Θεσσαλονίκη:Εικόνες και ήχους βαλκανικών πόλεων αναδεικνύει το δεύτερο σεμινάριο CREABALK

Το μήνυμα ότι τα Βαλκάνια μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία συνεργασιών με “εργαλεία” τον πολιτισμό και τις τέχνες, θα μεταδώσει από αύριο Πέμπτη 12 έως και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, το δεύτερο σεμινάριο CREABALK (CREATIVE BALKANS), με τίτλο «Showing, Seeing, Hearing Balkan Cities», επισήμανε η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου, Ελένη Σιδέρη, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πρότζεκτ CREABALK είναι ένα δίκτυο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που έχει ως στόχο την ανάδειξη ενός κοινού τόπου ανάμεσα στις τέχνες, την πολιτισμική δημιουργία και τις κοινωνικές επιστήμες στα Βαλκάνια. Στη διάρκεια του σεμιναρίου που θα διεξαχθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα παρουσιαστούν οπτικά και ακουστικά αποτυπώματα από πόλεις των Βαλκανίων.

Οπως υπογραμμίζει η κ. Σιδέρη, στόχος είναι μέσα από το δεύτερο σεμινάριο «να γίνει περισσότερο κατανοητό από όλους τους συμμετέχοντες, τους ήδη συμμετέχοντες (πρόκειται για τα πανεπιστήμια -εταίρους του δικτύου) πώς μπορούν να συνεργαστούν και πώς μπορούν να ανοιχτούν στην κοινωνία περισσότερο, ειδικά μέσα από τις τέχνες που και για εμάς που ανήκουμε στις κοινωνικές επιστήμες είναι ένας τρόπος να διαχύσουμε τα ερευνητικά μας αποτελέσματα, να γίνουν πιο κατανοητά στο ευρύ κοινό και ίσως να αγγίξει περισσότερο και συναισθηματικά τον κόσμο, ειδικά για την περιοχή των Βαλκανίων».

Τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου θα αναζητηθούν τρόποι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω την έρευνα σε διεθνικό και διακρατικό επίπεδο, έρευνα όχι μόνο στο “ασφυκτικό” πλαίσιο της έννοιας, αλλά έρευνα που να περιλαμβάνει και τις διεργασίες καλλιτεχνών της περιοχής – σε αρχικό στάδιο-, που θα μελετήσουν τους πολιτισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν αύριο, στις 11 το πρωί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με παρουσιάσεις για τους ήχους της πόλης από τον επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ Χρήστο Γούσιο, και τις εικόνες της πόλης από την ιστορικό του κινηματογράφου και δημοσιογράφο Λίνα Μυλωνάκη και τον κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Γκροσδάνη, ενώ από τις 3 μ.μ. θα αρχίσουν οι προβολές ταινιών στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται την Παρασκευή το πρωί η επίσημη υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στην Πρυτανεία του Ιδρύματος.

Η πρώτη συνάντηση του δικτύου έγινε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη και είχε ως τίτλο The City (in the) Making, Monumentalizations, Politicizations,  Experimentations, ενώ φέτος η έμφαση είναι στους ήχους και τις εικόνες της πόλης.Εταίροι του δικτύου είναι το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Université Lumiere Lyon 2, το Aix en Marseille University και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ για τις προβολές το δίκτυο με την ΜΚΟ “Balkan Beyond Borders” και αποφοίτους του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories