Νέα έξοδος στις αγορές με έκδοση 15ετούς ομολόγου

Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα βγαίνει δοκιμαστικά στις διεθνείς αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Όπως σημείωνε σήμερα η «Εφ.Συν.», η Ελληνική Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να δανειστεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ, μολονότι δεν τα έχει ανάγκη, με ένα επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό για τα δεδομένα και τη διάρκεια του τίτλου.

Την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε με έκθεσή στου στη διπλή αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, από «BB-» σε «BB», της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας με την προοπτική της να βελτιώνεται από «σταθερή» σε «θετική».

«Η αναβάθμιση αυτή αντανακλά την βελτίωση των προοπτικών, την ενίσχυση της σταθερότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου» είχε σχολιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την έξοδο στις διεθνείς αγορές με ομόλογο μακράς διάρκειας το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στο κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης και τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για φορολογικές ελαφρύνσεις μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου.

efsyn.gr

Categories