«Μπλόκο» του δήμου Αθηναίων σε εκδηλώσεις κατά του φασισμού στην πλατεία Ομόνοιας

Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση

Αντιμέτωπος με τις σφοδρές αντιδράσεις δημοτικών παρατάξεων βρίσκεται ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τον οποίο καταγγέλλουν για άρνηση να παραχωρήσει την πλατεία Ομόνοιας για εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού στις 21 Μαρτίου.

«Εδώ και 10 χρόνια, η πλατεία Ομονοίας φιλοξενεί τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού που γίνονται στις 21 Μάρτη. Φέτος, η δημοτική αρχή αποφάσισε ότι η Ομόνοια θα κλείσει τις “πόρτες” της στις αντιφασιστικές εκδηλώσεις των Αθηναίων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη».

Η εν λόγω δημοτική παράταξη χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη» την απόφαση και προσθέτει: «Ελπίζουμε ότι η δημοτική αρχή έγκαιρα θα αλλάξει τη στάση της και δεν θα υιοθετήσει ένα αυταρχικό μοντέλο διαχείρισης του δημόσιου χώρου».

«Για την «Ανοιχτή Πόλη», η καρδιά της πόλης οφείλει να χτυπά αντιφασιστικά. Οι πλατείες της πόλης, και ειδικά η εμβληματική πλατεία Ομονοίας, πρέπει να είναι αυτονόητα ανοιχτές στο αίτημα για μια πόλη κλειστή στο φασισμό», σημειώνει.

Ανταρσία: Αντιδημοκρατική απαγόρευση

Πυρά κατά το δημάρχου Αθηναίων εξαπέλυσε και η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», η οποία σε ανακοίνωσή της κατηγορεί τον κ. Μπακογιάννη για «αντιδημοκρατική απαγόρευση σε βάρος της κινητοποίησης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 21 Μάρτη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η διοίκηση Μπακογιάννη προχώρησε σε μια προκλητική αντιδημοκρατική μεθόδευση με την άρνηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Βασίλη Κορομάντζου να παραχωρήσει την Πλατεία Ομονοίας για την μεγάλη κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού το Σάββατο 21 Μάρτη, η οποία έχει την στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ και συνδικάτων, οργανώσεων της αριστεράς, φοιτητικών συλλόγων, κοινοτήτων μεταναστών και μαθητών σχολείων της Αθήνας.

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται τα τελευταία 10 χρόνια στον ίδιο χώρο δηλ. στην Ομόνοια, κάτι που γνωρίζουν καλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας και γι αυτό άλλωστε δεν είχαν αντίρρηση. Η επιλογή της Πλατείας Ομονοίας δεν είναι τυχαία. Αποτελεί εμβληματικό τόπο διαχρονικής συνάντησης των μεταναστών και των προσφύγων από την δεκαετία του 1990.

Η κινητοποίηση δεν πρόκειται να προσαρμοστεί στα ανεξήγητα γούστα της νεοδημοκρατικής μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας για την «χωροθέτηση» των διαδηλώσεων με αρχή τη κινηοποίηση της 21ης Μάρτη που στρέφεται ενάντια στα ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης, με τις φυλακές στα νησιά, τους πλωτούς φράκτες, τις απελάσεις και τις επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ και απαιτεί μ να μπούν φυλακή οι νεοναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής.

Εξ άλλου δεν ζητήσαμε άδεια για την πραγματοποίηση η μη της κινητοποίησης αλλά τις αυτονόητες διευκολύνσεις για τις εκδηλώσεις όπως είναι η παροχή ρεύματος και εξέδρας και η συνεννόηση για το που θα τοποθετηθεί.

Φαίνεται όμως ότι η δημοτική αρχή Μπακογιάννη βιάζεται επίσης να κατατεμαχίσει την νέα Πλατεία Ομονοίας και να την παραχωρήσει σε ιδιώτες, σε μαγαζιά για τραπεζοκαθίσματα η για άλλες χρήσεις των ιδρυμάτων και των πλούσιων χορηγών της «ανάπτυξης».

Η επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών, με τις εκστρατείες «νόμου και τάξης», με τις απαγορεύσεις σε βάρος των συνδικάτων, των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια και την επιβολή της αστυνομοκρατίας σε κάθε γειτονιά της πόλης δεν θα περάσει. ΟΙ δρόμοι και οι πλατείες της πόλης , όπως η Ομόνοια θα πλημμυρίσουν με τις φωνές των διαδηλωτών θέλει δεν θέλει ο Δήμαρχος της ΝΔ Κώστα Μπακογιάννης.

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ».

altsantiri.gr

Categories