Πορεία ενάντια στη λεηλασία της φύσης με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης»

Τάσος Σαραντής
Σε συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και σε πορεία ενάντια στη λεηλασία της φύσης καλεί αύριο, ημερομηνία που έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Βουνού», στις 6 μ.μ., η Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων.

Στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί και στηρίζουν περισσότεροι από 40 φορείς, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι ορειβατικοί σύλλογοι και πεζοπορικές ομάδες της Αττικής, ορισμένοι ορειβατικοί σύλλογοι της περιφέρειας, πολλά κινήματα πολιτών, η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών και η Συνέλευση για την Υπεράσπιση των Βουνών.

Την ίδια μέρα θα γίνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Ικαρία, τη Μονεμβασιά, την Καρδίτσα και αλλού.

«Στην Ελλάδα του 2019 και υπό το πρόσχημα της “πράσινης ανάπτυξης” εκατοντάδες ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας ξεκοιλιάζονται ή σχεδιάζεται να ισοπεδωθούν για την εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων.

»Η καταστροφή που προκαλείται είναι τεράστια και δυστυχώς μη αναστρέψιμη. Aγραφα, Σαμοθράκη, Ικαρία, Τήνος, Ανδρος, Πάρος, Λέσβος, Ροδόπη, Βασιλίτσα, νότια Πίνδος, Ασκιο, Βέρμιο, Πιέρια, Κίσσαβος, νότιο Πήλιο, Οίτη, Οξυά, Αιτωλοακαρνανία και Ναυπακτία, Ελικώνας και Κιθαιρώνας, Ζήρεια, Λύρκειο, Πάρνωνας, Βόρειος Ταΰγετος, Καβομαλιάς, Μάνη, Κύθηρα, Κρήτη, Κάρπαθος και Εύβοια είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των “μελλοθάνατων” τόπων. Ακόμα και τα “Γκαλαπάγκος της Μεσογείου”, 14 απομονωμένες και με τεράστια οικολογική αξία νησίδες του Αιγαίου προστατευόμενες από διεθνείς συμβάσεις, βρίσκονται στο στόχαστρο των “πράσινων” επενδυτών».

Οπου οι αντιδράσεις είναι σθεναρές, αναλαμβάνουν δράση οι δυνάμεις καταστολής. Στα Αγραφα -και όχι μόνο- αστυνομικοί και σεκιουριτάδες αλωνίζουν σχεδόν στα 2.000 μέτρα και προσφέρουν κάλυψη σε παράνομες εργασίες» αναφέρεται στο κάλεσμα για τη διαμαρτυρία.

«Είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσοι βιότοποι, αδιατάρακτοι έως τώρα από την ανθρώπινη παρουσία, απειλούνται από τη βιομηχανοποίηση. Το οξύμωρο είναι ότι όλα αυτά συντελούνται στο όνομα της δήθεν προστασίας της φύσης και πλασάρονται από τους επενδυτές ως “φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις”.

»Στην πραγματικότητα το μόνο που τους νοιάζει είναι τα σίγουρα κέρδη που εξασφαλίζουν από τις επιδοτήσεις και τις υψηλές εγγυημένες τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά τα χρήματα φυσικά προέρχονται από δημόσιους πόρους, δηλαδή από όλους μας» επισημαίνεται.

«Την ίδια στιγμή, με τις ευλογίες της ελληνικής και ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης, φαραωνικές επενδύσεις υλοποιούνται ή σχεδιάζονται ανά την επικράτεια: οι εξορύξεις χρυσού έχουν ήδη μετατρέψει περιοχές της Χαλκιδικής σε σεληνιακό τοπίο, δεκάδες ρέματα σχεδιάζεται να μπαζωθούν για τη δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών εργοστασίων, η εκτροπή του Αχελώου επανέρχεται με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι εξορύξεις βωξίτη μετά την Γκιόνα και τον Παρνασσό απειλούν και την Οίτη, ενώ η Ηπειρος και οι μισές μας θάλασσες έχουν χωριστεί σε “οικόπεδα” ερευνών για υδρογονάνθρακες και έχουν μοιραστεί σε πολυεθνικές. Απέναντι στον βιασμό της φύσης, προς όφελος των λίγων και ισχυρών, δεν θα παραμείνουμε απλοί παρατηρητές/συνένοχοι» καταλήγουν οι διοργανωτές.

efsyn.gr

Categories