Περατώθηκε χθες 30/1/20 ο κύκλος συνεντεύξεων -που διοργάνωσε ο Paraktios.gr- με τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού με την συνέντευξη της Τάνιας Γαλανοπούλου.
Η επικεφαλής της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και Δημοτ. Σύμβουλος Σαρωνικού, προσέγγισε με τον δικό της ιδιαίτερο πολιτικό τρόπο όλα τα θέματα της ατζέντας που είχαν τεθεί και στους άλλους αρχηγούς των παρατάξεων ενώ στο τέλος της συνέντευξης αναφέρθηκε στη χθεσινή διαμαρτυρία του ΚΚΕ για την ανανέωση της παραμονής των Αμερικανικών Βάσεων στην Ελλάδα που θα ψηφιζόταν χθες βράδυ στη Βουλή.
Δείτε το video καθώς και τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των απαντήσεων της Τάνιας Γαλανοπούλου
Για το εκλογικό αποτέλεσμα και γιατί δεν προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Δήμο μας .στην αρχή του video
Ναι. Καταρχάς όσον αφορά το αποτέλεσμα, προφανώς νιώθουμε ικανοποιημένοι σαν παράταξη γιατί βγάλαμε ένα Δημοτικό Σύμβουλο ο οποίος έλειπε από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Ήταν βέβαια μία δύσκολη μάχη, στην οποία είναι γεγονός ότι, εμείς δεν κρύψαμε ούτε την πολιτική μας ταυτότητα, ούτε παρουσιαστήκαμε σαν ακομμάτιστοι. Το αντίθετο μάλιστα. Εμείς καλέσαμε τον κόσμο να ψηφίσει αναδεικνύοντάς του ότι τα τοπικά προβλήματα είναι απόρροια γενικότερων κεντρικών πολιτικών επιλογών, οι οποίες έχουνε συγκεκριμένες στοχεύσεις, δηλαδή στοχεύουν στο να διοχετεύσουν χρήμα σε επενδύσεις μεγάλων ομίλων με στόχο τα κέρδη και όχι την κάλυψη λαϊκών αναγκών. Και μάλιστα αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να πω ότι, αν είναι κάτι που θεωρώ ότι ως τώρα μέσα στην δράση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαιώνεται, είναι αυτό. Γιατί είδα και σε προηγούμενες, σε άλλες συνεντεύξεις που πήρατε αλλά το βλέπω και από τον κόσμο που αναρωτιέται, γιατί δεν προχωρούν τα διάφορα έργα στο Δήμο μας. Τι σκαλώνει. τι φταίει τέλος πάντων. Ακόμα και έργα τα οποία έχουνε διαπιστωμένα μελέτες και από το πιο απλό έργο τέλος πάντων. Συχνά ακούμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Αυτό το ακούμε με διάφορους τρόπους. Είτε ότι το ΕΣΠΑ έχει ένα βαθμό ωρίμανσης ή ότι, τέλος πάντων δυσκολευόμαστε. Εγώ νομίζω ότι αυτή είναι μια, είναι η μισή αλήθεια. Δηλαδή, λεφτά υπάρχουν άλλα δεν δίνονται εκεί που πρέπει και εδώ θα ήθελα να πω δύο πράγματα, από την εμπειρία μου μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, κυρίως από την εμπειρία μου μέσα από τη σύνταξη των προϋπολογισμών, των τεχνικών προγραμμάτων και τα λοιπά. Ξεκινώντας πρώτα από όλα από τον κρατικό προϋπολογισμό όπου έχει χοντρά – χοντρά έσοδα 54 δις περίπου και έρχεται να δώσει, να επιστρέψει από αυτά τα οποία στο 93% ας πούμε των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα, έρχεται να επιστρέψει πίσω στον κόσμο μέσα από την επιχορήγηση των Δήμων γύρω στα 1870 κάτι εκατομμύρια και κάπου 600 τόσα στην Περιφέρεια, όταν μόνο οι μισθοί ας πούμε προσωπικού ξεπερνάνε κατά πολύ αυτά τα ποσά. Και βλέπουμε λοιπόν ότι, αυτήν την δυσκολία, της κρατικής δυσκολίας εντός εισαγωγικών, της κρατικής επιχορήγησης στους Δήμους, οι υπόλοιποι την αποδέχονται, την θεωρούν δεδομένη και επομένως έρχεται και υλοποιείται ένα άλλο κομμάτι που εμείς επισημαίναμε προεκλογικά. Ότι, από την στιγμή που αποδέχεσαι αυτό, η λειτουργία του Δήμου θα πρέπει να στηριχτεί σε ανταποδοτικότητα και επιχειρηματικές δράσεις του Δήμου. Και εδώ λοιπόν ήταν εντυπωσιακό όταν ήρθαν στα χέρια μου και πιο καλά κάποια στοιχεία μέσα από τον προϋπολογισμό, είχε πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι από τα έσοδα που έχει ο Δήμος από τα τακτικά του έσοδα, κοντά 10.000.000, 5.600.000, πάνω από το μισό δηλαδή, προέρχονται από φόρους. Φόροι, ανταποδοτικά τέλη και αντίστοιχα η κρατική χρηματοδότηση μέσα από τα ΚΑΠ, αυτούς τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, μιλάμε ότι είναι κάπου δύο κόμμα κάτι εκατομμύρια και αντίστοιχα είναι, κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα έκτακτα έσοδα του Δήμου.
Κατά πολύ και πάνε να μειωθούνε να… Δηλαδή να περάσει σε πλήρη ανταποδοτική λειτουργία ο Δήμος. Αυτό τώρα έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ότι πώς καλύπτονται δηλαδή τα έργα; Ωραία, έχουμε κάποια ποσά που ακόμα, πού είναι εξαιρετικά μικρά από το κεντρικό κράτος και μετά σου λέει, υπάρχουν προγράμματα από την Περιφέρεια, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο Φιλόδημος κ.λπ., τα ΕΣΠΑ και προσπαθείς τώρα να κάνεις τι; Καταρχάς να πούμε για τα ΕΣΠΑ, είναι λεφτά δικά μας. Δεν είναι λεφτά δηλαδή τα οποία μας τα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την καλή της την καρδιά. Τα έχουμε πληρώσει εμείς και τα ξαναγυρίζει πίσω σε εμάς, με ένα δικό τους τρόπο. Δηλαδή σου λέει. Έχω το τάδε πρόγραμμα το οποίο πιάνει αυτές τις δράσεις, άμα σου κάνουν μπες μέσα. Οι εργασιακές σχέσεις οι οποίες θα έχεις, επειδή έχει ημερομηνία λήξης είναι συμβάσεις και όχι μόνιμες θέσεις εργασίας και φυσικά εγώ παρατήρησα ότι, δεν καλύπτονται στην ολότητά τους οι ανάγκες. Δηλαδή θες να φτιάξεις παιδικές χαρές, να συντηρήσεις παιδικές χαρές ή σχολικά κτίρια ή υποδομές άλλες του Δήμου και καλύπτεις το ελάχιστο. Πραγματικά το ελάχιστο. Και αγωνίας και κυνηγάς και όση καλή διάθεση και να έχεις αυτό το πράγμα δεν μπορεί να σε καλύψει. Συν το γεγονός ότι με έναν τρόπο υπονομεύονται και βασικές δομές του Δήμου. Δηλαδή, ο Δήμος θα μπορούσε να συντηρήσει τις παιδικές χαρές. Να έχει την υπηρεσία του, δεν είπαμε να τις φτιάξει, να φτιάξει την υποδομή, ούτε να χτίσει ένα σχολείο, αλλά να το συντηρήσουμε αυτό κάθε μέρα θα θες κάτι να κάνεις και αυτό μένει πίσω και κυνηγάς προγράμματα. Να χρησιμοποιήσω έτσι μία έκφραση Εμείς λέμε πάρτο αλλιώς ρε παιδί, μου, γύρνα το ανάποδα, δες το αλλιώς. Δηλαδή, αντί να κυνηγάς όλο αυτό το πράγμα, μέχρι και εταιρεία βρήκαμε ο Δήμος για να βρίσκει τα προγράμματα, κανονικά και έτσι δουλεύει τουλάχιστον ο Δήμαρχος της Πάτρας, δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείς τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Σαφώς, λεφτά δικά σου είναι, αλλά ποιες είναι οι βασικές σου ανάγκες; Αυτές. Τι υποδομές έχεις; Τι προσωπικό έχεις; Τι σου φτάνει να καλύψεις με αυτό το προσωπικό; Κάντο. Χρειάζεσαι οικονομική υποστήριξη; Κυνήγησέ το, πάλεψέ το, διεκδίκησέ το, βάλε και τον κόσμο να το διεκδικήσει, γιατί όταν το θεωρείς ως ταβάνι, ως όριο αυτό που ζεις σήμερα, αντικειμενικά θα πέσεις μέσα σε αυτά τα πλαίσια και δεν θα υπάρχει και διέξοδος. Χρειάζεται δηλαδή, βλέπουμε ότι στην Πάτρα έχουν γίνει πράγματα με πολύ λιγότερα λεφτά από όσο τα κάνουν άλλοι Δήμοι, ακριβώς γιατί αξιοποιούνται οι δυνάμεις του Δήμου και υπάρχει και αυτό το διεκδικητικό, ότι εγώ το απαιτώ. Είναι δικά μου λεφτά, δώστα μου πίσω εν ολίγοις
Για τα ανείσπαχτα του Δήμου 8ο min
Καταρχάς εδώ υπάρχει, θα μιλήσω για τα ανείσπρακτα, να πούμε όμως το εξής. Είναι πολύ – πολύ – πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου να βλέπουμε το εξής και να, αυτό πρέπει δηλαδή και ο κόσμος να το απαιτεί, δεν είναι μόνο η διοίκηση. Η διοίκηση εκφράζει και την απαίτηση του κόσμου στο κάτω – κάτω. Όταν εγώ ως φορολογούμενος πολίτης πληρώνω τα μέγιστα, ξεπερνάνε πια… έχουν αδειάσει οι τσέπες μας και αυτά τα λεφτά αντί να γυρνάνε πίσω σε εμάς, σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, υποδομές στους Δήμους, στα έξοδά μας, στα αυτά. Βλέπεις ότι σου λένε όχι, θα πριμοδοτήσουμε, θα ενισχύσουμε, θα επιχορηγήσουμε ιδιωτικές εταιρείες γιατί αυτά θα Ιδιωτικοποιηθούν, γιατί έχουν ενδιαφέρον από άποψη κερδών και άρα πλήρωσε τα και δεύτερη και τρίτη φορά. Και ερχόμαστε τώρα στα χρέη. Ναι, υπάρχουν πάρα πολλά χρέη. Εμένα πραγματικά, δεν μπορώ, ζήτησα και από τον Δήμο, έχω κάνει και αίτηση και νομίζω ότι οι άνθρωποι, θα μου δώσουν τα στοιχεία η Οικονομική Επιτροπή, ίσως αργήσει λίγο αλλά γενικά υπάρχει μία εικόνα. Εγώ θέλω να την ολοκληρώσω. Δηλαδή, ποιος χρωστάει τι στο Δήμο, από πού προέρχονται, είναι νερά, είναι φόροι, είναι τι είναι και φυσικά με ενδιαφέρει και το ανάποδο κομμάτι, τι χρωστάει ο Δήμος πού. Εμείς σαν γενική αρχή το είχαμε πει, έχουμε μία ταξική άποψη στο θέμα της φορολόγησης. Δηλαδή τι λέμε; Ότι, είμαστε ενάντια σε πλειστηριασμούς, σε κατασχέσεις, στο να μπλοκαρίζονται τα ΑΦΜ κ.λπ. Και μία άλλη παράμετρος. Εγώ προσπάθησα τουλάχιστον να παρέμβω στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν συζητιόντουσαν και το θέμα των φόρων. Ε, δεν μπορεί να βάζει φόρους ο Δήμος με τη μορφή κεφαλικού φόρου. Δηλαδή, ε εντάξει, υπάρχουνε μεγάλες επιχειρήσεις…
Συνολικά στους φόρους και τα ανταποδοτικά τέλη. Δηλαδή, το ότι υπάρχει οικονομική κρίση τα λαϊκά νοικοκυριά δυσκολεύονται. Ένα. Φυσικά εδώ δεν δυσκολεύονται όλοι το ίδιο. Δηλαδή, ξενοδοχειακό – τουριστικό κεφάλαιο στην κρίση είναι διαπιστωμένο, με επίσημα στοιχεία κέρδη είχαν. Άκουσα ότι υπάρχουν χρέη από ξενοδοχεία προς το Δήμο. Εγώ θέλω να τα δω αυτά. Δηλαδή είναι και πως τρέφεσαι, από που ζητάς τι, ποιο είναι το μέγεθος. Εγώ βάζω και την παράμετρο πάντως των φόρων, το πώς μπήκανε. Δηλαδή, βάζεις φόρους με βάση το τετραγωνικό, με κάποιες και ίσως και πιο παλιότερες εκτιμήσεις, χωρίς να λάβεις υπόψη σου και την ικανότητα, την φοροδοτική ικανότητα του κόσμου. Εμείς γενικά δεν θέλουμε να μπαίνει η φορολογία μέσα από τους Δήμους. Θεωρούμε ότι το κράτος οφείλει να χρηματοδοτεί κεντρικά, γιατί τα… ήδη τα έχουμε πληρώσει. Αλλά ακόμα και σε αυτή την κατάσταση, γιατί εντάξει δεν πάμε να… δεν μπορούμε στη φάση αυτή, να το αλλάξουμε στη φάση που είμαστε, μπορείς όμως να ακολουθήσεις άλλες πρακτικές. Ας πούμε στην Πάτρα ο κομμουνιστής Δήμαρχος έκανε μία διαβάθμιση σε αυτό. Δηλαδή, έβαλε μεγάλες επιχειρήσεις με διαφορετικό φόρο από ότι, τέλη ανταποδοτικά από ότι οι μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή, τώρα δεν μπορώ τώρα να φορολογώ, να λέω στο μπακαλικάκι της γειτονιάς για τα απορρίμματα που βγάζει να πληρώνει με βάση το τετραγωνικό, όπως πληρώνει και ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ. Να μην αναφέρω σε φίρμες, έχουμε πολλά τέτοια. Ή δεν βγάζω εγώ τα ίδια σκουπίδια ως οικιακό νοικοκυριό με μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και το είδαμε αυτό το πρόβλημα. Οι κάτοικοι εκεί στην Φώκαια θυμάμαι σε μία συγκέντρωση που είχαν κάνει λέγανε αυτό. Περνάει το απορριμματοφόρο, γεμίζει από τα μαγαζιά της παραλίας και δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια.
Είναι, είναι προς διερεύνηση, πραγματικά. Πάντως υπάρχουν πιέσεις από το κεντρικό κράτος για αύξηση της εισπραξιμότητας των Δήμων, γιατί κοίταζα στον προϋπολογισμό, υπάρχει μια πίεση, είναι κοντά, θεωρούν ότι μπορούν να εισπράξουν κοντά, να απαλλαγεί δηλαδή το κράτος, αν εισπράξουν κοντά 110.000.000. Να πιέσουν δηλαδή με την εισπραξιμότητα.
Συγχώνευση ΑΤ και για τις δράσεις ομάδων κατοίκων για τη προστασία πολιτών 13ο min
Καταρχάς να πούμε το εξής ότι, εμείς διαφωνούμε με τη συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων.
Θεωρούμε ότι εξυπηρετεί άλλους σχεδιασμούς που δεν έχουν να κάνουν τουλάχιστον με τις ανάγκες που υπάρχουν για την ασφάλεια των πολιτών. Μία βασική επισήμανση ας πούμε είναι η εξής. Ότι, οι ανάγκες που υπάρχουνε ας πούμε στην περιοχή και δεν λέω κάτι καινούργιο, είναι πρώτα από όλα η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η αντιμετώπιση επίσης της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών. Είναι πολύ σημαντικό και αυτό το στοιχείο. Αυτές είναι ανάγκες λοιπόν που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών και σε αυτό το θέμα είναι 100% ικανή η αστυνομία να το αντιμετωπίσει, έχει την κατάλληλη εκπαίδευση, αλλά για μας λείπει ο προσανατολισμός. Δηλαδή, θεωρούμε ότι ο προσανατολισμός της αστυνομίας αυτή τη στιγμή, όχι θεωρούμε, στην πράξη συμβαίνει. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ το αναίρεσε αυτό, ο προσανατολισμός της αστυνομίας είναι καθαρά στο κομμάτι της καταστολής. Δηλαδή, θα δούμε στην ώρα τους, έτσι και γίνει απεργία, έτσι και γίνει συλλαλητήριο η αστυνομία είναι παρούσα σε πλήρη δράση. Εάν έχουμε επισκέψεις κάτι Αμερικανών προέδρων, της Μέρκελ, δεν ξέρω τι, κάθε δεύτερο φανάρι αστυνομικός με το περιπολικό ή με τη μηχανή και αναρωτιέσαι πού είναι όλοι αυτοί όλο το υπόλοιπο διάστημα. Το ζήτημα λοιπόν για μας είναι ότι, αν αλλάξει τον προσανατολισμό, αυτόματα θα λυθούνε και προβλήματα που ζούμε, δηλαδή υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, αυτά που λένε και οι ίδιοι οι αστυνομικοί δηλαδή και πραγματικά, δεν μπορούν να δουλέψουν.
