Το «μάτι» του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης πάνω στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Η υψηλή τεχνολογία και τα πεδία έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των πολιτών και η καθημερινότητα όλων εξαρτάται πλέον από αυτά σε μεγάλο βαθμό. Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης εγκατέστησε σταθμούς μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, επιλεκτικά σε τέσσερα σημεία, σε τρία σχολεία και στο δημαρχείο Βουλιαγμένης, ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή και με απόλυτη ακρίβεια, τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εντός των ορίων της πόλης.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, που έχει σκοπό τον διαρκή, αξιόπιστο και αποτελεσματικό έλεγχο της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια κι άλλων τέτοιων σταθμών, ώστε να πετύχει την κάλυψη όλων των οικοδομικών τετραγώνων της πόλης, με σαφή προτεραιότητα όμως τα σχολεία.

Η παρακολούθηση γίνεται ανά πάσα στιγμή μέσα από την ειδική πλατφόρμα της ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου και εύκολα διαπιστώνει κανείς πως τα επίπεδα βρίσκονται σταθερά πολύ χαμηλότερα από τα όρια ασφαλείας, αλλά και σε μια περίπου ευθεία γραμμή, που σημαίνει ότι καθημερινά δεν υπάρχουν σοβαρές εντάσεις και αυξομειώσεις.

«Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, όπου ο κύριος σχεδιαστής, αλλά και αυτός που το υλοποιεί, είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Κωνσταντέλλος και εξηγεί: «Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο εντάχθηκε ο δήμος μας και έχουμε αυτή τη στιγμή δοκιμασμένο, εγκατεστημένο και πλέον αξιοποιήσιμο αυτό το πρόγραμμα. Έχουμε όλες τις ενδείξεις και υπάρχει το ειδικό παρατηρητήριο, που είναι το Πολυτεχνείο. Στην ειδική πλατφόρμα του Εθνικού Παρατηρητηρίου μπορείς να μπεις και να δεις τώρα, αυτή τη στιγμή, σε τι κατάσταση βρίσκεται σε επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ο χώρος γύρω από τα σχολεία. Αυτό μας δίνει καθαρή ανίχνευση ηλεκτρομαγνητικού πεδίου σε μία έκταση περίπου 200 μέτρων γύρω από τον σταθμό. Εμείς αυτό το έχουμε και τα παρακολουθούμε. Το Πολυτεχνείο έχει θέσει τα όρια, που σημαίνει ότι οποτεδήποτε ξεπεραστούν τα όρια, εμείς θα έχουμε alert και μπορούμε να πάμε επί τόπου και να ελέγξουμε και να ζητήσουμε να μας πουν για ποιον λόγο έχουν υπερβεί τα εθνικά όρια. Και τα όρια αυτά δεν θεωρούνται από τα υψηλά της Ευρώπης. Δηλαδή η Ευρώπη έχει θέσει όρια και σε εμάς αυτά είναι και 15% πιο κάτω».

Σχετικά με τις μέχρι τώρα ενδείξεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ο κ. Κωνσταντέλλος λέει: «Είναι όντως σταθερά πολύ κάτω» και συνεχίζει: «Εμείς επειδή δεν κατασκευάζουμε δίκτυα, οφείλουμε να έχουμε μέτρα προστασίας. Είναι λοιπόν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που έχει τρεις δέκτες μέτρησης σε σχολεία (σ.σ. από ένα σχολείο σε Βάρη, Βούλα και Βουλιαγμένη). Πιστεύω ότι μέσα στο χρόνο, θα καταφέρουμε να έχουμε σε όλες τις σχολικές μονάδες. Το δικό μας όραμα, είναι να φτιάξουμε ένα τοπικό δίκτυο, το οποίο θα διαθέτει έναν τέτοιο σταθμό, κάθε έξι ή οκτώ οικοδομικά τετράγωνα. Αυτός είναι ο στόχος μας, γιατί ο καθένας από αυτούς τους δέκτες κοστίζει περίπου 5.500 ευρώ. Όλη η πόλη μας έχει περίπου 500 οικοδομικά τετράγωνα, οπότε θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε 100 τέτοιους δέκτες, για να φτιάξουμε ολοκληρωμένο το δίκτυό μας».

Οι ενδείξεις βρίσκονται σταθερά κάτω από το θεσμοθετημένο όριο, αλλά αν κάποια στιγμή χτυπήσει alert, τότε τι ενέργειες θα γίνουν; «Σε μία τέτοια περίπτωση θα έρθουμε αμέσως σε επαφή με το ΕΜΠ, το οποίο φυσικά επίσης θα έχει πάρει την ίδια ενημέρωση και θα κάνουμε παρέμβαση, γιατί γνωρίζουμε τις κυψέλες οι οποίες μετρούνται σε κάθε μία περιοχή. Δηλαδή το σύστημα, δίνει όχι μόνο το εύρος της υπέρβασης, αλλά και από πού έχει προέλθει αυτό. Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί το παραμικρό», απαντάει ο κ. Κωνσταντέλλος και για το αν οι εταιρείες που διαθέτουν τις κεραίες είναι συνεργάσιμες, απαντά: «Οι εταιρείες είναι πάρα πολύ συνεργάσιμες».

Πρόσφατα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης εκπόνησε και ένα πρόγραμμα δωρεάν ασφάλισης μαθητών, δασκάλων και προσωπικού σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφικών-παιδικών σταθμών, για ο,τιδήποτε συμβεί καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, διαλειμμάτων, εκδηλώσεων, εκδρομών, αλλά και μια ώρα πριν (κατά τη μετάβαση) και μια ώρα μετά (κατά την επιστροφή). Τόσο το πρόγραμμα αυτό, όσο και το γεγονός ότι οι πρώτοι χώροι που επιλέχθηκαν για τη μέτρηση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι τα σχολεία, δείχνει μια ιδιαίτερη μέριμνα του δήμου ως προς την σχολική κοινότητα της πόλης.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθησία με το θέμα των σχολείων», λέει ο κ. Κωνσταντέλλος. «Τα τελευταία πέντε χρόνια εμείς έχουμε δαπανήσει 8,5 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα χωρίς κατασκευές καινούργιες, αλλά για τα υφιστάμενα, για κατασκευή, συντήρηση, εκσυγχρονισμούς, μόνο σχολείων, όχι αθλητικών εγκαταστάσεων». Και καταλήγει: «Ο δήμος δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα κτίρια και τα ντουβάρια και τις αυλές, αλλά ενδιαφέρεται κυρίως για τα παιδιά που βρίσκονται μέσα σε αυτά».

Δημ. Βασιλόπουλος

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories