Μέρκελ: Να μπει σε νέα βάση η δήλωση Ε.Ε. -Τουρκίας

Στήριξη στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό – προσφυγικό εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, μερικές ώρες πριν από τις συνομιλίες του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, αλλά και πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Παρόλη την κατανόησή μας για το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ.

Επιπλέον, παρατήρησε πως «η Ελλάδα αναλαμβάνει μεγάλο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης και αξίζει της πλήρους αλληλεγγύης και στήριξής μας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την στήριξή της στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, πρέπει να μπει σε νέα βάση.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την αποψινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως τόνισε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα έχουν τώρα διαφορετική στάση στο θέμα, αλλά και ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της Γερμανίας να ηγηθεί μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.

Από το ίδιο βήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε ακόμα μία φορά το προσφυγικό ζήτημα με την επιδημία του κορονοϊού και επέμεινε στη ρητορική της «ασύμμετρης απειλής».

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν» διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η διαχείριση του προσφυγικού από την πλευρά της Άγκυρας «δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών» αλλά χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε νωρίτερα και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στεφέν Ζάιμπερτ, λέγοντας ότι «η Τουρκία απολύτως ξεκάθαρα φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι οδήγησε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους σε αδιέξοδο».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Τουρκία «φόρτωσε δυστυχώς στην πλάτη αυτών των ανθρώπων τις σοβαρές ανησυχίες της, τις οποίες η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί και για τις οποίες πρέπει να μιλήσει με την Τουρκία». Επανέλαβε δε την αλληλεγγύη και την στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα.

Ο Γερμανός αξιωματούχος έστειλε βεβαίως μήνυμα και προς την Αθήνα, αφού επισήμανε ότι: «αυτοαποκαλούμενες ομάδες άμυνας από πολίτες και σίγουρα ακραίοι δεξιοί, οι οποίοι φθάνουν εκεί από το εξωτερικό, δεν έχουν καμία δουλειά».

efsyn.gr

Categories