Αριστεία… επί πληρωμή

Διαλεκτή Αγγελή

Μπορεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εξισώνει τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημίων να ψηφίστηκε και να αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, αλλά οι αντιδράσεις δεν έχουν σταματήσει.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με την υπουργό Νίκη Κεραμέως, προέταξαν το αίτημα να μην εφαρμοστεί η επίμαχη ρύθμιση, ενώ οι μαθητές πολλών σχολείων της Αττικής βρίσκονται σε καταλήψεις εδώ και αρκετές ημέρες και απορρίπτουν την εξίσωση, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο απαξιώνει τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία την οποία και διεκδικούν μαχητικά.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ακούει ακόμη και τις φίλιες φωνές, που κάνουν λόγο για παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος της χώρας, αλλά στηρίζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις προσπαθώντας να τους προσδώσει κύρος, λειτουργώντας ως εγγυήτρια των -πανάκριβων και ποιοτικά αναντίστοιχων- υπηρεσιών που προσφέρουν.

Και εξηγούμαστε. Ο εκπαιδευτικός όμιλος New York College διοργανώνει ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με την επίσημη υποστήριξη του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Το New York College, που «σκοράρει» στη θέση 11.429 της διεθνούς κατάταξης, λειτουργεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και παρέχει 56 προπτυχιακά και 23 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών! Μιλάμε για κανονικό εργοστάσιο απονομής τίτλων σπουδών, με το αζημίωτο βεβαίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Κολεγίων, τα δίδακτρα για τα τριετούς φοίτησης προπτυχιακά προγράμματα κυμαίνονται από 5.500 ώς 8.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τα μεταπτυχιακά -μονοετή ή διετή- προγράμματα από 7.000 έως 12.000 ευρώ.

Αραγε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, του οικονομικά απλησίαστου Χάρβαρντ, αυτό οραματίζεται για την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα;

efsyn.gr

Categories