Ξεκινάει η διαδικασία για αγορά έκτασης για την δημιουργία ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ στα Καλύβια. video.

Ξεκινάει η διαδικασία για αγορά έκτασης για την δημιουργία ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ στα Καλύβια σύμφωνα με την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού της 4/3/20

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με την ενημέρωση του Δημάρχου Πέτρο Φιλίππου στο Σώμα  σχετικά με τους λόγους επιλογής του προτεινόμενου σημείου το οποίο είναι πολύ κοντά με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ που έχει χωροθετήσει ο Δήμος Κορωπίου εντός φυσικά των δικών του ορίων.Στόχος του Δήμου Σαρωνικού είναι στο μέλλον να υπάρξει συνεργασία με τον γειτονικό Δήμο.

Την δημιουργία του Μεγάλου Πράσινου σημείου θα ακολουθήσει και δημιουργία μικρών πράσινων σημείων σε κάθε Δημοτικη Κοινότητα, σημειώνοντας επίσης πως ακόμα δεν έχει ανατεθεί η επικαιροποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης για το οποίο ο Δήμος Σαρωνικού έχει λάβει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

Μετά τις διευκρινιστικές ερωτήσεις Χρ. Τσιγαρίδα (3:55 hr) – Μ.Κόλλια (3:59hr) – Μ.Χαρίτου (4:01hr) – Μ.Τσαλικίδη (4:04hr), ακολούθησαν οι τοποθετήσεις.

Στην τοποθέτησή του ο Γ. Σωφρόνης (4:09 hr)  καταψήφισε την πρόταση αιτιολογώντας πως:

Το προταθέν σημείο είναι τυχαίο και δεν αποτελεί το συμπέρασμα των αναγκών που υποδεικνύονται από το ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗς ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (το οποίο ακόμα δεν έχει επικαιροποιηθεί)

Η Πρόταση που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει προηγουμένως συζητηθεί ώστε να υπάρχει γνωμοδότηση του Κοινοτικού Συμβουλίου του οποίου δεν γνωρίζουμε την άποψη όταν μάλιστα έχουμε μία τοπική κοινωνία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε αυτά τα ζητήματα δεδομένου ότι κάναμε μία προσπάθεια ως προηγούμενη διοίκηση για να λύσουμε το θέμα της αποχέτευσης μαζί με μονάδα κομποστοποίησης των πράσινων απορριμμάτων μόνο.

Το προταθέν σημείο δεν ευνοεί λόγω μεγάλης απόστασης από τις παραλιακές περιοχές ώστε όλοι οι κάτοικοι να είναι συνεργοί στη μείωση των απορριμμάτων

Σύμφωνα με τη δήλωση του Δημάρχου δηλ, πως θέλουμε μία έκταση 10-20 στρ και σε συνδυασμό μέ τα είδη απορριμμάτων που προβλέπονται από την νομοθεσία για τα μεγάλα πράσινα σημεία (χαρτί / χαρτόνι (συσκευασίες, έντυπο) γυαλί (συσκευασίες, λοιπά) , πλαστικά (συσκευασίες, λοιπά), μέταλλα (συσκευασίες, λοιπά), ξύλινες συσκευασίες, μικτές συσκευασίες (π.χ. tetra pack), ρούχα, υφάσματα, υποδήματα, αξεσουάρ, λαμπτήρες, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, βρώσιμα λίπη και λάδια, φορητές μπαταρίες, κλαδέματα (βασικό πράσινο σημείο), φάρμακα (ληγμένα ή μη),, μικρές ποσότητες αποβλήτων οικιακής χρήσης που ενδεχομένως εμπεριέχουν επικίνδυνα, υπολείμματα (όπως συσκευασίες υγρών καθαρισμού, χρωμάτων, διαλυτών κλπ), θερμόμετρα, ογκώδη (όπως στρώματα, έπιπλα) αυτό μπορεί να ονομάζεται πράσινο σημείο αλλά είναι ένα πάρα πολύ ωραίο όνομα για τη λέξη χωματερή, τόνισε ο Γ Σωφρόνης

