Ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ προανήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης

Την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας, ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε στόχος αυτού του μοντέλου για τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι «να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι με τη λύση που επελέγη για ιδιωτικοποίηση 49% εξασφαλίζεται τόσο ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ όσο και ο εκσυγχρονισμός του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, επανέλαβε ότι μέσα στο 2020 θα προχωρήσει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τον οποίο, όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιωτικοποίησε ήδη σε ποσοστό 49%- όπως και το ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό 66%- αλλά σήμερα εγκαλεί εμάς ότι θέλουμε να τον ιδιωτικοποιήσουμε περαιτέρω».

Κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, και αναφερόμενος στη διεθνή ενεργειακή πολιτική, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «ο κ. Ερντογάν έχει τη δική του αντίληψη, αλλά έχουμε και εμείς τη δική μας».

Όσον αφορά τα διεθνή ενεργειακά έργα στα οποία συμμετέχει η χώρα μας, σημείωσε ότι είναι σταθερή η δέσμευση Ελλάδας και Ισραήλ ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed (σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας) θα προχωρήσει, ενώ πρόσθεσε ότι είναι επίσης σταθερή η δέσμευση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των 3 χωρών. «Η άρση της απομόνωσης της Κύπρου στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για εμάς προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι υπεγράφη η διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB Ελλάδας-Βουλγαρίας με στόχο να τεθεί σε λειτουργία σε 2 με 3 χρόνια.

Επίσης ότι ξεμπλοκάρεται η Υπόγεια Αποθήκευση Φυσικού Αερίου στην Καβάλα για να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τον πλωτό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη που είναι έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα», πρόσθεσε.

«Διαμηνύουμε ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται. Προχωρά αποφασιστικά στο δικό της πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με βάση το εθνικό συμφέρον», τόνισε, ο κ.Χατζηδάκης.

Όσον αφορά άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του, ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι ετοιμάζεται ο τρίτος κύκλος του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον για το 2020, τονίζοντας ότι τα κονδύλια για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης θα είναι 3,5 φορές περισσότερα από σήμερα και θα περιλαμβάνουν απευθείας ενισχύσεις, δάνεια από τράπεζες και φορολογικές εκπτώσεις.

«Θα αυξηθεί έτσι η αξία του ακινήτου της ελληνικής οικογένειας. Κάτι που είναι μια βαθιά λαϊκή πολιτική», ανέφερε. Τέλος ανήγγειλε ότι σύντομα θα νομοθετηθεί η Ψηφιακή Τράπεζα Γης.

efsyn.gr

Categories