Μεγάλη εκδήλωση παρουσίασης αυτόχθονων ποικιλιών ελληνικού κρασιού στη Βιέννη

Την γνωριμία στο ευρύτερο αυστριακό κοινό των αυτόχθονων ποικιλιών του ελληνικού κρασιού, είχε ως στόχο η μεγάλη εκδήλωση προβολής και γευσιγνωσίας, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αυστρία, σε κεντρικές αίθουσες στη Βιέννη, με τη συμμετοχή δεκάδων εξειδικευμένων δημοσιογράφων, εκπροσώπων γνωστών αυστριακών γαστρονομικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κατά την οποία είκοσι οινοποιεία από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν 72 διαφορετικά, αποκλειστικά αυτόχθονα, προϊόντα τους.

Εγκαινιάζοντας την εκδήλωση, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, Αικατερίνη Κόϊκα, έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της οινοπαραγωγής στην Ελλάδα, ήδη από την αρχαιότητα, όπου, όπως σημείωσε, το κρασί εμφανίζεται ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής πραγματικότητας, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της χώρας, με το περιβάλλον, ενώ χαρακτηριστική είναι η ποιοτική αναβάθμιση που καταγράφουν τις τελευταίες δεκαετίες τα ελληνικά κρασιά, όπως και η σημασία τους στις ελληνικές εξαγωγές.

Η Ελληνίδα πρέσβης τόνισε ειδικότερα την ποιότητα των αυτόχθονων ποικιλιών των ελληνικών κρασιών, επισημαίνοντας την καθιέρωση τους και την καταξίωση τους τα προηγούμενα χρόνια στις διεθνείς αγορές, με πολλά βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο εμπορικός σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία, Μιχάλης Βρεττάκης, επρόκειτο για την πρώτη παρόμοια εκδήλωση προβολής και γευσιγνωσίας στην Αυστρία για «αποκλειστικά αυτόχθονες ποικιλίες ελληνικού κρασιού», με στόχο να καταστεί δυνατή η ευρύτερη διείσδυσή του στην αυστριακή αγορά.

Παραπέμποντας στο γεγονός ότι οι Αυστριακοί αγαπούν την ελληνική κουζίνα, τα ελληνικά τρόφιμα, «ορισμένα από τα οποία εντάσσονται στην κουλτούρα τους και στην καθημερινή τους διατροφή», ενώ τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτουν και το ελληνικό κρασί, ο ίδιος τόνισε ότι είναι καλές οι προοπτικές, οι αυτόχθονες ποικιλίες του ελληνικού κρασιού να αποτελέσουν, μελλοντικά, μέρος αυτών των συνηθειών των Αυστριακών.

Ο κ. Βρεττάκης σημείωσε ότι στην Αυστρία λειτουργούν πάνω από 100 ελληνικά εστιατόρια, «τα οποία όλα έχουν βέβαια ελληνικά κρασιά και καλά ελληνικά κρασιά», αλλά ένας από τους στόχους της εκδήλωσης, ήταν, πέραν των ελληνικών εστιατορίων, τα καλά ελληνικά κρασιά να μπορούν να έχουν την θέση τους και στα αυστριακά κέντρα εστίασης, ξενοδοχεία, μπαρ και κάβες.

Εκτίμησή του είναι ότι η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, η προσέλευση υπήρξε πολύ ικανοποιητική, ενώ ο ίδιος πιστεύει πως μπορούν στο μέλλον να προγραμματιστούν παρόμοιες εκδηλώσεις σε ετήσια βάση για την προβολή του ελληνικού κρασιού.

Η σημερινή εκδήλωση, που διοργανώθηκε από δύο αυστριακές εισαγωγικές εταιρείες ελληνικών κρασιών, πραγματοποιήθηκε στους χώρους κεντρικής ελληνικής επιχείρησης εστίασης, ο ιδιοκτήτης της οποίας είχε πρόσφατα κυκλοφορήσει το πρώτο βιβλίο μαγειρικής για την σύγχρονη ελληνική κουζίνα που γράφηκε στα γερμανικά από έναν Έλληνα του εξωτερικού.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories