Συναυλία αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση από την Καμεράτα στο Μέγαρο

Μία επετειακή συναυλία αφιερωμένη στον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία παρουσιάζουν οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής την Πέμπτη 26 Μαρτίου στις 20:30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 

Βασικό άξονα της βραδιάς αποτελεί το εμβληματικό έργο του Ρομαντισμού «Ελληνική Επανάσταση (Ηρωική σκηνή για ορχήστρα, σολίστ και χορωδία)», ένας ύμνος στην ελληνική ψυχή γραμμένος από τον Γάλλο Εκτόρ Μπερλιόζ (1803 – 1869), που εξιδανικεύει τον αγώνα, συνδέοντας τους αγωνιστές του 1821 με τους μυθικούς ήρωες της αρχαίας Ελλάδας. Θα ακουστούν επίσης οι «Μεταμορφώσεις για 23 σόλο έγχορδα» του Ρίχαρντ Στράους (1864 – 1949), ένα βαθιά αντιπολεμικό έργο που γεφυρώνει τον 19ο με τον 20ό αιώνα, καθώς χρησιμοποιεί ψήγματα από το πένθιμο εμβατήριο της «Ηρωικής» του Μπετόβεν.

 

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τη σύντομη αλλά άκρως εντυπωσιακή σύνθεση «Battaglia à 10» («Μάχη για 10») του Χάινριχ Ίγκνατς Μπίμπερ (1644 – 1704), μια μπαρόκ απομίμηση μάχης για 10 σολιστικά όργανα. Στη συναυλία συμμετέχουν οι διεθνώς καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές Χριστόφορος Σταμπόγλης και Πέτρος Μαγουλάς. Μαζί τους, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων που δίδαξε ο Σταύρος Μπερής. Στο πόντιουμ ο επίσης «διεθνής» αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο δραστήριους φορείς του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η Ορχήστρα, γνωστή εκτός Ελλάδας με τη διεθνή ονομασία Armonia Atenea -που υποδηλώνει και την αθηναϊκή της προέλευση-, έχει αναπτύξει αξιοθαύμαστη δραστηριότητα, στην οποία ο διεθνής Τύπος αναφέρεται συχνά ως «το ελληνικό θαύμα» (Neue Zürchner Zeitung) ή ως «το αντίδοτο εναντίον της κρίσης» (Die Welt, Daily Telegraph). Η Αrmonia Atenea θεωρείται σήμερα διεθνώς ένα από τα σπουδαιότερα σύνολα με ειδίκευση στις πρακτικές ιστορικής ερμηνείας με όργανα εποχής.

 

Τιμές εισιτηρίων: από 9 έως 35 ευρώ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories