Ο Μηταράκης ανέβαλε τη συνάντηση με περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και δημάρχους των νησιών

Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν με τις επιτάξεις, είπε ο υπουργός

Την αναβολή της συνάντησης με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών που θα γινόταν την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1.

Στο μεταξύ συνεδριάζει εκτάκτως το μεσημέρι της Τρίτης το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό προσφυγικό ζήτημα.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα», τόνισε ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις εκτάσεων ώστε να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου. Ο υπουργός χαρακτήρισε τις επιτάξεις ως «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα».

«Από τον Νοέμβρη είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης γι’ αυτά τα κέντρα. Το σημείο που επιλέχθηκε στη Χίο στο “17” το έχω παρουσιάσει πριν από ενάμιση μήνα στο δημοτικό συμβούλιο. Στη Μυτιλήνη ήταν δεδομένη η δημιουργία του νέου κέντρου, αυτό που είχε προταθεί από την κυβέρνηση είχε ήδη απορριφθεί. Στη Σάμο η έκταση ήταν δεδομένη και είχαμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία να νοικιάσουμε τη γη από ιδιώτες, το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και στη Μυτιλήνη, μόνο που θα πηγαίναμε έξι μήνες πίσω, δηλαδή δεν θα είχαμε τα κέντρα έτοιμα το καλοκαίρι για να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών αλλά θα φτάναμε καλά Χριστούγεννα και αυτό δεν ήταν αποδεκτό», εξήγησε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που το πρόγραμμα δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζεται, και συμπλήρωσε ότι «τα νέα κέντρα συνδυάζονται με μια ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς θα έχουν τις μισές θέσεις φιλοξενίας από τις υπάρχουσες δομές».

Σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νέων κέντρων, απάντησε ότι «οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Όποιος παρακάμπτει τον τρόπο λειτουργίας των νέων δομών, θα θεωρείται παραβατικός και θα κρατείται».

Αναβρασμός στα νησιά για τις επιτάξεις

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απαντούν οι νησιώτες μετά την «αιφνιδιαστική» – όπως τονίζουν – Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για επιτάξεις χώρων που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κλειστών κέντρων για μετανάστες.

Οι αντιδράσεις είναι πολλές, ειδικά στα νησιά, στα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει τα Κέντρα Κράτησης Προσφύγων και πολλοί λένε πως θα δημιουργηθούν νέες δομές σαν τη Μόρια. Οι νησιώτες είναι σε αναβρασμό, χαρακτηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης αιφνιδιαστική και απαράδεκτη, λένε πως δεν είχαν ενημερωθεί και δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε διάλογο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας αιγαιοπελαγίτικων οργανώσεων, έξω από το κτήριο του Υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα.

altsantiri.gr

Categories