απαίτηση του Δημοσίου δεν πρέπει να υφίσταται στις εξής περιπτώσεις:
α) Σε εκτάσεις οικοδομικών Συνεταιρισμών, αν έχει εφαρμοστεί το σχέδιο και έχει γίνει η διανομή των οικοπέδων.
β) Σε περιοχές που μπήκαν στο σχέδιο με πρωτοβουλία του Δήμου και έχει κυρωθεί η πράξη εφαρμογής.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Δείτε το υπόμνημα στο οποίο αναφέρεται η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Categories