Έτοιμη για «πόλεμο» η κυβέρνηση για το προσφυγικό – Στέλνει ΜΑΤ στα νησιά για τις κλειστές δομές

Συλλαλητήριο για το προσφυγικό στην Πιερία – Πέτσας: «Ξεκινούν οι εργασίες για τις κλειστές δομές»

«Ξεκινούν οι εργασίες για τις κλειστές δομές στα νησιά» τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και στην περιφέρεια η κατάσταση συνεχίζει να είναι εκρηκτική.

Σύμφωνα με τοπικά ρεπορτάζ, 14 συνολικά διμοιρίες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στέλνει στα νησιά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδιασμού της για άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής των νέων κέντρων σε Χίο και Λέσβο. Συλλαλητήριο για το προσφυγικό στην Πιερία για να μη μεταφερθούν μετανάστες στην περιοχή: «Δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί η περιοχή μας».

Όπως αναφέρουν οι ιστοσελίδες «stonisi.gr» και «politischios.gr» στη Χίο θα σταλούν επτά διμοιρίες με επικεφαλής τον υποδιοικητή των ΜΑΤ και άλλες επτά στη Λέσβο με επικεφαλής τον διοικητή των ΜΑΤ.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτή την κίνηση να κάμψει άμεσα τις όποιες αντιδράσεις επιλέγοντας την τακτική της σύντομης σύγκρουσης ώστε ο σχεδιασμός να προχωρήσει ανεμπόδιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την περίφραξη κάτι που σημαίνει ότι οι εργασίες μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα κι εντός της εβδομάδας.

Συλλαλητήριο για το προσφυγικό στην Πιερία – «Δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί η περιοχή μας»

Συλλαλητήριο στο Μακρύγιαλο Πιερίας διοργάνωσαν το μεσημέρι της Κυριακής (23/02) κάτοικοι από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής κατά της δημιουργίας ξενώνα στον οποίο πρόκειται να φιλοξενηθούν από 150 έως 200 πρόσφυγες και μετανάστες. Αντιδρώντας στη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα από τα νησιά.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε μετά τη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής (16/02) κατά την οποία οι κάτοικοι εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση τους στη λειτουργία του ξενώνα ο οποίος όπως τόνισαν θα ανακόψει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και θα δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα μεταξύ αυτών και ζητήματα ασφαλείας.

Τη θέση αυτή εξάλλου είχε εκφράσει και ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού ο οποίος ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε στο κέντρο του Μακρυγιάλου με αποτέλεσμα να κλείσει ο κεντρικός δρόμος του χωριού.

Στ. Πέτσας: Ξεκινούν οι εργασίες για τις κλειστές δομές στα νησιά

«Εμείς δεν θα μείνουμε αδρανείς. Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο, μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται και οι κλειστές δομές. Προχωρούμε από τις αρχές της εβδομάδας στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή τους. Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των νησιωτών μας και των πολιτών όλης της Ελλάδας», δήλωσε την Κυριακή (23/02) ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», σημείωσε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να γίνουν οι κλειστές δομές, διότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλουμε αντιδράσεις για τις αντιδράσεις. Υπάρχει κάποιος να υποδείξει κάτι άλλο; Θέλουμε να διατηρούνται αυτές οι άναρχες δομές; Δεν θέλουμε να ξανάρθει το καλοκαίρι και να έχουμε αυτές τις άναρχες δομές, οι οποίες δεν θα μπορούν να υποδεχθούν με ασφάλεια, με συνθήκες υγιεινής και με έλεγχο τους νέους πρόσφυγες ή μετανάστες από την Τουρκία. Θέλουμε να έχουμε προλάβει να κατασκευάσουμε τις κλειστές δομές, ώστε σιγά-σιγά να μπει μια τάξη και να κλείσουν οι άναρχες δομές. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των τοπικών κοινωνιών».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ότι οι αυτοδιοικητικοί, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα μπουν μπροστά στις μπουλντόζες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «τους καλούμε – και θα τους καλούμε μέχρι τελευταία στιγμή – να μην πάνε. Εάν δεν γίνουν κλειστές δομές, όπως ζητούν οι άνθρωποι εκεί, θα έμεναν οι ανοιχτές δομές. Λένε “να κλείσουν και οι ανοιχτές”. Ας υποθέσουμε ότι θα κλείσουν οι ανοιχτές και δε θα δημιουργηθούν κλειστές. Πού θα πάνε; Στο σπίτι του κ. Μουτζούρη; Δεν είναι απλά τα πράγματα. Φαίνεται ότι δεν πιστεύουν οι άνθρωποι αυτοί ότι εμείς θα κάνουμε τις κλειστές δομές και θα κλείσουμε τις ανοιχτές. Πιστεύουν ότι θα μείνουν και οι ανοιχτές. Τους λέμε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Θα γίνουν οι κλειστές δομές, θα μεταφερθεί το προσωπικό που χρειάζεται από τις ανοιχτές στις κλειστές και θα αποσυμφορηθούν τα νησιά με τις επιστροφές προς την Τουρκία ή με τη χορήγηση ασύλου, που θα τους ανοίξει τον δρόμο προς τα Δυτικά».

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου, όπως έχει ήδη πει και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, θα περιοριστεί, σε πρώτο βαθμό, μέχρι 24 ημέρες και γενικά – συμπεριλαμβανομένων των προσφυγών και των υπολοίπων διαδικασιών – θα διαρκεί περίπου δύο μήνες.

(πληροφορίες από ΣΚΑΪ, stonisi.gr, politischios.gr, grtimes.gr)

altsantiri.gr

Categories