Σημείωση. Με την ευκαιρία επισυνάπτεται και ο ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ που έχει εκδοθεί από το ΥΠΕΚΑ . (Ο Γ. Σωφρόνης προφανώς αναφερόταν στις σελίδες 5,6,7 ΕΔΩ)

Ο Γ. Σωφρόνης αφού υπενθύμισε επίσης πως στην ζώνη Γ προβλέπεται επίσης η χωροθέτηση εγκαταστάσεων Υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, νεκροταφείων και σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, δήλωσε πως είναι λάθος αυτή η κίνηση και δεν θα συναινέσει στη δημιουργία μίας καινούργιας χωματερής ενώ ταυτόχρονα πρότεινε την δημιουργία ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ σε κάθε Δημοτική Κοινότητα ανάλογα με τον αριθμό που θα υποδείξει το ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ όταν αυτό επικαιροποιηθεί.

Μικροένταση σημειώθηκε κατά την διάρκεια της τοποθέτησης Σωφρόνη (4: 15 hr) όταν ο Σ Ακούσογλου διαμαρτυρήθηκε στην Πρόεδρο όταν είδε τον Κ. Ναξάκη να “σταυροκοπιέται”. (Σχετικές επεξηγήσεις έδωσε επί μικροφώνου ο Κ Ναξάκης μετά το τέλος των τοποθετήσεων των Συμβούλων)’

Ο Χρ. Τσιγαρίδας (4:29 hr) αφού αναφέρθηκε στην ανυπαρξία σχεδιασμού από πλευράς Δημοτικής Αρχής παρά τις  προεκλογικές εξαγγελίες, υπενθύμισε πως είναι ο μοναδικός συνδυασμός που μίλησε για διαχείριση απορριμμάτων και κατά την άποψή του είναι απαραίτητο ένα μεγάλο πράσινο σημείο με την προυπόθεση, την δημιουργία ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ στις Δημοτικές Κοινότητες και γιαυτό δήλωσε πως υπερψηφίζει την πρόταση.

Η Τάνια Γαλανοπούλου (4:32 hr) καταψήφισε την πρόταση λέγοντας πως θεωρεί λάθος το γεγονός ότι ότι προχωράμε στην πρόταση για το πράσινο σημείο πριν να επικαιροποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων γιατί επιστημονικά πια θα κριθεί πώς που πρέπει να γίνει  και αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν η μελετητική εταιρία καταλήξει σε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο συζητάμε τώρα καθώς επίσης οι υπόλοιπες τοπικές κοινότητες βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση. Το γεγονός δε ότι σε αυτή τη περιοχή επιτρέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων Υγειονομικής ταφής απορριμμάτων είναι ένα ζήτημα το οποίο προβληματίζει για μελλοντικές χρήσεις αν μιλάμε για τόσο μεγάλους χώρους και υπάρχει η αίσθηση ότι πάμε να φτιάξουμε μία μεγαλύτερη χωματερή με δεδομένο ότι υπάρχει και η κακή εμπειρία από την Φυλή και πρέπει να κοιτάμε και το ΧΥΤΑ του Γραμματικού που δεν είναι και τόσο μακριά από μας και κινδυνεύουμε τώρα να δημιουργήσουμε καταστάσεις οι οποίες θα είναι δύσκολες.

Ο Μ. Κόλλιας (4:33 hr) αναφέρθηκε στα αρνητικά και θετικά σημεία της πρότασης και δήλωσε πως επειδή κάτι πρέπει να γίνει και να προχωρήσουμε μπροστά, θα ψηφίσει την πρόταση σημειώνοντας πως η Δημοτική  Αρχή θα έχει πλέον πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το τι πρόκειται να γίνει από δω και πέρα.

Ο Αντιδήμαρχος Γ.Κυριακόπουλος (4:39 hr) διευκρίνησε πως προφανέστατα δεν μιλάμε για μία χωματερή, αντίθετα – και πολύ σύντομα-  θα αποκατασταθούν και οι χωματερές που υπάρχουν όπως στην Π.Φώκαια. Σε ότι ακούστηκε ότι είναι λάθος η σειρά με την οποία προτάσσεται το Πράσινο Σημείο,  το αντίθετο είναι γιατί αν δεν έχεις τον τελικό αποδέκτη, οι γωνίες ανακύκλωσης και τα κινητά πράσινα σημεία, που με την τροπολογία που έχει καταθέσει ο κύριος υπουργός Εσωτερικών δεν θα χρήζουν και ιδιαίτερες αδειοδότησης, θα είναι πάρα πολύ εύκολο με εισηγήσεις των τοπικών κοινοτήτων να οριοθετηθούν ανά πάσα στιγμή.

Σε απάντηση όσων είπε ο Γ.Κυριακόπουλος, ο Γ. Σωφρόνης ( 4:45 hr ) επανέλαβε όσα είχε πει στην αρχική του τοποθέτηση και τόνισε πως  πίσω από τον πολύ ωραίο τίτλο του Πράσινου Σημείου κρύβεται ο πάρα πολύ ωραίος τίτλος της παλιάς γνωστής χωματερής. 

Ακολούθησε η τοποθέτηση της Ακρ. Καρούμπαλη (4:49 hr) η οποία σημείωσε πως για άλλη μία φορά κάνουμε μία κουβέντα για τη διαχείριση απορριμμάτων χωρις να έχουμε το σχέδιο της διοίκησης για τη διαχείριση απορριμμάτων, χωρίς να τοποθετείται ο αντιδήμαρχος καθαριότητας ο οποίος καθημερινά ζει το πρόβλημα από κοντά και πως  έχουμε την παγκόσμια πρώτη η νυν διοίκηση να κατηγορεί την προηγούμενη διοίκηση για το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων και το αντίστροφο και στις δύο διοικήσεις να είναι ο ίδιος Αντιδήμαρχος. Επίσης, σύμφωνα με την εισήγηση, οι δημότες του παραλιακού μετώπου είναι πολύ δύσκολο να κάνουνε αυτή τη μεταφορά και να λειτουργήσουν έτσι και θα ήθελε να υπάρχουνε μικρά πράσινα σημεία σε όλες τις γειτονιές του δήμου αφού προηγουμένως έχουμε φυσικά τις γνωμοδοτήσεις από τα συμβούλια των κοινοτήτων και επέμεινε στην αποψή της πως ο Αντιδήμαρχος Β Μπούτσης πρέπει να καταθέσει τις απόψεις του επί του θέματος μιας και είναι ο μόνος που η απόψή του θα έχει βαρύνουσα γνώμη.

Ο Στ. Γκίνης ζήτησε την αναβολή της συζήτησης του θέματος (4:51 hr) προκειμένου να λάβουν γνώση τα Κοινοτικά Συμβούλια και να μην βιαστεί το Σώμα να πάρει κάποιες αποφάσεις που ίσως αργότερα το μετανιώσει γιατί – όπως είπε -είδε δημοτικούς συμβούλους με το ΚΕΛ  να λένε “ΝΑΙ”και μετά να λένε ¨ΟΧΙ” όπως έγινε και με τα led.

O Δήμαρχος Π.Φιλίππου στην δική του τοποθέτηση (5:05hr) και αφού προηγήθηκε μικροένταση μετά τις δηλώσεις των δημοτών Κ. Ναξάκη και Δέσποινας Μπούτση  (4:56 hr -5:04 hr) απαντώντας στον Γ Σωφρόνη για την ευαισθητοποίηση της Τοπικής Κοινωνίας, του υπενθύμισε πως αυτή η τοπική κοινωνία τον ανάγκασε να πάρει πίσω την πρόταση για το ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ με πρωτοστάτες αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους πάντα (ο Φιλίππου) θα υποκλίνεται και πάντα θα τιμά.

Σε ότι αφορά το Πράσινο Σημείο, είπε, δεν υπάρχει ζήτημα δημιουργίας χωματερής γιατί ο Νόμος το απαγορεύει και η επιλογή του σημείου γίνεται βάσει των διαδικασιών που έχουν νομοθετηθεί και προβλέπονται και σε ότι αφορά τις ενδεχόμενες αντιδράσεις, εαν υπάρξουν δεν θα το κάνουμε όμως πρέπει να το ξεκινήσουμε, είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε σιγα-σιγά όλες τις απαιτούμενες υποδομές και τα μικρά πράσινα σημεία.

Επιπρόσθετα, έγινε παρέμβαση της Φ.Κορωναίου (5:14 hr) που απευθυνόταν στον Π Φιλίππου σχετικά με την παλαιότερη χωροθέτηση του Νεκροταφείου από Σωφρόνη ενω ο Γιώργος Σωφρόνης υπέβαλε 2η πρόταση προς ψήφιση, η οποία αναφερόταν ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΑ Π.Σ. Σημειώνουμε φυσικά και την ήδη υποβληθείσα πρόταση του Στ.Γκίνη για ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ.

Ένταση και πάλι δημιουργήθηκε όταν η Πρόεδρος σε παρατήρηση που έκανε στην Βανίτα Σωφρόνη την αποκάλεσε “κα Μυκονιάτη” και εκείνη την διόρθωσε πως το επίθετό της είναι “Σωφρόνη” και όταν κατά την έναρξη της ψηφοφορίας ο Δήμαρχος εκτός μικροφώνου είπε κάτι – που άκουσε η Ακρ Καρούμπαλη και ο Γιώργος Σωφρόνης – και κατά δήλωση της Προέδρου, όπως την ακούσαμε να λέει, ο Δήμαρχος ανακάλεσε. Την ακριβή φράση ανέφερε ο Γ. Σωφρόνης (δεν εχει καταγραφεί από μας γιατί ηταν εκτός μικροφώνου) όταν και εκείνος κάλεσε τον Δήμαρχο να ανακαλέσει. (“Σ έχει γραμμένη και δε σου μιλάει”) (5:17 hr)

Κατά την ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής (για την έναρξη διαδικασίας εξεύρεσης χώρου προς αγορά στο προταθεν σημείο) με τις ψήφους των παρατάξεων Φιλίππου-Τσιγαρίδα)

το προταθέν σημείο για εξεύρεση χώρου για την δημιουργία ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ

To video, πατώντας το, ξεκινάει με την εισήγηση Φιλίππου

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Τι είναι το Πράσινο Σηµείο
To Πράσινο Σηµείο είναι ένας οριοθετηµένος και διαµορφωµένος χώρος µε κατάλληλη κτιριακή υποδοµή (όπου απαιτείται) και εξοπλισµό, οργανωµένος από το ∆ήµο, ώστε οι δηµότες να αποθέτουν ανακυκλώσιµα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, µέταλλα, πλαστικά, υφάσµατα, βρώσιµα έλαια ή χρησιµοποιηµένα αντικείµενα και εξοπλισµό (όπως ρουχισµό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισµό), προκειµένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιµοποίηση.
Γενικότερα, η ανάπτυξη των Πράσινων Σηµείων συντελεί ουσιαστικά στην υιοθέτηση της εθνικής πολιτικής σχετικά µε τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καθώς αναµένεται να συµβάλλει σηµαντικά στα ακόλουθα:
■ προώθηση της πρόληψης της δηµιουργίας αποβλήτων
■ ενίσχυση των δραστηριοτήτων επαναχρησιµοποίησης και ανακύκλωσης
■ εκτροπή αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ
■ ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων
■ χωριστή συλλογή χαρτιού, µετάλλου, πλαστικού και γυαλιού
■ διαµόρφωση νέας προσέγγισης ως προς το τι είναι και τι δεν είναι απόβλητο, µείωση της ευκολίας απόρριψης χρήσιµων αντικειµένων και υλικών, καθώς και ανάπτυξη νέων προτύπων κοινωνικής συµπεριφοράς

Ειδικότερα τα Πράσινα Σηµεία έχουν ως σκοπό:
■ να συµβάλλουν στην αύξηση της επαναχρησιµοποίησης και της ανακύκλωσης
συγκεκριµένων κατηγοριών αποβλήτων, όπως µέταλλα, χαρτί/χαρτόνι, γυαλί,
ύφασµα και ξύλο, και άρα στην αύξηση της εκτροπής τους από χώρους τελικής
διάθεσης,
■ να µειώσουν την ανεξέλεγκτη διάθεση ογκωδών αποβλήτων προς ταφή,
■ να εξυπηρετήσουν τους δηµότες στην χωριστή απόθεση ανακυκλώσιµων υλικών και άλλων ειδικών κατηγοριών οικιακών αποβλήτων αλλά και χρησιµοποιηµένων αντικειµένων και εξοπλισµού,
■ να αποτελέσουν χώρους εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέµατα διαχείρισης στερεών αποβλήτων,
■ να ενισχύσουν την ενεργό συµµετοχή των πολιτών στην επαναχρησιµοποίηση και ανακύκλωση και µέσω εφαρµογής διαφόρων συστηµάτων ανταπόδοσης, και να προωθήσουν την κάρτα του ανακυκλωτή.
Τέλος, η δηµιουργία του ∆ικτύου των Πράσινων Σηµείων έχει άµεση σχέση µε τα προγραµµατιζόµενα σύµφωνα µε το ΕΣ∆Α έργα ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που περιλαµβάνουν:
■ την πλήρη ανάπτυξη των δικτύων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιµων υλικών και βιοαποβλήτων
■ την ανάπτυξη µικρής κλίµακας αποκεντρωµένων µονάδων ανάκτησης προδιαλεγµένων βιοαποβλήτων
■ την ανάπτυξη των δικτύων επεξεργασίας υπολειπόµενων σύµµεικτων ΑΣΑ στη βάση των στόχων του ΕΣ∆Α.

Η δηµιουργία του ∆ικτύου Πράσινων Σηµείων επηρεάζει τόσο τις ποσότητες των στερεών αποβλήτων που θα οδηγούνται στις προαναφερόµενες υποδοµές, όσο και την ποιοτική σύσταση της εισόδου. Εποµένως, η δηµιουργία και λειτουργία του ∆ικτύου θέτει ένα νέο πλαίσιο για αυτά τα έργα όσον αφορά στο χαρακτήρα, στο µέγεθος και στις συνθήκες λειτουργίας τους. (πηγή Οδηγός Πράσινων Σηµείων ΕΣΠΑ)

Τύποι Πράσινων Σηµείων
Ανάλογα µε τον Τοπικό Σχέδιο ∆ιαχείρισης Αποβλήτων του κάθε ∆ήµου και πως θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες του µε δική του ευθύνη αποφασίζει τον τύπο του Π.Σ. ο οποίος εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:
■ στη δυνατότητα χωροθέτησης,
■ στη διαθέσιµη έκταση και άρα στην αποθηκευτική ικανότητα και στα επιτρεπτά είδη αποβλήτων,
■ στη δυνατότητα εύρεσης µετέπειτα συνεργασιών για την προώθηση των υλικών προς ανακύκλωση ή /και επαναχρησιµοποίηση,
■ στον αριθµό των εξυπηρετούµενων κατοίκων,
■ στην ύπαρξη κοινωνικών πρωτοβουλιών και άλλων συστηµάτων συλλογής ανακυκλώσιµων στην πηγή,
■ στις οικονοµικές δυνατότητες κάθε ΟΤΑ.

Γενικά προτείνεται να υπάρχουν τρεις τύποι ΠΣ, διαφοροποιηµένοι κατά µέγεθος και συνεπώς και κατά εύρος συλλογής αποβλήτων:
Επιλέγουµε
■ Βασικό Πράσινο Σηµείο (ΒΠΣ): α) χώρος εγκατάστασης άνω των 3.500 τ.µ. β) πρόσβαση πολιτών µε αυτοκίνητο µε πρόβλεψη χώρων προσωρινής στάθµευσης εντός του χώρου του ΠΣ, γ) πρόσβαση των οχηµάτων µεταφοράς των κάδων εντός του χώρου του ΠΣ.
■ Μικρό Πράσινο Σηµείο (ΜΠΣ): α) χώρος εγκατάστασης 250 – 750 τ.µ. β) πρόσβαση πολιτών µε τα πόδια εντός του χώρου, γ) δυνατότητα φόρτωσης των οχηµάτων µεταφοράς των κάδων εντός ή παραπλεύρως του ΠΣ, τα οποία πιθανώς να περιλαµβάνονται στον επικαιροποιηµένο σχεδιασµό διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ∆ήµου.
■ Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης ∆ιαλογής στην Πηγή (Κ.Α.Ε.∆.Ι.Σ.Π.): α)χώρος εγκατάστασης 350 – 1.000 τ.µ. β) πρόσβαση πολιτών µε όχηµα εντός του χώρου ή µε τα πόδια, αναλόγως της έκτασης του χώρου, γ) δυνατότητα πρόσβασης των οχηµάτων µεταφοράς των δεµατοποιηµένων ανακυκλώσιµων υλικών και των κάδων.

Εκτός από τα προαναφερόµενα ΠΣ, µπορούν να λειτουργήσουν και ΠΣ σε επίπεδο γειτονιάς µε χώρο εγκατάστασης 50 – 100 τ.µ. τα οποία θα περιλαµβάνονται στο στρατηγικό σχεδιασµό διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ∆ήµου και θα δηµιουργηθούν σε διάφορες περιοχές του ∆ήµου. (πηγή, Οδηγός Πράσινων Σηµείων ΕΣΠΑ, ΥΠΕΚΑ)

Χωροταξία


Βάσει της ΖΟΕ Λαυρεωτικής (125/∆/27-2-1998), το Προεδρικό ∆ιάταγµα το οποίο καθορίζει τις χρήσεις γης τους όρους και περιορισµούς δόµησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισµών πρό του έτους 1923 στην περιοχή της χερσονήσου Λαυρεωτικής, στις γενικές διατάξεις, άρθρο 3, παράγραφος 9,….. ‘‘Στην περιοχή Γ επιτρέπεται η έγκριση τοπικού ρυµοτοµικού σχεδίου µε τις διατάξεις του Αρθ-26 του Ν-1337/83, όπως ισχύει, για τον καθορισµό χώρων νεκροταφείων, καθώς και η χωροθέτηση εγκαταστάσεων υγειονοµικής ταφής απορριµµάτων και σταθµών
µεταφόρτωσης απορριµµάτων, ύστερα από προέγκριση χωροθέτησης σύµφωνα µε τη διαδικασία της παρ.2 του Αρθ-8 της Κοινής Υπουργικής Αποφ-69269/5387/24-10-90 (ΦΕΚ-678/Β/90).’’
Εκτάσεις µε ένδειξη Ζώνη Γ’ υπάρχουν εντός των διοικητικών ορίων του ∆ήµου Σαρωνικού. Η προτεινόµενη έκταση µπορεί να είναι στο όριο του ∆ήµου Σαρωνικού µε τον ∆ήµο Κρωπίας όπου αφενώς ο όµορος ∆ήµος έχει σκοπό να δηµιουργήσει εκεί το δικό του Πράσινο Σηµείο και αφετέρου είναι ζώνη Γ’.
Μέγεθος και θέση έκτασης Πράσινου Σηµείου
Το µέγεθος της έκτασης εξαρτάται από τις ανάγκες του ∆ήµου, βάση των οδηγιών πάνω από 3,500 τ.µ. και προτείνεται έκταση από 5 εώς 10 στρέµµατα. Η έκταση µπορεί να είναι ιδιοκτησία του ∆ήµου ή να αγοραστεί από ιδιώτη. Η έκταση πρέπει να είναι σε εκτός σχεδίου περιοχή να µη εµπίπτει σε προστατευόµενες ζώνες.
Ειδικότερα να είναι εντός της ζώνης Γ’ ΖΟΕ Λαυρεωτικής. Η έκταση πρέπει να είναι επίπεδη και σε περιοχή χωρίς ιδιαίτερη υγρασία ή αναπτυγµένο αστικό ιστό.
Ο ∆ήµος Κρωπίας έχει ήδη επιλέξει έκταση για την δηµιουργία Πράσινου Σηµείου ακριβώς πάνω στα σύνορα µε τον ∆ήµο Σαρωνικού. Στην περιοχή αυτή ενδείκνυται η δηµιουργία ΠΣ του ∆ήµου Σαρωνικού για τους εξής λόγους:
1. Είναι µακριά από κατοικηµένες περιοχές αλλά εύκολα προσβάσιµος
2. Βρίσκεται κοντά στην Λεωφόρο Προφάρτας, η οποία ενώνει τα Καλύβια µε το Κορωπί και πολύ εύκολη σύνδεση µε την Αττική Οδό
3. Οι εκτάσεις εκεί είναι επίπεδες.
4. ∆εν υπάρχει ιδιαίτερη υγρασία από ρέµατα ή λιµνάζοντα ύδατα
5. Θα είναι πολύ κοντά στο ΠΣ του Κορωπίου
Προτεινόµενη περιοχή
Πινακίδα ΖΟΕ Λαυρεωτικής στην οποία απεικονίζεται η Ζώνη Γ’, στην οποία επιτρέπεται η δηµιουργία των Πράσινων Σηµείων, του ΦΕΚ125/∆/27-2-1998. Το πράσινο σηµείο του ∆ήµου Κορωπίου βρίσκεται στο όριο των δύο ∆ήµων εντός των διοικητικών ορίων του Κορωπίου.
Μετά από έρευνα η οποία πραγµατοποιήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του ∆ήµου Σαρωνικού, ο ∆ήµος δεν διαθέτει έκταση µε τις κατάλληλες προδιαγραφές για δηµιουργία Πράσινου Σηµείου. (επισυναπτόµενο έγγραφο Τεχνικής Υπηρεσίας).
Για τον παραπάνω λόγο το ∆.Σ. καλείται να αποφασίσει για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ιδιοκτητών οι οποίοι διαθέτουν γεωτεµάχια στην προαναφερόµενη τοποθεσία και θα ήθελαν να τα πουλήσουν στον ∆ήµο. Η τιµή δεν θα µπορεί να είναι ανώτερη της αντικειµενικής αξίας.
∆ιαδικασία που θα επακολουθήσει
1. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα δηµοσιευθεί σε εφηµερίδες, ιστοσελίδα του ∆ήµου, κλπ.
2. Η προθεσµία για την κατάθεση ενδιαφέροντος ορίζεται έως 1 µήνα µετά την δηµοσίευση.
3. Μετά την συγκέντρωση των προτάσεων που θα προκύψουν θα υποβληθούν την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για να συζητηθεί και να προτείνει στο ∆.Σ το σηµείο του Πράσινου Σηµείου.
4. Αµέσως µετά το ∆.Σ. θα αποφασίσει για την χωροθέτησή του.
5. Θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την απόκτηση των γεωτεµαχίων που θα έχουν χωροθετηθεί από το ∆.Σ. σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις.


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Categories