Γαλλία:Οι Εμπρεσιονιστές επικοινωνούν με το κοινό τους στο Instagram|Η νέα πρωτοβουλία του Μουσείου του Ορσαί

Έχει αναρωτηθεί κανείς ποια θα ήταν η σχέση των μεγάλων ζωγράφων στην Ιστορία της Τέχνης με τις νέες εφαρμογές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εάν ζούσαν σήμερα; Αυτό το ερώτημα έθεσε το παρισινό Μουσείο του Ορσαί, που φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές από έργα εμπρεσιονιστών δημιουργών στον κόσμο.

Δεδομένου ότι αυτό το καλλιτεχνικό κίνημα -ως έκπτωτο από το «επίσημο» Σαλόν των εκθέσεων- έθεσε τις βάσεις για την όσμωση του δημιουργού με το κοινό του και την απευθείας επικοινωνία του έργου του στην κοινωνία, το Μουσείο είχε την ιδέα να φέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα έργα μεγάλων ζωγράφων, που το κοινό δεν έχει όποτε θέλει την δυνατότητα να θαυμάσει στις αίθουσές του.

Εκτός, όμως, από τις συνηθισμένες πρακτικές της απλής δημοσίευσής τους, η ιδέα του Μουσείου ήταν να παρουσιάσει τα έργα των μεγαλύτερων ζωγράφων του τέλους του 19ου αιώνα με έναν πιο ελεύθερο, αντισυμβατικό, ειρωνικό, και «πλάγιο» τρόπο στο κοινό, χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο της «εικονογράφησης». Έτσι, κάθε Δευτέρα του 2020, στη σελίδα του στο Instagram @museeorsay, θα παρουσιάζονται σχέδια του διάσημου εικονογράφου Ζαν-Φιλίπ Ντελόμ (Ναντέρ, 1959), που θα αναπαριστούν με πιο ελεύθερο τρόπο σημαντικούς για την Ιστορία της Τέχνης πίνακες.

Ο τρόπος εικαστικής παρέμβασης του διάσημου εικονογράφου, που συνεργάζεται με μεγάλα διεθνή περιοδικά, όπως τα  New Yorker, Vogue, και GQ, θα είναι ανάλογος με ένα εβδομαδιαίο σχόλιο ή χρονογράφημα. Στην εναρκτήρια ανάρτηση παρουσιάζεται το σκίτσο με τον ποιητή Ζορίς-Καρλ Υσμάν (Huysmans) να ευχαριστεί με κείμενό του τον Ζαν-Λουΐ Φοραίν για την ωραία προσωπογραφία του (που εκτίθεται στο Μουσείο του Ορσαί και αποτελεί το μοντέλο για την καρικατούρα του Instagram).

Όπως δηλώνει η διευθύντρια του Μουσείου, Λοράνς ντε Καρ, στόχος δεν είναι η «βεβήλωση των έργων», αλλά «περισσότερο να στρέψει το ενδιαφέρον σε μία συγκεκριμένη στιγμή της βιογραφίας του καλλιτέχνη», που θα έχει σχέση με γεγονότα, αληθινά και θρύλους, της ζωής του, αναμνήσεις και κριτικές, με έναν πιο ελεύθερο τρόπο, ώστε να γίνουν «πιο προσιτοί στο κοινό, που θα μπορεί να τους φαντάζεται μέσα από τη διάδραση με το σημερινό λεξιλόγιο».

Οι αναρτήσεις θα αποτελούν ένα μικρό τμήμα του εκδοτικού σχεδίου που επεξεργάζεται ο Ντελόμ, με τίτλο Artists ‘Instagram, The Never Seen Instagrams of the Greatest Artists (Οι καλλιτέχνες του Instagram, oι άγνωστες σελίδες Instagram των πιο μεγάλων καλλιτεχνών).

Μικρές δόσεις Ιστορίας της Τέχνης, με hastags και εύστοχα σχόλια και αναπάντεχες αναπαραστάσεις: Ο Πικάσο να συνεργάζεται με μία αυτοκινητοβιομηχανία και να συγκρίνει πόσοι τον «ακολουθούν» με τον Μπρακ ή ο Πιετ Μόντριαν να σχεδιάζει την (τυχαία;) γεωμετρική κουζίνα του ΙΚΕΑ. O Γκογκέν, δε, πασχίζει να κάνει τους άλλους να ζηλέψουν δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες του με τις γυμνές Πολυνήσιες. Τα σκίτσα θα είναι μία πραγματική χιουμοριστική παρέλαση από μεγάλους ζωγράφους, από την οποία δεν θα λείπουν και οι Γιόζεφ Μπόις ικαι Άντι Γουόρχολ. Και που κάθε φορά, το κοινό θα αναρωτιέται: «Ποιος θα είναι ο επόμενος;».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories