Παρέμβαση Τ. Γαλανοπούλου για τον “Παρατηρητή της Γειτονιάς” στη Σαρωνίδα

Σε ζήτημα που είχε αναφερθεί στην συνέντευξή της στον paraktios.gr, ανέδειξε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (5/2/20) η Τάνια Γαλανοπούλου με ενημέρωση- ερώτηση κατά την διάρκεια των Ερωτήσεων πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης.

Η επικεφαλής της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Σαρωνικού, μίλησε για ομάδα πολιτών που έχουν συστήσει Σύλλογο με σκοπό την “περιφρούρηση” της γειτονιάς τους στην Σαρωνίδα και κατόπιν άδειας της προηγούμενης Κοινοτικής Αρχής τους επετράπη να τοποθετήσουν πινακίδες στην περιοχή του Πανοράματος οι οποίες αναγράφουν “«ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΥΠΟΠΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΙΔΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ»

Με το από 5/2/20 έγγραφό της προς την Κοινότητα Σαρωνίδας, που κοινοποιείται στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, η Τάνια Γαλανοπούλου ζητάει την  Ανάκληση της από 22/8/2019 και με αριθμό 9/2019 απόφασης του συμβουλίου της Κοινότητας Σαρωνίδας το οποίο κατά τα γραφόμενά της είναι αναρμόδιο για την έκδοση τέτοιου είδους αποφάσεων. Το έγγραφο καταλήγει πως,  όπως προκύπτει από το περιεχόμενο των εν λόγω πινακίδων, δεν πρόκειται για πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, αλλά για διαφήμιση μη θεσμοθετημένης και επικίνδυνης υποκατάστασης της Ελληνικής Αστυνομίας από ιδιώτες, την οποία συνεπικουρεί και νομιμοποιεί έμμεσα η 9/2019 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου και θα πρέπει άμεσα τα συνεργεία καθαριότητας να απομακρύνουν κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του ν. 2946/2001 (Α΄ 224), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του ν. 3212/2003 (Α΄ 308).

Μεγάλο μέρος της τοποθέτησης της Τ. Γαλανοπούλου δεν ακούστηκε καθώς εκείνη τη στιγμή το μικρόφωνο της Αίθουσας στο οποίο μίλαγε έπαθε κάποια εμπλοκή όμως πήραμε από την ίδια το κείμενο που διάβασε και το παραθέτουμε πιο κάτω.

Στο θέμα τοποθετήθηκε διευκρινιστικά ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΝΕΑ ΠΝΟΗ”, Μιχάλης Κόλλιας (18ο min) ο οποίος είπε πως ο “παρατηρητή της γειτονιάς”  έχει ανακύψει τα τελευταία δύο χρόνια μετά από ένα μπαράζ  διαρρήξεων στο Πανόραμα της Σαρωνίδας όπου εκεί είχε αναστατωθεί κυριολεκτικά ο πληθυσμός και είχε οργανωθεί σε ομάδες μέσω viber για να μπορεί να επικοινωνεί και να ανιχνεύει κάποιες ύποπτες κινήσεις. Ως αποτέλεσμα όλης αυτής της αυτοοργάνωσης , με άτυπο τρόπο, προέκυψε η δημιουργία αυτού του παρατηρητή της γειτονιάς ο οποίος δεν είναι μία καινοφανής έννοια, είναι μία έννοια θεσμοθετημένη η οποία λειτουργεί σε διεθνές επίπεδο, βέβαια μετά από κατάλληλη εκπαίδευση των πολιτών από την ίδια την αστυνομία, και οι οποίοι αναφέρονται  σε ειδικό κέντρο της αστυνομίας μόνο με τηλέφωνο και δεν έχουν καμία απολύτως άλλη ανάμειξη. Σε ότι αφορά τις ίδιες τις πινακίδες, από μόνες τους  δεν μπορούν να καταστείλουν κάτι ούτε μπορούν να διεγείρουν κάποιον να πάρει τηλέφωνο την αστυνομία αν αυτός δεν θέλει  και συνεπώς  συζητάμε κάτι χωρίς να υπάρχει σοβαρό υπόβαθρο για να το αμφισβητήσουμε. Οπωσδήποτε μένει να ελεγχθεί η νομιμότητα της απόφασης και το κατά πόσο τηρούνται οι τύποι.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γ.Μπρέγιαννης, (20o min) μετά από ερώτηση προς εκείνον της Α.Καρούμπαλη, αν δηλ έιναι ενημερωμένος και αν έχει λάβει γνώση η Αστυνομίσ, διευκρίνησε  ότι αυτή ήταν απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης της Σαρωνίδας και κατέστησε σαφές πως οι πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί είναι τριπλάσιες από τον αρχικό αριθμό που αναγράφεται στην απόφαση και έχουν τοποθετηθεί άναρχα και χωρίς καμία ενημέρωση.

Στη δική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Π Φιλίππου (33ο min) πρότεινε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, οι αντιδήμαρχοι και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι Σαρωνίδας να καλέσουν τους κατοίκους να δούμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν βάλει τις ταμπέλες και να κάτσουμε να δούμε αν ωφελούν. Για μένα δεν είναι το ουσιαστικό ποιανού αρμοδιότητα ήταν και  αν έπρεπε ή όχι  να πάρει την απόφαση το τοπικό συμβούλιο. Έχει σημασία αν πρέπει να μείνουν η πρέπει να φύγουν από κει και πέρα. Αν εκτιμήσετε εσεις στη Σαρωνίδα ότι πρέπει αυτές να μείνουνε θα πάρουμε την ανάλογη απόφαση  γιατί είναι ένα θέμα προβληματισμού.

Το video ξεκινάει προς το τέλος της τοποθέτηση της Τάνιας Γαλανοπούλου καθώς όπως προαναφέραμε υπήρξε κάποιο πρόβλημα στα μικρόφωνα της αίθουσας.

H τοποθέτηση της Τ.Γαλανοπούλου που δεν ακούστηκε

Επιπλέον αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ιδιωτικές αυτές πινακίδες έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τον αριθμό 10 που αναφέρει η αίτηση και κάποιοι συνεχίζουν να τις τοποθετούν παρανόμως σε δημόσιο χώρο και πέραν του Πανοράματος.
Εμείς ζητήσαμε την ακύρωση της απόφασης και το ξήλωμα των πινακίδων, αφενός γιατί έχουν τοποθετηθεί παράνομα και αφετέρου γιατί δρουν αποπροσανατολιστικά, καλλιεργούν και εδραιώνουν στους κατοίκους την αντίληψη της ατομικής ευθύνης όσον αφορά το θέμα της προστασίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Μια τέτοια αντίληψη περιορίζει στην πράξη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, καθώς δίνει το δικαίωμα ελέγχου της στάθμευσης και διέλευσης από δημόσιο δρόμο σε κάποιους πολίτες. Δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για την δημόσια ασφάλεια, καθώς ενθαρρύνει διάφορους θερμόαιμους και ανάλογων απόψεων πολίτες, σε λογικές τηρητών του νόμου και της τάξης, οδηγώντας μαθηματικά σε εκτροπές ακόμα και σε αιματηρά επεισόδια. Ήδη έχουν ξεπεράσει τα όρια νομιμότητας με το επεισόδιο ακινητοποίησης «ύποπτου» αυτοκινήτου, κατά παράβαση του νόμου. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είναι άλλο πράγμα να ειδοποιήσει κάποιος την αστυνομία γιατί έπεσε στην αντίληψή του μια παράνομη κατάσταση αυτό πάντα γινόταν και προφανώς θα γίνεται.
Τελειώνοντας, εμείς λέμε ότι οι ανάγκες και τα υπαρκτά προβλήματα ασφάλειας των πολιτών, δηλαδή η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η καταπολέμηση των οργανωμένων κυκλωμάτων της διακίνησης των ναρκωτικών, η προστασία εν ολίγοις της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, πρέπει να είναι η δουλειά της αστυνομίας και κανενός άλλου. Και μπορεί να το κάνει. Έχει την κατάλληλη εκπαίδευση.

Τι δεν έχει όμως και γι’ αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί; Δεν έχει τον κατάλληλο προσανατολισμό. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις διαχρονικά προσανατολίζουν τη δράση της αστυνομίας στον τομέα της καταστολής. Ενώ τα αστυνομικά τμήματα υπολειτουργούν, δεν έχουν προσωπικό, οχήματα, ούτε βενζίνη πολλές φορές και άρα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε απλές καθημερινές κλήσεις πολιτών, όταν όμως γίνεται κάποια απεργία, κάποια διαδήλωση οι αστυνομικές δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα, άρτια εξοπλισμένες, αλλά στρέφονται απέναντι στον διαδηλωτή ή τον απεργό. Εμείς λέμε λοιπόν ότι αυτός ο προσανατολισμός είναι πολιτική επιλογή, στρέφεται ενάντια στο λαό και πρέπει να αλλάξει. Αυτός ο προσανατολισμός είναι η αιτία των προβλημάτων υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης, που ζούμε (και όχι μόνο στην περιοχή μας ). Αντίθετα όσο υπάρχουν θα δημιουργούν και τις αντίστοιχες τρύπες και το κατάλληλο έδαφος για να εμφανίζονται διάφορες εταιρείες σεκιούριτι, ή ομάδες αυτοπροστασίας πολιτών με τους κινδύνους που ανέφερα πιο πριν”.

Αίτηση ακύρωσης Πανόραμα (1)

Δείτε όλα τα video της χθεσινής συνεδρίασης.

Η Συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Σαρωνικού της 5/2/20 – Live.

 

Categories