Αντιδράσεις στις Σέρρες για το κλειστό κέντρο μετά τις ανακοινωσεις Μηταράκη

Άρχισαν τα όργανα στην πόλη των Σερρών μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και ασύλου για τη δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης στο πρώην στρατόπεδο στη Ροδόπολη.

Χθες το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Σιντικής, με ψήφισμά του, εξέφρασε την αντίθεσή του στη μετατροπή του στρατοπέδου «Βασιλειάδη» σε δομή κράτησης προσφύγων και μεταναστών, ενώ από σήμερα οι κάτοικοι έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κάτοικοι αναμένεται να κλείσουν με οχήματα και άλλα μέσα και τις δύο εισόδους του στρατοπέδου για να μην μπει κανείς μέσα, ενώ αυτό είναι το πρώτο από τα μέτρα αντίδρασης.

Την είδηση για τη δημιουργία κλειστού κέντρου στις Σέρρες ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Νότης Μηταράκης.

Όπως ανέφερε το κέντρο στις Σέρρες θα αφορά «αποκλειστικά αυτούς που έχουν μπει παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου» και θα λειτουργήσει προσωρινά, καθώς «στόχος μας είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους, να απελαθούν όλοι όσοι έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες».
Υπενθυμίζεται πως η 1η Μαρτίου είναι η ημερομηνία που εφαρμόζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η αναστολή του δικαιώματος ασύλου.

Στο μέτωπο του Έβρου, η κατάσταση σήμερα το πρωί είναι ήρεμη, παρά το γεγονός ότι συνεχώς συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Αναφορικά με τη Λέσβο η χθεσινή νύχτα ήταν γεμάτη ένταση, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν ξανά να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης μετά την κυκλοφορία της είδησης πως θα μπορέσουν να επιβιβαστούν σε πλοίο της γραμμής και να αποχωρήσουν από το νησί.

Στη Λέσβο βρίσκεται από χθες το αρματαγωγό «Ρόδος» με σκοπό να επιβιβαστούν σε αυτό 508 πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον υπαίθριο καταυλισμό.

Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν ταυτοποιηθεί και επιβιβαστεί ογδόντα άτομα, ενώ οι υπόλοιποι διέμειναν είτε μέσα σε λεωφορεία που μεταφέρθηκαν στον περιφραγμένο χώρο είτε στον κλειστό χώρο αναμονής επιβατών, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν το βράδυ στο νησί.

Τέλος, και σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού Σώματος, για τρίτο συνεχές 24ωρο δεν έχουν υπάρξει προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο
Από νωρίς ξεκίνησαν την Πέμπτη τα τουρκικά μαχητικά τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, στο Αιγαίο.

Στις 09.55, ζεύγος F-16 της γείτονος πραγματοποίησε υπέρπτηση στα 24.000 πόδια, πάνω από τις νήσους Παναγιά και Οινούσες.

Στις 10.16, το ίδιο ζεύγος πέταξε στα 36.000 πόδια πάνω από τις Οινούσες, στις 10.24 και στις 10.26 πάνω από τη Χίο, στα 38.000 πόδια και στις 10.28, πάλι πάνω από τις Οινούσες, στα 29.000 πόδια.

efsyn.gr

Categories