«Η Ε.Ε. απέτυχε, το Δουβλίνο πέθανε…»

Μέχρι το τέλος του χρόνου η εφαρμογή του νέου πλαισίου. Τα κλειδιά για την επιτυχία του. Η Ευρώπη έμεινε μετεξεταστέα στο καίριο ζήτημα της αλληλεγγύης, τόνισε χθες στη Βουλή ο Ελληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.
Τους τρεις άξονες στους οποίους θα στηριχθεί το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο -που προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου- ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ενημερώνοντας τις επιτροπές Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων για το σχετικό χρονοδιάγραμμα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε πως η Ε.Ε. απέτυχε στον τομέα της αλληλεγγύης που όφειλαν τα κράτη-μέλη να επιδείξουν κυρίως στις χώρες πρώτης υποδοχής. Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε ξεπερασμένη τη Συνθήκη του Δουβλίνου λέγοντας πως «το Δουβλίνο πέθανε και πέθανε οριστικά» και υπεραμύνθηκε της ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος, τονίζοντας πως «όλα συνδέονται με όλα».

Το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου.

Οπως δήλωσε χθες ο Μ. Σχοινάς, τα «κλειδιά» για την επιτυχία του εγχειρήματος στηρίζονται:

■ Στην προτεραιότητα που πρέπει να αποδοθεί στις χώρες προέλευσης και διακίνησης, καθώς, παρά τις κοινοτικές επιδοτήσεις, οι παρεμβάσεις της Ε.Ε. δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικές. «Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε έξω από τα σύνορά μας» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

■ Στην εξασφάλιση κοινής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Ο κ. Σχοινάς είπε πως τα μέλη της νέας Frontex, που θα λέγεται Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοροφυλακή και θα διαθέτει παρόμοια μέσα, θα εκπαιδεύονται στις συνοριακές περιοχές της Ε.Ε. και όχι στην Κεντρική Ευρώπη.

■ Στο πρόγραμμα επιστροφών, στο πλαίσιο του οποίου η Ε.Ε. πρέπει να προσφέρει την προστασία της, αλλά όχι σε όσους δεν δικαιούνται ευρωπαϊκό άσυλο και οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους.

«Τα τελευταία χρόνια κάναμε πολλά ως Ευρώπη, αλλά όχι τα πάντα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως η αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, των κανόνων της Συνθήκης του Δουβλίνου δηλαδή, είναι το σημαντικό πρώτο βήμα.

Σημειώνεται πως ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, στη στάση της Τουρκίας απέναντι στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, επαναλαμβάνοντας, επικαλούμενος και την επίσκεψή του στην Αγκυρα τον περασμένο Δεκέμβριο, πως ακόμη και στη σημερινή τεταμένη συνθήκη των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν πως στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία.

Σχετικά, τέλος, με την κατάσταση στο Ιράν και στη Λιβύη, δήλωσε πως απαιτείται σχέδιο πυρόσβεσης προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα του 2015 γεγονότα.

efsyn.gr

Categories