Υπό το βλέμμα του Ευρω-δικαστήριου η Ελλάδα…

Στο «μικροσκόπιο» οι συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και φυλακές…

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου βρίσκεται η Ελλάδα για θέματα που αφορούν τις συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα και τις φυλακές, το…
μεταναστευτικό όπως και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης. Αυτό επισημάνθηκε στην ειδική επιτροπή της Βουλής που συστήθηκε ακριβώς για αυτό, τον έλεγχο των αποφάσεων του δικαστηρίου.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ενημερώνοντας την επιτροπή, «έκανα τον έλεγχο των Αποφάσεων, 190 Αποφάσεις είναι οι εκκρεμείς Ελληνικές υποθέσεις που απασχολούν το Δικαστήριο του Στρασβούργου, οι 72 εξ αυτών, παρακολουθούνται από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με την ενισχυμένη διαδικασία, αριθμός πολύ μεγάλος, δυστυχώς, για μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα».

Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής επισήμανε ότι «οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν υπέρβαση ευλόγου χρόνου δίκης, μη συμμόρφωση σε αποφάσεις εθνικών Δικαστηρίων, συνθήκες κράτησης σε φυλακές και Αστυνομικά Τμήματα, μετανάστευση, πρόσφυγες, άσυλο, αλλά και ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης».

Μάλιστα ενημέρωσε αναλυτικά την επιτροπή σημειώνοντας πως «αυτή τη στιγμή 7 υποθέσεις παρακολουθούνται, κατά προτεραιότητα, από την Επιτροπή Υπουργών και είναι οι εξής:
Οι υποθέσεις «Μακαρατζής», που αφορούν βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση από όργανα της τάξης, η υπόθεση «Τσάο Ντούρι», σας θυμίζω απλά, είναι η γνωστή ιστορία με τις φράουλες της Μανωλάδας στην Ηλεία, η υπόθεση «Νησιώτης και Σιάσιος», που αφορά σε απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων σε σωφρονιστικά καταστήματα και σε έλλειψη συναφούς αποτελεσματικής προσφυγής, η υπόθεση «ΜΣΣ Ραχίμη», η οποία αφορά συνθήκες κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο, οι υποθέσεις «Μπέκα και Κουλοχέρη», που αφορούν καθυστέρηση στην εκτέλεση αποφάσεων των εθνικών Δικαστηρίων, η γνωστή υπόθεση «Μπεκί Ρουστά», που αφορά στην ελευθερία ίδρυσης και λειτουργίας σωματείων από την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και φυσικά, η τελευταία υπόθεση, της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού, όπου υπάρχει άρνηση συγγραφής του σωματείου, λόγω της ονομασίας του. Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτέλεση των υποθέσεων «Μπεκί Ρουστά». Η Επιτροπή Υπουργών, ανακοίνωσε ότι αναμένει με ενδιαφέρον την απόφαση του Αρείου Πάγου, επί της αίτησης αναίρεσης. Απ’ ό,τι ξέρω, η απόφαση αυτή θα ληφθεί στις 20 Μαρτίου του 2020. Είναι πολύ σημαντική αυτή η υπόθεση, διότι η έκβασή της, αντιλαμβάνεστε, θα δημιουργήσει το πλαίσιο για την εκτέλεση της υπόθεσης του Μακεδονικού Πολιτισμού, το επόμενο, λοιπόν, σωματείο με το οποίο έχουμε πρόβλημα με την ονομασία του»…

Πηγή: vouliwatch

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Categories