Στο πρώην εργοστάσιο Εριουργίας-Ταπητουργίας Καχαρμάνογλου, στο Κερατσίνι, εγκαινιάζεται, στις 14 Δεκεμβρίου, η έκθεση ζωγραφικής- γλυπτικής «μια ΑΠΑΝΤΗΣΗ στους Δασκάλους μας» που αποτελεί συνέχεια της περσινής έκθεσης «De Differentia ή Γιατί μισούμε το Διαφορετικό» στην οποία είχαν συμμετάσχει πανεπιστημιακοί δάσκαλοι των Σχολών Καλών Τεχνών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τις επιμελήτριες, Ρεγγίνα Αργυράκη και Τζίνη Γεννηματά, εφέτος εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς των εικαστικών, «ανασύροντας το τσιτάτο του Bacon “don’t hate the monster for you know not who the monster really is” (μην μισείς το Τέρας γιατί δεν ξέρεις τι είναι το Τέρας πραγματικά), διεύρυναν το ερώτημα από το “γιατί” στο “τι” τελικά μισούμε. Ποιό είναι το τέρας; Ό,τι φαινομενικά μας απωθεί με την εμφάνιση, την προέλευση και την κουλτούρα του; Ή κάποιος εύκολος στόχος εκτόνωσης της καταπιεσμένης οργής που δημιουργεί η στέρηση, η πενία και ο κοινωνικός αποκλεισμός;».
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Αγγελίδης, Γρηγορία Βρυττιά, Όλγα Ζιρώ, Ελένη Θεοδωρίδου, Ηλίας Μπουντανιώτης, Αθηνά Νικολάου, Γιώργος Παγγοζίδης, Γιώργος Παπακαρμέζης, Σπυριδούλα Πολίτη, Έλιο Σαμαράς, Βασιλική Σοφρά, Νίκος Τόλης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κερατσινίου, Χρήστο Βρεττάκο, η φιλοξενία αυτής της έκθεσης στον πολυχώρο του πρώην εργοστασίου Καχραμάνογλου, φάνηκε σχεδόν νομοτελειακή, επειδή, όπως σημειώνει, «αφενός, ο ίδιος ο χώρος του παλιού υφαντουργείου, εκτός από σημαντικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, αντηχεί ακόμα τον μόχθο των Μικρασιατών προσφύγων εργατών. Αφετέρου, γιατί η ίδια η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, έχουν συστήσει ένα μεγάλο ψηφιδωτό ταξικής και πολιτισμικής πολυπλοκότητας, που άρχισε να εξυφαίνεται ήδη από τις αιματηρές διαδρομές της ταραγμένης μεταπολιτευτικής περιόδου».
Ο πρόεδρος της επιτροπής του προγράμματος De Differentia, πρώην υπουργός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας, ελπίζει «να βρούμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι καλλιτέχνες (γιατί ποιος άλλος θα το τολμούσε;) και μέσα από αυτή την διαδικασία να επαναπροσδιορίσουμε ακόμα και τον εαυτό μας, τις προθέσεις μας και την αγαθή (;) μας προαίρεση, μέχρι και να ξεβολευτούμε από τις πάγιες πολιτικές και πολιτισμικές μας βεβαιότητες».
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων, η σοπράνο, Ειρήνη Κώνστα, θα παρουσιάσει δρώμενο σε ποίηση Κωστή Παλαμά και μουσική Βιτσέντζο Μπελλίνι.
Η έκθεση «μια ΑΠΑΝΤΗΣΗ στους Δασκάλους μας» θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου στον Χώρο Τέχνης, πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου (Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι).
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