Μήνυμα για τη δωρεά οργάνων από τον Σύλλογο Νεφροπαθών, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Η υιοθέτηση και διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών αποτελεί προϋπόθεση για τη μεταμόσχευση, η οποία είναι η πιο αποτελεσματική λύση για όσους πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, επισημαίνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.

Προβλήματα με τους νεφρούς αντιμετωπίζουν περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες και από αυτά, ένα ποσοστό 10%, είναι αρκετά σοβαρά, επισημαίνει ο Σύλλογος επικαλούμενος στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας(ΕΝΕ).

Στη χώρα μας περισσότεροι από 10.000 χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρικά νοσήματα τελικού σταδίου υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής τους λειτουργίας (αιμοκάθαρση- περιτοναϊκή κάθαρση). Κύριες αιτίες εμφάνισης της χρόνιας νεφρικής νόσου, σύμφωνα με την ΕΝΕ, είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, ο Σύλλογος Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι στηρίζει τις προσπάθειες της ΕΝΕ για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου και προσθέτει: «Αγωνιζόμαστε διαρκώς προκειμένου να μπορούν όλοι οι νεφροπαθείς, ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη. Η πιο αποτελεσματική λύση ωστόσο για την τελικού σταδίου χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η Μεταμόσχευση Νεφρού. Αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μίας μεταμόσχευσης παραμένει η υιοθέτηση και η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories