Σύμμαχος του κορονοϊού

Η γραφειοκρατία είναι μια πληγή που οι σύγχρονες κοινωνίες την έχουν πληρώσει πολύ ακριβά. Ο πιο απλός ορισμός της αφορά την προσήλωση στους τύπους με ταυτόχρονη παραγνώριση της ουσίας. Συνήθως έτσι εκδηλώνεται και έτσι εκδηλώθηκε και στην περίπτωση των εκδρομέων σε Αίγυπτο και Ισραήλ, ανάμεσα στους οποίους σε ένα 24ωρο μετρήσαμε 22 νέα κρούσματα του κορονοϊού.

Τι κι αν οι γιατροί από την Αμαλιάδα και το Νοσοκομείο του Ρίου ενημέρωναν τον ΕΟΔΥ πως έχουν ύποπτο κρούσμα. Η απάντηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ήταν καθησυχαστική. Το Ισραήλ δεν ήταν μέσα στις χώρες υψηλού κινδύνου, όποτε δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Ετσι έγραφε το χαρτί, αλλά δεν ήταν έτσι. Και αυτό αποδείχθηκε. Η γραφειοκρατία, η τυπολατρική δηλαδή αντιμετώπιση μιας επιδημίας, αποδείχθηκε ο καλύτερος σύμμαχος του ιού και φυσικά αχρήστευσε την κρατική μηχανή έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, που όμως ήταν κρίσιμο.

Πιστεύουμε πως αυτό το πάθημα θα γίνει μάθημα, καθώς η πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν αφορά μετάδοση ασθενειών, τρέχει με μεγάλες ταχύτητες και δεν λογαριάζει κανέναν τύπο κανενός ιατρικού ή υπηρεσιακού πρωτοκόλλου.

Ας μη γελιόμαστε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιδημία που μπορεί να έχει πολύ χαμηλό βαθμό θνητότητας, αλλά είναι αδιανόητο να χαθεί έστω και ένας συνάνθρωπός μας από ανθρώπινο λάθος και από ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που έχει πολύ γρήγορη μετάδοση και που οι επιδράσεις του στην κοινωνία είναι διαλυτικές και στην οικονομία σχεδόν καταστροφικές. Το δείχνει η πορεία των διεθνών αγορών, αλλά και του ελληνικού χρηματιστηρίου. Το φανερώνουν τα πλήγματα που δέχεται ο τουρισμός διεθνώς και στη χώρα μας, όπου συνηθίσαμε να τον θεωρούμε βαριά βιομηχανία.

Οι επιπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Δίπλα σε κάθε οικονομική αναταραχή εμφανίζεται πάντα και ένα σύστημα κερδοσκοπίας, το οποίο πληρώνουν ακριβά οι κρατικές οικονομίες και οι πολίτες, κυρίως οι εργαζόμενοι.

Ο,τι προκαλεί στασιμότητα και συρρίκνωση στην Οικονομία, πάντα μεταφράζεται με επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και στις αμοιβές των εργαζομένων. Δεν κινδυνολογούμε. Χτυπάμε το καμπανάκι της λογικής. Η τυπολατρία είναι σύμμαχος του κορονοϊού. Συνεπώς, είναι και αυτή στο στόχαστρο για την αντιμετώπισή του.

efsyn.gr

Categories