Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανησυχεί πολύ για τις ρατσιστικές ενέργειες που πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε σήμερα για τον πολλαπλασιασμό ρατσιστικών ενεργειών και για την υποτίμηση ρατσιστικής ρητορικής στην Ευρώπη, προειδοποιώντας επίσης για τους κινδύνους των διακρίσεων που αντιπροσωπεύει η τεχνητή νοημοσύνη, σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην ετήσια έκθεσή του για το 2019, το ανεξάρτητο όργανο ειδικών του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού, το ECRI, επισημαίνει “την αυξανόμενη επιρροή της υπερεθνικιστικής και ξενοφοβικής πολιτικής στην Ευρώπη, μια ρητορική του μίσους που δίνει τον παλμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια ισλαμοφοβία και έναν αντισημιτισμό που υφέρπουν και ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται για τις ευάλωτες ομάδες”, κάνοντας λόγο για “ανησυχητικές εξελίξεις”.

“Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τρομερή πραγματικότητα: οι πράξεις βίας που εμπνέονται από τον αντισημιτισμό, το μίσος εναντίον μουσουλμάνων και οι άλλες μορφές φυλετικού μίσους αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό”, προειδοποίησε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, επικαλούμενη την επίθεση με πυροβολισμούς στην πόλη Χάναου της Γερμανίας που άφησε πίσω της 9 νεκρούς την περασμένη εβδομάδα.

Η έκθεση του ECRI επισημαίνει τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα διακρίσεων σε βάρος των μουσουλμάνων, των Εβραίων, των Ρομά και των μαύρων στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου, κρίνοντας πως είναι απαραίτητη “μια πιο δραστική προσέγγιση και η υποστήριξη σε μια εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς”.

‘Οσον αφορά άτομα της ΛΟΑΔ κοινότητας, “ενώ πολλές χώρες έχουν εντείνει την δράση τους υπέρ της ισότητας, άλλες πήραν αντίθετη κατεύθυνση και τα άτομα της κοινότητας αυτής συνεχίζουν να υφίστανται εκεί παρενόχληση, απειλές και βία”.

“Οι διάφορες εκλογικές εκστρατείες που διεξήχθησαν το 2019 έδειξαν ότι ο υπερεθνικιστικός, ο ξενοφοβικός, ο ρατσιστικός και ο ομοφοβικός λόγος είναι εκ νέου σε άνοδο και με ολοένα και περισσότερη παρουσία, μάλιστα δίνει τον παλμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, σύμφωνα με την έκθεση.

Σε μερικά κράτη μέλη, οι ΜΚΟ και οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρεμβαίνουν επίσης σε ένα “νομικό, λεκτικό και μερικές φορές φυσικό περιβάλλον όλο και πιο εχθρικό”, προσθέτει η έκθεση.

ΑΓ

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories