Η σιωπή (για τις τράπεζες) δεν είναι χρυσός

Δεν μας εξέπληξε ως εφημερίδα το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς πήρε πίσω, έστω και με την αιτιολογία τής «εκ παραδρομής» κίνησης, τις χρεώσεις των 5 ευρώ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που επέβαλε ανήμερα Πρωτοχρονιά σε χιλιάδες πελάτες της. Ούτε, πάλι, μας εξέπληξε η σπουδή του υπουργού Ανάπτυξης να «παρέμβει» για την ανάκληση της χρέωσης.

Αλλωστε, γι’ αυτό επιλέξαμε να προβάλουμε το θέμα, τη στιγμή που άλλα ΜΜΕ επέλεξαν να σιωπήσουν, παρά τον σάλο που είχε ξεσηκωθεί στα κοινωνικά δίκτυα, με αντιδράσεις που κυμαίνονται από την ειρωνεία μέχρι τον έντονο θυμό. Το προβάλαμε επιδιώκοντας ακριβώς τη θετική εξέλιξη. Το αναδείξαμε –και θα αναδεικνύουμε κάθε αντίστοιχη απόφαση– για να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική των τραπεζών να επιβαρύνουν μονομερώς τους πελάτες τους, προεξοφλώντας την αδυναμία τους να αντιδράσουν.

Δεν θα αναλύσουμε εδώ το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα της δεκαετίας της κρίσης ότι οι τράπεζες, παρά το βουνό «κόκκινων» δανείων που έχουν σωρεύσει, μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε. Γιατί ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων. Γιατί επιβίωσαν χάρη στις ισχνές αποταμιεύσεις της μεγάλης κοινωνικής πλειονότητας, την ώρα που οι πλουσιότεροι της χώρας φυγάδευαν τα κεφάλαιά τους σε κάθε κατεύθυνση, με κάθε παράνομο ή «νόμιμο» τρόπο.

Αυτά, λίγο-πολύ, αποτελούν κοινό τόπο, βίωμα και τελικά εδραιωμένη πεποίθηση της κοινής γνώμης, ανεξάρτητα από ιδεοληψίες και ιδιαίτερες πολιτικές προσεγγίσεις.

Ωστόσο, θα επιμείνουμε στο ζήτημα που θέσαμε και χθες. Γιατί η απόσυρση μιας από τις πολλές εξωφρενικές χρεώσεις δεν λύνει το πρόβλημα. Το οποίο είναι και οικονομικό και ηθικό αλλά και θεσμικό.

Τι γίνεται, λοιπόν, με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι διοικήσεις των τραπεζών προ δύο μηνών προς τον πρωθυπουργό ότι θα επανεξετάσουν όλες τις επιβαρύνσεις που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων; Πώς ελέγχει το μέγαρο Μαξίμου και οι συναρμόδιοι υπουργοί την τήρηση αυτής της δέσμευσης; Υπάρχει κάποιο αντάλλαγμα που περιμένουν τα πιστωτικά ιδρύματα για να καταργήσουν χρεώσεις που στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. θεωρούνται αδιανόητες;

Και η κατά τα άλλα λαλίστατη Τράπεζα της Ελλάδος, αυτί και μάτι της εποπτεύουσας ΕΚΤ, έχει ελέγξει την ευρωπαϊκή νομιμότητα αυτών των χρεώσεων; Και γιατί δεν έχει πει λέξη για το θέμα; Περιμένουμε απαντήσεις…

efsyn.gr

Categories