Και εδώ είναι τώρα για μένα ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Δίνεται χώρος για να αναπτύσσονται διάφορες ομάδες αυτοπροστασίας. Διάφορες ομάδες πολιτών αυτοπροστασίας και μάλιστα πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι, προσπαθούνε να δημιουργήσουν και σύλλογο κάποιοι από αυτούς. Είναι εξαιρετικά κατά τη γνώμη μου επικίνδυνο αυτό το θέμα για τον εξής λόγο. Πρώτα από όλα δρουν αποπροσανατολιστικά για τον κόσμο. Δηλαδή, δεν μπορείς μία ευθύνη τέτοιας μορφής, αντί να ζητάς τον υπαίτιο και να λες εγώ θέλω εδώ, διεκδικώ να στελεχωθεί η αστυνομία, να, να, να, να λες όχι, αφού είναι έτσι η κατάσταση είναι ατομική ευθύνη, ότι εγώ θα φτιάξω την αυτοπροστασία μου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι και όρια δεν μπορείς να βάλεις. Ποιος ορίζει το όριο της δράσης σου. Τι ακριβώς θα κάνεις. Μέσα σε αυτές τις ομάδες μπορεί να παρεισφρήσουν θερμοκέφαλοι, άνθρωποι αν θέλετε και με φασιστικές απόψεις, που επειδή δεν μου αρέσει που είσαι μελαμψός, εγώ μπορεί να σε τουλουμιάσω σε βάθος χρόνου γιατί μου φαίνεσαι ύποπτος.
Μπορεί οι άνθρωποι πάνω στον πανικό τους να βγάλουν και όπλο και να θρηνήσουμε και θύματα. Δηλαδή δεν υπάρχει όριο. Εγώ θα αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα, ένα από αυτό, Δηλαδή, εμένα καταρχάς με ενοχλεί το γεγονός ότι ο προηγούμενος Κοινοτάρχης στη Σαρωνίδα, έδωσε άδεια για να μπουν αυτές οι πινακίδες στο Πανόραμα, 10 πινακίδες, είναι πολύ περισσότερες, που είναι παρατηρητής λέει της γειτονιάς, στο διαδίκτυο έχει και άλλο χαρακτηρισμό ο παρατηρητής της γειτονιάς, όπου εγώ δεν καταλαβαίνω τη λογική. Δηλαδή, θα ορίσουμε ποιος μπορεί να περνάει σε δημόσιο δρόμο; Ποιος ορίζει την επικινδυνότητα ή όχι του παράτυπου, το νόμιμο ή όχι, το δικαίωμά μου να παρκάρω το αυτοκίνητο και να θαυμάσω τη θεά. Ζαλίστηκα βρε αδερφέ και έκατσα 10 λεπτά παραπάνω. Είμαι ύποπτος; Και φάνηκε τελικά ότι το ξεπέρασαν το όριο, όταν είπανε ότι μαζευτήκαμε τόσοι και ακινητοποιήσαμε το αυτοκίνητο …. εγώ βάζω το εξής ερώτημα. Αν ο άνθρωπος, ο χριστιανός που ήταν μέσα δεν ήταν παράνομος και κάποιος τρελαμένος του τη μπουμπούναγε ή το ανάποδο, που είπε ο κύριος Τσιγαρίδας και είναι η πραγματικότητα. Δηλαδή δημιουργείς μία κατάσταση την οποία, είναι ανεξέλεγκτη. Για μένα είναι ανεπίτρεπτα πράγματα.
Πρέπει όμως να το κοιτάμε σε βάθος, δηλαδή τι, τι δυνατότητες μπορεί να δώσει αυτό το πράγμα, γιατί δεν έχεις την εκπαίδευση, ούτε και αν θέλετε και το κριτήριο. Ποιος θα ορίσει το νόμιμο και το όριο. Ποιος σου δίνει το δικαίωμα; Άκουσα ας πούμε ότι μπορούνε, άκουσα, δεν ξέρω εάν είναι αλήθεια, αλλά εμένα μου δημιούργησε, μου θύμισε άλλες εποχές πολύ παλαιότερες, δηλαδή τι; Περνάει κάποιος και θα φωτογραφίζεται, θα βλέπει τα στοιχεία του αυτοκινήτου που του φάνηκε ύποπτο και θα απευθύνεται πού; Και με ποιο δικαίωμα θα παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα;
Είναι άλλο πράγμα αν δούμε το σπίτι του γείτονα να το κλέβει κάποιος, θα πάρεις τηλέφωνο στην αστυνομία, αυτό είναι το αυτονόητο. Αλλά αν ένας πιτσιρικάς ένα βράδυ πηδήξει μία μάντρα γιατί ξέχασε τα κλειδιά του, να του τη μπουμπουνίσουμε ας πούμε;
Για τη Δήλωση Σωφρόνη περί δημιουργίας νέου Παραλιακού Δήμου κλπ και για τον ορισμό της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 18ο min
Δηλαδή είναι μία συνένωση που αποσκοπεί πού; Εγώ νομίζω ότι είπε κάτι, που μάλλον αυτό πρέπει κανείς να προσέξει και να σκεφτεί και να μη το θεωρήσει… την αλλαγή ας πούμε της δομής τόσο ουσίας, όσο το τι επιδιώκεται. Δηλαδή θεωρεί ότι, μέσα από αυτό θα υπάρξει ανάπτυξη στο δήμο, το παραλιακό…. εδώ είναι μία ολόκληρη κουβέντα τελικά.
Αυτό ειλικρινά δηλαδή, ακούγεται αυτή η λέξη ανάπτυξη και τέλος πάντων κάποια στιγμή θεωρώ, ότι και ο Δήμος με τους εκπροσώπους του, ε πρέπει να πάρει μία θέση. Τι εννοεί ανάπτυξη τελικά. Έχει ένα περιεχόμενο αυτή η λέξη. Και μάλιστα για μας, αν θελήσουμε να δώσουμε απάντηση στο τι είναι η ανάπτυξη, πρέπει, βάζουμε και άλλη μία φράση δίπλα. Ανάπτυξη για ποιον; Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πράγμα. Δηλαδή σκεφτόμουν τις προάλλες το εξής, ότι τι σημαίνει ανάπτυξη για το λαό, για τον απλό δημότη. Πρώτα από όλα σημαίνει, να έχει ασφαλή και ποιοτική κατοικία. Να έχει συγκοινωνία, έτσι; Να είναι δημόσια, δωρεάν, γρήγορη, ασφαλής, να έχει ελεύθερο χώρο πράσινου, να μπορεί… χώρους αναψυχής, να έχει μόρφωση στα παιδιά του, τα σχολεία, αθλητικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα και επίσης το θέμα της υγείας, πώς θα το προστατεύουμε. Εδώ μιλάμε για ανάπτυξη, ολόκληρη η Ανατολική Αττική ένα νοσοκομείο δεν έχει. Δηλαδή εάν εννοούμε ότι η ανάπτυξη είναι, να έχουμε οικοδομικό οργασμό, να χτιστούν ξενοδοχεία που θα μας δώσουνε τις γνωστές σχέσεις εργασίας του τίποτα ας πούμε σε μισθός, να μιλάμε για να παραδώσουμε τις παραλίες και να μην βρούμε ίχνος να κάτσουμε
Για την Διαχείριση Παραλιών και Καντίνες. 20ο min
Εγώ νομίζω ότι, καταρχάς το θέμα των παραλιών κανείς πρέπει να το αντιμετωπίζει από θέση αρχής και ορισμένα πράγματα να μην τα θεωρεί δεδομένα. Να τα βάζει, δηλαδή να βάζει τον κόσμο σε κίνηση να τα διεκδικεί. Άρα λοιπόν για μας οι παραλίες όπως όλος ο φυσικός πλούτος, δάση, τα πάντα, είναι δημόσιος πλούτος, είναι λαϊκή περιουσία, είναι ελεύθερες, ανοιχτές.
Γιατί όπως είπα και πριν, για να μπορέσει ο Δήμος να ανταπεξέλθει, χρησιμοποιεί και επιχειρηματικού τύπου καταστάσεις, οι οποίες είδαμε που πηγαίνουν τώρα, μεταξύ μας. Όσο αφορά τις παραλίες, θεωρώ ότι είναι… καταρχάς όλος ο καυγάς και με τις καντίνες και με την ΕΤΑΔ είναι, ποιος από την πλευρά του Δήμου αν θα δημοπρατεί, αν θα διαχειρίζεται αυτός τις παραλίες ή η ΕΤΑΔ, που αυτό για μένα είναι λάθος. Θεωρούμε δηλαδή, εμείς σα παράταξη ότι είναι λάθος. Οι παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερες. Ανάπτυξη είπαμε πώς την εννοούμε και αν θέλετε η όλη διαδικασία έτσι όπως χειρίζονται τις παραλίες, έχουμε επιπτώσεις στο περιβάλλον, χαλάει η εικόνα ρε παιδί μου, χαλάει. Όλο αυτό το πράγμα, βρωμίζουν οι παραλίες, αν πάμε κάτω στις Αλυκές, είναι χάλια. Η τουριστική ανάπτυξη είναι κακώς εννοούμενη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο μας έχουνε βάλει και την Κυριακάτικη αργία που καταργήθηκε και χτυπάει τους πάντες. Το επίπεδο ζωής δηλαδή κατεβαίνει, συν το γεγονός ότι, όταν δίνεις άδεια σε όλα αυτά τα μπαρ, τις καντίνες κάτω στην παραλία, οι οποίες εξελίσσονται σε υπαίθρια εστιατόρια, τελικά χτυπάς και τον μικρό αυτοαπασχολούμενο της περιοχής και του διαλύεις τη ζωή. Διότι, μη μου πείτε τώρα ότι δεν έχουμε κέντρα για να φιλοξενηθούν οι παραθεριστές, οι επισκέπτες και στη Φώκαια έχουμε και σε όλη την παραλία. Αυτούς τους χτυπάμε με αυτό τον τρόπο και παράλληλα χαλάμε και το περιβάλλον και δημιουργούμε και θόρυβο και δημιουργούμε αυτό που λέμε ηχορύπανση και βρωμιά αυτό… και χαλάς, υποβαθμίζεις το περιβάλλον, η περιοχή είναι πανέμορφη. Αν αναπτυχθεί με έναν σωστό τρόπο, αν αναδειχθεί αυτό το τοπίο με καθαρές παραλίες όλο το χρόνο, οι επισκέπτες… αυτό μπορούμε να το συνδυάσουμε και με το χώρο των Αλυκών πιο μέσα. Φανταστείτε αυτό να είναι σαν περιουσία η οποία δεν ενοικιάζεται, δεν πωλείται, αλλά αξιοποιείται προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών. Φτιάχνεις μία άλλη ποιότητα τουρισμού. Φτιάχνεις και το επίπεδο της περιοχής και έχεις και τους ανθρώπους που εργάζονται και μένουν στην περιοχή, να ζούνε και από τον τουρισμό. Σήμερα τους χτυπάς.
Για αυτό λέμε, σηκώνει πολύ κουβέντα, δεν μπορούμε να το λύσουμε τώρα αυτό. Εμείς θα κατεβάσουμε και πρόταση οσονούπω, δηλαδή έχουμε τέτοια και θα τη συζητήσουμε και με τον κόσμο, Αλλά τέλος πάντων, θέλεις καθαρές παραλίες όλο το χρόνο. Να υπάρχει ντουζιέρα για το καλοκαίρι, η αλλαξιέρα, αυτά τα ξύλινα σπιτάκια. Μπορείς να έχεις δημοτικές καντίνες, οι οποίες θα προσφέρουν σε συμβολικές τιμές το νερό, τον καφέ, έτοιμες συσκευασίες όμως. Ναι. Με ανταποδοτικό… ναι, όχι. Και αν χρειαστεί να βάλεις κάτι ανταποδοτικό να είναι συμβολικό. ακόμα και οι ομπρέλες και αυτά και οι ξαπλώστρες, μπορούν να είναι σε μία τέτοια χρήση όπου, και αυτό το πράγμα που απλώνεται όλη η πραμάτεια στην παραλία και δεν μπορείς να καθίσεις. Στοιβαγμένες κάπου, αυτός που τη θέλει την παίρνει, την επιστρέφει, τελειώνει. Είναι η λογική, είναι αυτό που λέμε τι εννοείς και ακόμα και την τουριστική ανάπτυξη πώς τη βλέπεις.
Για την τοπική Συγκοινωνία 26ο min
εγώ τώρα κλείνω 31 χρόνια μόνιμης κατοικίας εδώ, στη Σαρωνίδα μένω, αν δεν είχα αυτοκίνητο πραγματικά δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να επιζήσω και φυσικά το μεγαλύτερο έξοδο στον προϋπολογισμό της οικογένειας είναι αυτό. Παράλληλα βέβαια, σε σχέση με τη βενζίνη δηλαδή, η μετακίνηση. Παράλληλα όμως υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι, η νεολαία, που θέλει να πάει, να κατέβει και προς το κέντρο, να πάει σε μία συναυλία, σε ένα σινεμά ή να επικοινωνήσει με την παρέα μέσα στις τοπικές κοινότητες. Είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Προφανώς χρειάζεται ανάπτυξη ενός δικτύου που θα συνδέει τις τοπικές… Βεβαίως, αλλά και παράλληλα ήδη έχουμε μία σύνδεση παραλιακά με το αστικό, το οποίο έχει σοβαρότατα προβλήματα και με την πυκνότητα των δρομολογίων και με την συντήρηση των οχημάτων. Έχει μπει και άλλο ένα, αυτό που πάει προς Ανάβυσσο. Θα πρέπει να δούμε και τη σύνδεση, αυτό που λέμε με το Κορωπί, το μετρό. Για μας τώρα, να πω τη μαύρη αλήθεια και εμείς προσπαθούμε, δεν έχει λήξει αυτό, ετοιμάζουμε και σε αυτό το θέμα θέλουμε να κατεβάσουμε μια πιο συγκεκριμένη πρόταση. Ο βασικός άξονας όμως, αυτό που μπορώ τώρα να πω, είναι η βασική μας σκέψη. Εμάς μας ενδιαφέρει το κόστος. Δηλαδή, το τι θα πληρώνουμε. Το πώς, πώς θα κινηθεί αυτό το πράγμα, ποιος θα το υλοποιήσει σα φορέας, γιατί η μετακίνηση είναι κοινωνικό, είναι κοινωνική ανάγκη. Δεν μπορείς να τη βλέπεις με το κόστος… Έχει, αλλά δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις ως κόστος – όφελος, γιατί. Γιατί είναι δικαίωμά σου. Φορολογείσαι, ζητάς αυτά, αυτό δεν θα πάψω να το λέω, δηλαδή ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται έτσι. Ότι εγώ προσφέρω κάτι με τους φόρους μου και ζητώ κάτι να έρθει κάτι πίσω σε μένα. Δεν μπορείς να μου ζητάς να το ξανά πληρώσω. Είναι δικαίωμά μου. Όσο μακριά και αν μένω δικαιούμαι να μετακινούμαι. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Θεωρώ ότι ιδιωτικού τύπου λύσεις, ας πούμε και η σκέψη με τα ΚΤΕΛ και αυτά είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, υπάρχουν και θα υπάρχουν, από την άλλη όμως δεν μπορεί να βασιστούμε πάνω σε αυτό, γιατί και το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο μεγαλύτερο, γιατί μεσολαβεί το κέρδος. Ο άλλος δεν θα έρθει έτσι. Και ακόμα και στη φάση του ότι θα πρέπει να συμπληρώσει και ο Δήμος την πιθανή χασούρα κάποιου ιδιώτη για κομμάτια του δρομολογίου που δεν έχουν τόση κίνηση. Για αυτό λέω ότι δεν είναι, δεν πρέπει να μπαίνει η μετακίνηση με αυτή τη λογική.
Για τις θέσεις της στο Δ. Συμβούλιο (αν ταυτίζονται πάντα με αυτές του Κόμματος) 3οο min
Ναι. Καταρχάς, τα πάντα ξεκινάνε από θέση αρχών. Είμαι σε αυτόν τον χώρο γιατί οι θέσεις αυτές με εκφράζουν. Δεν είμαι σε αντίθεση λοιπόν με αυτές τις αρχές. Φυσικά πάντα υπάρχει ένας διάλογος. το ΚΚΕ πάντα έτσι λειτουργεί. Και από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω. Επομένως η διαδικασία αυτή, πάντα οι προτάσεις και οι σκέψεις και οι θέσεις βγαίνουνε με ένα διάλογο, με αποκορύφωμα τους συνεδριακούς διαλόγους. Εξειδικεύονται κάθε φορά από τις κομματικές οργανώσεις στην κάθε περιοχή με βάση τα δεδομένα.
Υπάρχουν ομάδες οι οποίες λειτουργούν. Φιλοδοξούμε να φτιάξουμε πολύ πιο πλατιές ομάδες. υπάρχει ένα βασικό αξιακό πλέγμα πάνω σε αυτό. Είναι αυτό που λέμε θέσεις αρχής. Με αυτές τοποθετείσαι, για αυτό σας είπα δεν είναι ότι, δεν μπορώ να δώσω προσωπικές σκέψεις σε ορισμένα ζητήματα, όπως τώρα και με το συγκοινωνιακό ή αυτό, όμως θεωρώ ότι αυτά πρέπει να μπούνε με βάση όμως αυτό το αξιακό πλαίσιο, σε συζήτηση και με τον κόσμο, γιατί πάντα έχει να δώσει πράγματα. Άρα σε πολλά πράγματα πρέπει να προηγηθεί ένας διάλογος. Έχουμε μάθει να δουλεύουμε έτσι, όσο και αν μας λένε σκληροπυρηνικούς και απόλυτους, έχουμε βαθιά δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο ΚΚΕ, τις οποίες τις τιμούμε.
Προφανώς προσπαθώ να είμαι διαβασμένη, με την έννοια είπαμε, πατάμε σε βασικές αξίες που έχουμε και θέσεις και προσπαθούμε να εξειδικεύσουμε ζητήματα, πάντα όμως έτσι… αυτή είναι η λογική και προσπαθώ και όποια κριτική να γίνεται, είναι πάγια θέση του κόμματος μας, να μην γίνεται επί του προσωπικού. Αυτό θεωρώ ότι είναι λάθος και όσους διαπληκτισμούς βλέπω τέτοιους, με ενοχλεί γιατί θεωρώ ότι πετιέται η μπάλα στην εξέδρα, δηλαδή χάνουμε την ουσία
Για την λειτουργία του Δημ. Συμβουλίου και για το πλαίσιο των αλλαγών του “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ”. 32ο min
Τώρα, σε σχέση με τις δυνατότητες που δίνει όλο αυτό το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο. Καταρχάς δεν μιλάμε πια για αυτοδιοίκηση, μιλάμε για τοπική διοίκηση και με τα στενά αυτά οικονομικά και νομικά πλαίσια που λειτουργεί με βάση αυτούς τους νόμους και είπα και πριν ότι έρχεται να εξυπηρετήσει άλλα συμφέροντα. Δηλαδή στην ουσία σπρώχνει χρήμα σε επενδύσεις και μέσα από τους Δήμους, σε τομείς που ενδιαφέρουν το κεφάλαιο, εκεί που θα βγει κέρδος, για αυτό και δεν βγαίνουνε και άλλες ανάγκες του Δήμου. Νομίζω ότι το είπα αυτό, να μη το ξαναπώ. Αυτό που είναι το καινούργιο στοιχείο ας πούμε, είναι η τελευταία πινελιά ας πούμε, η οποία μπήκε το καλοκαίρι με το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου η έκφραση στο δήμο ήρθε πραγματικά με ένα δημοκρατικό τρόπο. Βλέπουμε δηλαδή ότι τόσο η σύσταση της πραγματικής διοίκησης του Δήμου, που είναι η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητα ζωής χάνει την… την έστω, την οποία έτσι αντιπροσωπευτική σύνθεση. Δηλαδή βλέπεις ότι η πλειοψηφία ανήκει στην πρώτη δύναμη, στην πρώτη παράταξη, η ελάσσων αντιπολίτευση ούτε καν συζητιέται αν θα μπει. Το ίδιο συμβαίνει με τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Εμείς από σπόντα μπήκαμε λόγω κάποιων συγκυριών,
Στο κοινωφελές τα ίδια. Και εκείνο που είναι πολύ τραγικό, απαράδεκτο, όχι τραγικό, απαράδεκτο και φασιστικής έτσι… το είπα πάνω στο θυμό μου σε ένα δημοτικό συμβούλιο, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό το να λες ότι, δεν υπάρχει ψήφος κατά, σε οικονομικά ζητήματα, στον προϋπολογισμό, σε τεχνικά, στους φόρους. Και το λευκό δεν μετράει. Και μάλιστα το έχει τερματίσει, μία έκφραση του συρμού, μη δίνοντας το δικαίωμα, όχι ότι εμείς τα κάναμε κάτι τέτοιο, γιατί δεν συμφωνούμε με τη δομή των προϋπολογισμών, με τις κατευθύνσεις τους, αλλά ακόμα και αν κάποιος θέλει να κάνει μία παρατήρηση, μία επέμβαση σε ένα σχέδιο δεν μπορεί. Πρέπει λέει να κατεβάσει μόνος του. Αυτό τώρα αγγίζει τα όρια του γελοίου. Πρώτα από όλα ούτε τα δεδομένα έχεις για να το κάνεις, ούτε και το χρόνο, έτσι; Να φτιάξεις κάτι τέτοιο και το επιπλέον δύσκολο είναι το ότι θα πρέπει να συμφωνείς με την γενική δημοσιονομική πολιτική του κράτους και με την οικονομική επιτροπή, άρα… δηλαδή εμείς ούτε καν μπήκαμε σε τέτοια διαδικασία, δεν είχε νόημα.
Και εδώ μια και μιλάμε για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, έτσι δύο – τρεις παρατηρήσεις. Εμένα κάτι άλλο που με ενοχλεί πάρα πολύ και προσπαθώ να το δώσω ότι είναι θέση ας πούμε, είναι το εξής. Έχουμε τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα. Okay καταλαβαίνω, είναι μερικές φορές εξαιρετικά επείγον να έρθει ένα θέμα που είναι και πολλές φορές τυπικό λόγω ημερομηνίας. Όμως δεν μπορεί οποιοδήποτε θέμα να έρχεται χωρίς εισήγηση. Εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω και δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσω προφορική εισήγηση. Δεν ψηφίζω τα λόγια κάποιου, ψηφίζω ένα κείμενο που κάτι μου λέει και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εμένα με ενόχλησε πάρα πολύ η διαδικασία που έγινε και την προηγούμενη φορά, σε θέμα που πρακτικά δεν διαφωνούμε, σε σχέση με τα ΚΕΛ εκεί που έγινε. Δηλαδή εγώ ακόμα περιμένω να δω την πρακτική, τι ψηφίσαμε τελικά. Τι ψηφίσανε, γιατί εγώ δεν το ψήφισα ακριβώς για αυτό το λόγο. Τι ψηφίστηκε τελικά, δεν το είδα. Πέρα από τα σχόλια που είδα σε εσάς… ε, μπήκαν τι ειπώθηκε ας πούμε, δεν έχει έρθει ένα κείμενο τι κάναμε ακριβώς. Και αυτό είναι πολύ άσχημο, αντιδημοκρατικό κατά βάση. ‘Οταν είσαι δημοτικός σύμβουλος έχεις μία ευθύνη και το τι ψηφίζεις και το τι υπογράφεις, άρα λοιπόν είναι ένα σημαντικό θέμα… ωραία και την επόμενη μέρα που λέει ο λόγος, μετά από δυο μέρες ας γίνει δημοτικό συμβούλιο, να πάρουμε τα στοιχεία, να μιλήσουμε σοβαρά για κάτι. Και ένα τελευταίο. Εγώ το έχω ζητήσει, δεν γίνεται πάντα, θα επιμείνω σε αυτό, πιστεύω ότι θα βοηθήσει έστω και με ένα τρόπο να βάλουμε λίγο πιο, περισσότερη δημοκρατία ας πούμε στη λειτουργία του Δήμου, είναι το εξής. Τουλάχιστον στους επικεφαλής των παρατάξεων να στέλνονται, όχι απλά ειδοποίηση ότι η οικονομική επιτροπή έχει τότε συνεδρίαση με αυτά τα θέματα αλλά και οι εισηγήσεις των θεμάτων, έτσι ώστε να μπορούμε να ενημερωνόμαστε σε ζητήματα που θεωρούμε… φυσικά είναι ανοιχτές, έτσι; Αλλά σε ζητήματα που θεωρούμε ότι είναι σημαντικά, να παρέμβουμε. Έχουμε δυνατότητα. Δεν ψηφίζουμε. Έχουμε δυνατότητα να παρέμβουμε. Είναι πολύ σημαντικό. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει όλο το δημοτικό συμβούλιο σε μία κίνηση και ενημερωνόμαστε, που είναι πολύ σημαντικό και να ενημερώνεται και ο κόσμος.
Για την ΑΔΜΚΕΣ 39ο min
Καταρχάς είναι πολύ θετικό το ότι πάρθηκε απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο να ελεγχθεί. Το δια ταύτα εγώ δεν βλέπω. Δηλαδή, είχα κάνει και μία ερώτηση, δεν έχω πάρει σαφή απάντηση. Υπάρχει ένα πρόβλημα από ότι έχω καταλάβει, το ότι δεν υπάρχει, κανείς δεν θέλει να μπει. Στο ΔΣ. Από την άλλη όμως, με αυτή τη λογική θα το διαιωνίσουμε, θα το αφήσουμε να υπάρχει αυτό, να κάθεται και να καθόμαστε και να πω τη μαύρη αλήθεια, αυτού του τύπου οι ενημερώσεις, όσες έχουν γίνει, σα κουτσομπολιό καφενείου είναι, να μου επιτραπεί η έκφραση, ίσως ακούγεται βαριά, αλλά είναι μία πραγματικότητα. Δηλαδή, δεν μπορώ να στηρίζομαι στα λόγια του τι λέει ο ένας και ο άλλος και το πόση είναι η ευθύνη αυτού ή του δείνα. Με βάση ποια στοιχεία θα μιλήσουμε. Εγώ δεν μπορώ να πάρω θέση. Ξέρω ότι υπάρχει σκάνδαλο, ξέρω ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά δεν μπορώ να εκτοξεύω κατηγορίες εναντίον κάποιων εάν δεν έχω τα στοιχεία και δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Πρέπει τελικά από όλη αυτήν την ιστορία να βγει μία πολιτική θέση.
Πάντως έργο δεν έχουμε δει από την ΑΔΜΚΕΣ. Πέρα από τα πρόστιμα δηλαδή, έργο δεν έχουμε δει. Το συγκεκριμένο εργαλείο όπως προείπα, έρχεται να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες, κάνει το δήμο επιχειρηματία. Εμείς διαφωνούμε με αυτή τη λογική. Διαφωνούμε κάθετα με αυτή τη λογική, οπότε δεν είναι χρήσιμο εργαλείο κατά τη γνώμη μας.
Για την Διαχείριση Απορριμμάτων 42ο min
Ναι. Καταρχάς, εντάξει τώρα αυτό που ζούμε, όλοι το ζούμε, το διαπιστώνουμε, τι να πούμε τώρα; Τις παράνομες χωματερές και τους κάδους που είναι ανακατεμένοι και όποιος θέλει ρίχνει ότι θέλει; Εντάξει, πρακτικά ανακύκλωση δεν γίνεται, το ξέρουμε,
Το θέμα είναι ότι και είναι πολύ ενοχλητικό ότι, συνήθως όταν μιλάμε για ανακύκλωση προσπαθούν από το κεντρικό κράτος να το περάσουν ως πρόβλημα ατομικό. Ότι η κύρια ευθύνη είναι στο άτομο, στον καθένα ξεχωριστά. Υπάρχει ατομική ευθύνη αλλά δεν είναι η κύρια. Δηλαδή, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων επειδή… είναι βαθιά πολιτικό θέμα, με την έννοια ακριβώς γιατί σχετίζεται με πολύ χρήμα. Τα σκουπίδια είναι χρυσός όπως λένε και επομένως αυτό δεν αφήνει αδιάφορους διάφορους επιχειρηματίες που ασχολούνται στο χώρο αυτό και για αυτό δεν είναι τυχαίο που πολλά πράγματα δεν προχωρούνε, γιατί προχωρούνε με βάση αυτά τα συμφέροντα. Δηλαδή, εγώ μεταφέρω και κάποια εικόνα που έχουμε ως παράταξη και από την Περιφέρεια, που είναι πολύ σημαντικό. Δηλαδή για να δεις το τοπικό πρέπει να δεις και το γενικό, με ποια έννοια το λέω. Δηλαδή, ας υποθέσουμε ότι ιδανικά έχουμε καταφέρει και λειτουργούμε άψογα. Τα έχουμε όλα και έχουμε λαμπίκο το δήμο. Ωραία. Όλο αυτό το σκουπίδι πού στο καλό θα το πάμε; Δηλαδή, θα το πετάξουμε στο γείτονα; Καθαρή η δική μας αυλή, αλλά πετάξαμε τα σκουπίδια στο γείτονα. Δεν μπορείς αυτό το πράγμα να μην το δεις συνολικά. Για μας λοιπόν είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και αυτός ο κεντρικός σχεδιασμός πρέπει κάπου να στοχεύει. Δηλαδή κάποιος να αναλάβει να τον υλοποιήσει. Υπάρχουν δύο τακτικές. Η μία είναι, αυτή που εμείς υποστηρίζουμε, δηλαδή να είναι δημόσιος φορέας, ενιαίος δημόσιος φορέας, ακριβώς με τη λογική που προείπα, ότι όλα αυτά τα έχουμε πληρώσει. Και η άλλη είναι η ιδιωτική λύση και η οποία είναι η προτιμώμενη αυτή τη στιγμή. Ποιο είναι το αποτέλεσμα, έτσι γιατί είχα αναφέρει και στο δημοτικό συμβούλιο όταν συζητούσαμε για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, ότι δεν μας λείπει ούτε τεχνογνωσία, ούτε και το χρήμα. Χρήματα υπάρχουνε πάρα πολλά. Δηλαδή μόνο, εμένα με έχει εντυπωσιάσει αυτό το στοιχείο, ότι μόνο από ότι τις συσκευασίες του νερού που χρησιμοποιούμε ως καταναλωτές, 30.000.000 ευρώ μαζεύονται στον προϋπολογισμό. Μόνο από το νερό. Που πληρώνουμε αυτό για την ανακύκλωση και που δεν γίνεται η ανακύκλωση. Η κεντρική λοιπόν κατεύθυνση είναι ποια; Στη φάση που είμαστε προφανώς πουθενά δεν γίνεται ανακύκλωση, το 85% των σκουπιδιών θάβεται. Ωραία. Στόχος λέει μέχρι το 2030 είναι να πάμε στο 50% και να φτάσει η ανακύκλωση στο 20%. Το θέμα είναι τώρα ότι, όταν το σκουπίδι γίνεται εμπόρευμα, ο άλλος θα κοιτάξει να φτιάξει τέτοιες υποδομές, ο ιδιώτης μιλάμε, έτσι; Που θα είναι συμφέρουσες για αυτόν και αυτό προτιμάτε αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, είχε δοθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται αυτό, είχαν δώσει 800.000.000 για να φτιάξουν αυτές τις μονάδες, τα ΜΕΑ. Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, το οποίο επί της ουσίας καταλήγει σε υλικά τα οποία πάνε για καύση σε τσιμεντοβιομηχανίες και τα λοιπά. Δηλαδή προτιμούνται και τέτοιες λογικές που δεν είναι σωστές και μόνο 100.000.000 είχανε δώσει για ανακύκλωση. Δηλαδή είναι… και το άλλο, δηλαδή είναι η λογική το φτάνω μέχρι εκεί που δεν πάει, οπότε να σου προτείνω αυτή τη λύση. Στο ΧΥΤΑ ας πούμε της Φυλής τώρα, τι άλλο; Πήραν απόφαση πριν αφήσει η Δούρου τη… από το ΣΥΡΙΖΑ πριν να αφήσουνε, δώσανε την παράταση της Φυλής και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πρέπει να μας προβληματίσει στην περιοχή μας, η λειτουργία του ΧΥΤΑ πραγματικού. Δεν είναι υπόθεση των κατοίκων μπροστά και είναι και δική μας υπόθεση. Ή θα έρθει από κει… αυτό, αυτό λοιπόν είναι που λέμε…. μπράβο, αυτό λέμε λοιπόν ότι, εδώ πέρα είναι ένα θέμα που δεν μπορείς να το δεις ούτε σε επίπεδο Δήμου, ούτε διαδημοτικά. Είναι, κεντρικός σχεδιασμός πρέπει να υπάρξει έτσι ώστε να έχεις αυτό που θέλουμε όλοι, δηλαδή να έχεις ανακύκλωση στην πηγή, στην παραγωγή, έτσι στην προώθηση προϊόντων και παράλληλα αυτά που θα εναποθέτεις όπου θα τα εναποθέτεις, οι χώροι αυτοί να είναι επιστημονικά επιλεγμένοι, ώστε να μην έχεις ούτε επιβάρυνση περιβάλλοντος, ούτε ενόχληση των κατοίκων. Μπορεί δηλαδή, δεν έχω σπουδάσει έτσι αυτόν τον τομέα αλλά απλή λογική λέει ότι, μπορεί πιθανά κλείνοντας τη Φυλή να βρεις άλλους χώρους πιθανά πιο έξω και από την Αττική. Χώροι δηλαδή που πρέπει να επιλέγουν με κάποια κριτήρια και να έχουν και ένα πλάνο. Δηλαδή αυτοί οι χώροι, τα ΧΥΤΑ λειτουργούν κάποιο χρονικό διάστημα. Στη Φυλή το έχουν υπερβεί από ότι έχω καταλάβει κατά πολύ. Ποιοι θα είναι αυτοί οι χώροι; Εναλλακτικές. Δεν μπορεί να τα σχεδιάσει αυτά ο Δήμος τώρα. Το τοπικό σχέδιο, μεταξύ μας, που και αυτό, εγώ είδα διαμαρτυρίες κατοίκων και καλά κάνουνε δηλαδή, τον κανονισμό καθαριότητας που δεν, πάλι ένα σχέδιο είναι, εκθέσεις ιδεών. Εγώ προσωπικά το τόνισα αυτό στο δημοτικό συμβούλιο και σαν παράταξη δεν ψηφίσαμε υπέρ αυτού του προγράμματος που αναφέρατε. Είπαμε, να δούμε και το σχέδιο γιατί κάθε φορά βγαίνουνε εκθέσεις ιδεών. Πρέπει δηλαδή, βάλαμε και κάποιες προϋποθέσεις στο πώς πρέπει να συνταχθεί αυτό το σχέδιο και που να βασίζεται.
