Αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα για την ακύρωση των καρναβαλιών

Νίκος Φωτόπουλος

Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις σε πολλούς δήμους
«Κάποιοι είναι καρναβάλια…». Χαμός στην Ξάνθη μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να ακυρώσει όλες τις οργανωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις της χώρας, λόγω κορονοϊού, αφού η πόλη έχει μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να υφίσταται τεράστια οικονομική ζημιά!

Για «καταστροφή» μιλούν ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων που βλέπουν τις ακυρώσεις να έρχονται βροχή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο δήμαρχος της Ξάνθης κατήγγειλε την απόφαση Κικίλια ως ένα «τεράστιο οικονομικό πλήγμα» τόσο για την Ξάνθη όσο και για την ευρύτερη περιοχή, επισημαίνονται ότι τις μέρες του καρναβαλιού οι επιχειρήσεις κάνουν τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, επιχειρηματίες της περιοχής, καταστηματάρχες, έμποροι, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, ζαχαροπλάστες κ.λπ. είναι στα κάγκελα.

«Για ποιους λόγους γίνεται τόσο αυστηρή εφαρμογή του νόμου σε αυτή την περίπτωση και όχι και σε άλλες;» είναι το βασικό ερώτημα επιχειρηματιών που έχουν κάνει αγορές και προμήθειες, στοχοποιώντας ως υπεύθυνο τον αρμόδιο υπουργό, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ξάνθης, Γιάννης Ιερόπουλος, υποστηρίζει ότι «πανικοβάλλουν τον κόσμο χωρίς λόγο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το θέμα δεν είναι τι πληρότητες έχουμε, αλλά για ποιον λόγο ακυρώνουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, τη στιγμή που την Κυριακή έχει ποδοσφαιρικό αγώνα Ξάνθη – ΠΑΟΚ, στον οποίο αναμένονται 10 χιλιάδες κόσμου, τη στιγμή που γίνονται όλα τα μπαλνταφάν, τη στιγμή που οι καφετέριες είναι όλες ανοιχτές. Στην Αθήνα σταματούν τα θέατρα, τα μπουζούκια θα κλείσουν; Θα βγει ο κ. Κικίλιας τη Δευτέρα και θα πει ότι ο κορονοϊός σταμάτησε επειδή δεν έγιναν οι παρελάσεις; Είμαστε σε κατ’ οίκον περιορισμό; Για να ξέρουμε τι θα κάνουμε;», θέτει εύλογα τα ερωτήματα ο κ. Ιερόπουλος.

Κατόπιν αυτών, χθες βράδυ συνεδρίαζε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που θα αντιδράσει η τοπική κοινωνία στην ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Αντίστοιχα την απόφαση Κικίλια αψηφά και η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δηλώντας ότι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους του νησιού θα γίνουν κανονικά.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, πάντως, όλες οι ανάλογες εκδηλώσεις δήμων ματαιώνονται, αρχής γενομένης από τον κεντρικό.

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου, επίσης, έκανε γνωστό ότι προχωρά στην ακύρωση του συνόλου των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου. Το ίδιο και ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο Δήμος Θέρμης, οι δημοτικές ενότητες Ασκού, Σοχού και Λαγκαδά και ο Δήμος Βόλβης.

Τη σχετική εγκύκλιο από το υπουργείο Υγείας περίμενε χθες ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, προκειμένου να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις για το τι θα γίνει με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, ενώ σε αντίστοιχη λογική κινούνταν και οι δήμαρχοι Καλαμαριάς και Νεάπολης – Συκεών.

Ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων αποφάσισαν ακόμη, ο Δήμος Παύλου Μελά και ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, που είχαν προγραμματίσει σειρά από δρώμενα από την Παρασκευή έως και την Καθαρά Δευτέρα.

efsyn.gr

Categories