«Κόλλησε» κορωνοϊό η οικονομία -«Κραχ» σε Χρηματιστήρια

Η παγκόσμια εξέλιξη του κορωνοϊού έχει εντείνει τις ανησυχίες στους επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν περιουσιακά στοιχεία που θεωρούν ότι ενέχουν μικρότερο κίνδυνο.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 αναμένεται να καταγράψουν απώλειες για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο Dow Jones έχει χάσει πάνω από το 10% της αξίας του μετά το ρεκόρ που σημείωσε στις 12 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες για τους μείζονες δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έπειτα από την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

Ένδειξη της απροθυμίας ανάληψης κινδύνων, το δεκαετές επιτόκιο των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου συνέχισε να κινείται κοντά στο ιστορικό χαμηλό του, στο 1,259%.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Art Hogan of National, αυτό το επίπεδο δεν είναι «δείκτης ύφεσης, αλλά περισσότερο σημάδι βιασύνης για ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, το δολάριο ή μετοχές που αποφέρουν υψηλά μερίσματα» .

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδίωξε χθες βράδυ να δείξει σίγουρος λέγοντας ότι μια μεγάλης κλίμακας διάδοση του Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αναπόφευκτη.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα καταγράψουν αύξηση κερδών το 2020 αν ο κοροναϊός συνεχίσει να εξαπλώνεται.

«Κραχ» στο Χρηματιστήριο – Πτώση 5,24% – «Χάθηκαν» 2,5 δισ. ευρώ

Σε κλοιό μεγάλων πιέσεων βρέθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά χάνοντας και τη «μάχη» των 800 μονάδων, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαΐου του 2019, στον απόηχο της ανακοίνωσης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας, στις 768,83 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,24%.

Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου 2019 (732,05 μονάδες).

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 2,472 δισ. ευρώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 128,629 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 59.461.725 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,06%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,02%.

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επί μέρους δείκτες, και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-9,82%), των Πρώτων Υλών (-9,21%), των Τραπεζών (-9,16%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας(-7,11%).

Ανοδικά κινήθηκαν 12 μετοχές, 109 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.

aftodioikisi.gr

Categories