Έχουμε τις βασικές κατευθύνσεις, περιμένουμε να δούμε το σχέδιο, γιατί τώρα μεταξύ μας, αυτό έχει να κάνει και με δεδομένα τα οποία θα πάρει ο Δήμος και από τις υπηρεσίες. Ναι, περιμένουμε να το δούμε. Σαφώς όμως βάζουμε αυτό. Δηλαδή τον ενιαίο φορέα διαχείρισης. Ένα άλλο στοιχείο είναι, που εμάς μας ενδιαφέρει απόλυτα είναι ότι, η αποκομιδή των σκουπιδιών πρέπει να παραμείνει στους Δήμους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση για να μπορείς να έχεις και σύγχρονο εξοπλισμό και οι εργαζόμενοι να εργάζονται με τις αμοιβές και με την ασφάλιση που αρμόζει, ανεξαρτήτως σχέσεων εργασίας. Είναι σημαντικά στοιχεία δηλαδή αυτά . Από κει και πέρα τώρα, εντάξει, το τοπικό σχέδιο υποθέτω ότι θα πρέπει, έχω ακούσει και παρατηρήσεις επιστημόνων της περιοχής και έχουνε δίκιο, πρέπει να δεις και το ότι αλλάζει η περιοχή. Δηλαδή, έχεις διαφορετική κίνηση το καλοκαίρι, έχεις διαφορετικές λογικές. Όλα αυτά, έχει ιδιαιτερότητες ο Δήμος. Αυτά πρέπει να παρθούν υπόψη. Αλλά ας κάτσουμε, εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι ότι, κάθε φορά έρχονται θέματα να πάρουμε το τάδε απορριμματοφόρο, να το πάρουμε. Να πάρουμε τον κλαδοτεμαχιστή, να τον πάρουμε. Ο τάδε δεν μας κάνει, δεν ξέρω, εμένα δεν με έχει πείσει και τόσο πολύ αυτό αλλά τέλος πάντων. Η ουσία είναι ποια; Ποιο είναι το δυναμικό του δήμου; Εγώ στις αρχές, μόλις ξεκινήσαμε ας πούμε κάπου το Σεπτέμβρη, είχα βρει τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και μου είχε πει έχουμε, αν θυμάμαι καλά πόσο μου είχε πει…
Αλλάζει. Δηλαδή το σχέδιο, έχω και ένα δυναμικό, αυτή τη στιγμή πώς τα αξιοποιώ ακόμη και το υπάρχον δυναμικό. Εγώ θεωρώ δηλαδή ότι και σε αυτό είναι ένα τσαπατσούλιασμα ή πάμε από κεκτημένη ταχύτητα.
Όχι, η ατομική ευθύνη υπάρχει, αλλά δεν είναι η κυρίαρχη. Εγώ βλέπω ας πούμε στην Πάτρα…
Ακριβώς. Στην Πάτρα ας πούμε, αυτό που είπατε. Το τοπικό σχέδιο έχει γίνει από το 2015. Τότε είχε πει η Δούρου, είχε ζητήσει, το κάνανε και το εφάρμοσαν. Το εφαρμόζουν ήδη. Πρόσφατα βάλανε και έξω από τις τράπεζες κίτρινους κάδους για τα χαρτιά… δηλαδή κάποια πράγματα ξεκινάνε, έχουνε βάλει, έχουνε βρει χώρους, έχουνε κάνει πράγματα, όσο το παρακολουθώ δηλαδή.
Εννοείται, εννοείται δεν περιμένεις τι θα γίνει. Εγώ μιλάω για το ιδανικό. Εννοείται.
Για το αποχετευτικό 51ο min
το 2011 είχε πρωτοσυζητηθεί στην περιοχή αυτό, αν θυμάμαι καλά. Εμείς τότε είχαμε και δημοτικό σύμβουλο και το είχαμε βάλει. Δηλαδή εάν θέλεις να έχεις αποτελέσματα αναπτυξιακά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, πρέπει να βάλεις κάποιους όρους. Εμείς λέμε το εξής ότι, και αυτό ειδικά με τα ΚΕΛ, πολύ περισσότερο με τα ΚΕΛ, όπως και με τα σκουπίδια, δεν είναι υπόθεση ενός Δήμου ή διαδημοτικής συνεργασίας. Ειδικά για τα ΚΕΛ, είναι δηλαδή ένας κεντρικός και περιφερειακός σχεδιασμός που πρέπει να υπάρχει σε επίπεδο Αττικής. Δηλαδή πρέπει να λάβεις υπόψη και εδώ είναι τώρα ο ρόλος των επιστημόνων, έτσι; Το να πεις, θέλω, θα κοιτάξω εδαφοκλιματικές συνθήκες, γιατί τώρα τι; Θα κάνω μία κατασκευή επειδή τα όρια του Δήμου μου είναι έτσι; Ποιες είναι…; Έτσι δεν είναι; Γιατί παίζει και το κόστος το πώς θα το κάνεις. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη πού θα πάνε αυτά τα λύματα, πώς θα τα αξιοποιήσεις μετά σε γεωργία, βιομηχανία, τις πληθυσμιακές μεταβολές επίσης. Είναι ζητήματα δηλαδή που δεν μπορείς να έχεις μία απόλυτη άποψη. Εμείς σε πρώτη φάση, επειδή ωραία, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και ο φορέας διαχείρισης και υλοποίησης του έργου για να μην ανέβουν τέλη σύνδεσης και αποχέτευσης.
Δηλαδή, εμάς μας νοιάζει και το κόστος της λειτουργίας και η λύση που επιλέγεις πρέπει να λαμβάνει υπόψη και αυτό. Τώρα στη φάση αυτή που είμαστε…Στο Κορωπί όταν ήτανε, οι δημοτικοί σύμβουλοι είχανε πει καταρχήν ναι για το… να πάνε τα λύματα επάνω, δεν έχουμε αντίρρηση, να δούμε βέβαια και τις μελέτες. Με ενόχλησε το ότι ήρθε προφορικά στο ΔΣ… Εγώ δηλαδή θα ήθελα να έχω στοιχεία, οφείλουμε να ξέρουμε τι γίνεται.
Για το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Οδοφωτισμού (LED). 54ο min
Τι λέμε για όλα αυτά. Καταρχάς για μας από άποψη αρχών δεν είμαστε υπέρ της παράδοσης του δικτύου σε ιδιώτη. Θεωρούμε ότι είναι πράγματα που μπορεί να αναλαμβάνει ο Δήμος ας πούμε, έτσι; Και με κρατικές χρηματοδοτήσεις. Παρόλα αυτά τώρα επειδή έχουμε ένα συγκεκριμένο θέμα να αντιμετωπίσουμε. Αφού ξεκαθαρίζουμε λοιπόν αυτό το σημείο ως προς το τι θα θέλαμε, εγώ έχω ζητήσει το φάκελο όλο αυτό να τον έχω στα χέρια μου. Δηλαδή να δω και τις πράξεις της Μελέτης. Και την παλιά και την καινούργια, γιατί να πούμε την μαύρη αλήθεια εγώ θα ήθελα και πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει να γίνει για να μπορείς να κρίνεις αυτό που έγινε και να πεις τι όφελος ή όχι, ακόμα – ακόμα και από τις κινήσεις που έκανε τώρα ο κύριος Φιλίππου αν είναι, μπορεί να υπάρχουν θέματα και ακόμα και σε αυτές. Αν υπήρχαν κι άλλες επιλογές δεν ξέρω. Αν δεν έχω τα στοιχεία λοιπόν δεν μπορώ να μιλήσω. Για αυτό και με ενοχλεί αφάνταστα έτσι όπως χειρίζεται αυτή τη στιγμή ο κύριος Φιλίππου το θέμα. Θεωρώ δηλαδή ότι αυτό που έκανε θα πρέπει να έρθει συγκεκριμένα, να δοθούν τα στοιχεία έγκαιρα, τουλάχιστον στους επικεφαλής των παρατάξεων, να μπορέσουμε να μελετήσουμε αυτά τα πράγματα και να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Αλλιώς καλύτερα να μην γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Δεν βοηθάει, δηλαδή είναι έτσι μία, ένα κλίμα άσχημο που τελικά πάλι είναι μία κουβέντα χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία, επειδή το είπα. Εγώ θέλω να το δω.
Τώρα κατά πόσο ήταν πρώτης προτεραιότητας αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, έτσι; Εδώ έχω ένα θέμα αλλά δεν θέλω να είμαι απόλυτη.
Για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών στους ΟΤΑ 56ο min
θα πρέπει να είχατε δει ότι και προεκλογικά είχαμε ασχοληθεί με το θέμα των ναρκωτικών. Εμάς μας απασχολεί πάρα πολύ και σαν κόμμα, είναι από τα θέματα που σηκώνουνε. Είναι από τα θέματα, κακά τα ψέματα που μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε οικογένεια πλέον για διάφορους λόγους, έτσι; Και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εμάς είναι εξαιρετικά σημαντική η δράση των στεγνών προγραμμάτων, για αυτό άλλωστε και θεωρούμε πολύ θετικό ότι, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την υποστήριξη του ΚΕΘΕΑ, έτσι με την αλλαγή τώρα της νομοθεσίας εκεί που προσπαθούν να κάνουν. Εγώ λοιπόν είδα κάτι το οποίο θεωρώ ότι ίσως θα πρέπει να μας απασχολήσει, μπορεί να έρθει, δεν ξέρω εάν θα έρθει και στο δικό μας Δήμο, Γενικά έχουμε καλή στάση προς το παρόν στα θέματα αυτά. Διάβασα Λοιπόν το εξής ότι, στο νομοσχέδιο για τον Εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων μπήκε στο άρθρο 189 και δίνει λέει τη δυνατότητα λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης από τους εγκεκριμένος φορείς ενός νόμου και από ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Στην ουσία δηλαδή χωρίς να έχεις ούτε τη γνώση, ούτε το κατάλληλο προσωπικό, οι δήμοι να έχουνε τέτοιους κινητούς μάλιστα, κινητές λέει μονάδες χώρων εποπτευόμενης χρήσης, πέρα το ότι εμείς διαφωνούμε κάθετα με αυτήν τη λογική γιατί, νομιμοποιήσεις μία κατάσταση. Αντί να κοιτάς την πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη, έχεις μία, συντήρηση μιας κατάστασης γύρω από τέτοιους χώρους. Όπως και με τον ΟΚΑΝΑ θα μαζεύονται οι διακινητές και το μόνο που υποτίθεται κάνεις είναι ότι δεν θα πάθει, θα έχει καθαρή σύριγγα. Μα αυτή είναι μία σαπίλα ας πούμε. Δεν μπορείς να την δεχτείς και να την νομιμοποιείς με αυτόν τον τρόπο. Και μάλιστα αποτελέσματα σε ξένες χώρες δείχνουν ότι ανέβασαν κατακόρυφα τη χρήση κάτι τέτοιοι χώροι. Είναι ένα θέμα δηλαδή που μας απασχολεί πάρα πολύ. Εμείς γενικά έχουμε σκοπό να το σηκώσουμε το θέμα, μάλιστα, θα δούμε τώρα, ίσως και μέσω κάποιων εκδηλώσεων, είναι πάντως στα θέματα που μας απασχολούν.
Για την ανανέωση της παραμονής των Αμερικανικών Βάσεων στην Ελλάδα 59ο min
Σήμερα το απόγευμα στη Βουλή θα ψηφιστεί η επαίσχυντη συμφωνία της επέκτασης των Αμερικανικών βάσεων, στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα και για μας αυτή η συμφωνία μετατρέπει όλη τη χώρα σε ένα απέραντο νατοϊκό στρατόπεδο, διότι δίνει τη δυνατότητα, δίνει το δικαίωμα, αυτά είναι τα καινούργια στοιχεία, το δικαίωμα στην Αμερικανική κυβέρνηση να μπορεί να χρησιμοποιεί και βοηθητικούς αλλά και… και για βοηθητικούς και για πολεμικούς σκοπούς, χώρους μέσα στα στρατόπεδα τα δικά μας, δηλαδή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης και να χρησιμοποιεί και πολιτικές δομές, όπως είναι λιμάνια, αεροδρόμια, ανάλογα με τις ανάγκες των Αμερικανών νατοϊκών επιθέσεων. Το δεύτερο είναι ότι, επεκτείνει τις δραστηριότητες της βάσεως της Σούδας, τις υποδομές της και όπως ξέρουμε από τις βάσεις της Σούδας έχουν εξαπολυθεί επιθέσεις αεροπορικές απέναντι, στην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία. Και το τρίτο που προωθεί αυτή η συμφωνία χοντρά- χοντρά είναι το ότι εντάσσει στο σχεδιασμό των Αμερικανικών βάσεων, νατοϊκών βάσεων και τις βάσεις που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη βάση των drone στη Λάρισα, τη βάση των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και επίσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο ήδη έχουν κάνει απόβαση κανονικότατη οι Αμερικανοί εκεί. Αυτό για μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί πρέπει να δούμε αυτή τη συμφωνία στα πλαίσια του σήμερα το τι γίνεται. Δηλαδή μιλάμε για όξυνση ανταγωνισμών μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων γύρω από το κομμάτι της ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς, εκφράζονται μέσα από τις αστικές κυβερνήσεις και διάφορες ενώσεις ιμπεριαλιστικές, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση και βλέπουμε λοιπόν ότι, όλοι αυτοί ανταγωνίζονται άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες όπως είναι, η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και μπλεκόμαστε και έρχεται και η Ελλάδα τώρα, η ελληνική αστική τάξη να διεκδικήσει μερίδιο μέσα σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, τάσσεται σαφώς υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παίρνει δηλαδή σαφή θέση και εμπλεκόμαστε ακόμα περισσότερο, μπαίνουμε στο μάτι του κυκλώνα. Επομένως η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Γινόμαστε στόχος πιθανόν αντιποίνων, το έχουνε πει τόσο και οι Ρώσοι, όσο και οι Ιρανοί ότι, σε περίπτωση που δεχτούν βομβαρδισμούς θα απαντήσουν και η βάση της Σούδας είναι έτσι από τους πιθανούς στόχους αντιποίνων και άρα λοιπόν εμείς καλούμε τον κόσμο σήμερα στο Σύνταγμα, στις 6:30 μαζί με τις επιτροπές που είναι, επιτροπές αγώνα ενάντια στις νατοϊκές βάσεις, να πούμε όχι, εν γνώσει μου ότι θα το αναρτήσετε αργότερα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, δηλαδή να πούμε όχι, όχι απλά στις βάσεις όπως λέγαμε παλιά, έξω οι βάσεις και αυτά. Εδώ πέρα μιλάμε για την αποστολή ελληνικών δυνάμεων έξω από τη χώρα. Εμείς είμαστε ενάντια σε αυτό, ζητάμε να μην επιτραπεί, να γυρίσουν πίσω και όσοι είναι και να μην επιτραπεί. Μιλάμε δηλαδή για αποστολή συστοιχιών Patriot στη Σαουδική Αραβία, απέναντι από το Ιράν δηλαδή, μιλάμε…. το οποίο θα συνοδευτεί από στρατό. Μιλάμε για αποστολή στη Λιβύη. Μιλάμε για τη φρεγάδα που θα συνοδεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο στα στενά του Ορμούζ. Μιλάμε δηλαδή για μία κατάσταση η οποία γίνεται όλο και πιο έκρυθμη και εμπλεκόμαστε σε κάτι το οποίο θα στοιχίσει στο λαό. Δεν συμφέρει έτσι σε καμία περίπτωση τον ελληνικό λαό όλοι αυτοί οι ανταγωνισμοί. Άλλωστε εμείς φθηνή ενέργεια δε θα δούμε από όλα αυτά.
Κλείσιμο
Και εγώ σας ευχαριστώ. Ναι και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό αυτό που κάνετε. Νομίζω ότι πέρα το ότι δίνετε ένα βήμα και σε αρχηγούς παρατάξεων και υποθέτω και στους δημοτικούς συμβούλους, βοηθάει πάρα πολύ στο θέμα της ενημέρωσης και μπορεί να δρα από ότι είδα και είχε πολύ ενδιαφέρον ότι δρα κι ανάποδα. Ότι ο κόσμος ζητάει να μάθει και αυτό εάν παγιωθεί είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα βήμα και αυτό ενημέρωσης.