Η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα της 52ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου του Καΐρου

Την Ελλάδα επέλεξε η Αίγυπτος ως την τιμώμενη χώρα της 52ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου, που θα διεξαχθεί το 2021, διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη αυτή επέτειο για το ελληνικό έθνος.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα σε μια τελετή που ουσιαστικά αποτέλεσε την αυλαία και την ολοκλήρωση της 51ης εν λόγω διοργάνωσης, και που θύμιζε σε μικρογραφία την εικόνα παράδοσης και παραλαβής της σημαίας της διοργανώτριας χώρας όπως συμβαίνει και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή άλλες μεγάλες διοργανώσεις.

Έτσι, για πρώτη φορά, κατά το θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, η τιμώμενη χώρα, η Σενεγάλη, έδωσε τη «σκυτάλη» στην Ελλάδα για την επόμενη χρονιά της διοργάνωσης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού της Αιγύπτου, Ινάς Άμπντελ Ντάγιεμ, του πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νίκου Γαριλίδη και του εκπροσώπου της Σενεγάλης.

Στις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, αλλά και στους στενούς πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, τονίζοντας τη μεγάλη της χαρά που οι δύο χώρες, Ελλάδα και Αίγυπτος, μετά τις άριστες σχέσεις που παρουσιάζουν και στο πιο υψηλό επίπεδο, θα έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν περαιτέρω και τις πολιτιστικές τους σχέσεις, μέσω αυτού του διεθνούς θεσμού, που θεωρείται ιδιαίτερα πετυχημένος, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι στις δέκα ημέρες που διήρκησε η έκθεση, την επισκέφθηκαν 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Έτσι, λοιπόν, συζητείται έντονα από τις αρχές διοργάνωσης, η προσεχής Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, που θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, να διαρκέσει μία επιπλεόν εβδομάδα.

Κατά την παρέμβασή του ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης, παραλαμβάνοντας συμβολικά τη σημαία της επόμενης 52ης διοργάνωσης, μίλησε – και μάλιστα στην αραβική γλώσσα, καθότι Αιγυπτιώτης και γεννημένος στο Πορτ Σαΐντ καθώς και απόφοιτος της Αμπετείου Σχολής Καΐρου – ενθυμούμενος τη δική του εμπειρία όταν πριν από 43 χρόνια επισκεπτόταν την έκθεση που δοργανωνόταν στο Κλαμπ “Γκεζίρα” του Ζαμάλεκ και αγόραζε ιστορικά βιβλία που ήταν πάντοτε η προτίμησή του. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι και στην επόμενη, 52η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, όπου η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα, θα είναι πολύ δυναμική η ελληνική παρουσία. Παράλληλα, ο Έλληνας πρέσβης ανέφερε ότι θα είναι πολλές οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν γενικότερα στην Αίγυπτο του χρόνου, με αφορμή τη μεγάλη και ιστορική 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σημειώνεται ότι και στην ελληνική παροικία στη χώρα του Νείλου, τόσο στο Κάιρο όσο και στην Αλεξάνδρεια, έχουν αρχίσει ήδη οι προετοιμασίες για το 2021 και τη συμμετοχή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στην 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η σημερινή εκδήλωση με την ανακήρυξη της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας της επόμενης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου έγινε παρουσία της Δ/ντριας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – παραρτήματος Αλεξανδρείας, Σταυρούλας Σπανούδη και πολλών Αιγυπτίων δημοσιογράφων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories