«Ιστός της Φύσης»: τα νέα χαρτονομίσματα από τη Royal Bank of Scotland

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Royal Bank of Scotland εξελίσσει ένα πρότζεκτ για να αιχμαλωτίσει στα χαρτονομίσματά της «τις πιο τυπικές πλευρές της σκωτσέζικης ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της λούτρας, της σκνίπας, του σκουμπριού και του τουίντ» όπως τόνισε ένας από τους συνεργάτες του πρότζεκτ. Το αποτέλεσμα είναι η σειρά «Fabric of Nature (Ιστός της Φύσης)», μια σειρά από χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, με σκηνές από την άγρια ζωή και πορτρέτα κάποιων από τις πιο σημαντικές γυναίκες της Σκωτίας.

 

Η συγγραφέας και ποιήτρια Nan Shepherd φιγουράρει στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών, η επιστήμων Mary Sommerville στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών και η επιχειρηματίας τεϊοποτείων και πάτρονας καλλιτεχνών Kate Cranston στο χαρτονόμισμα των 20 λιρών. Αν σηκώσεις το χαρτονόμισμα σε φως με υπεριώδη ακτινοβολία, αποκαλύπτεται λαμπυρίζουσα εικόνα από άγρια ζωή. Επιπλέον, με το φως του ήλιου εμφανίζονται μεταφρασμένα στα αγγλικά αποσπάσματα ποιημάτων που είχαν γράψει σε gaelic οι Scorley Maclean, Norman MacCraig και Marc Alexander Boyd (τα αποσπάσματα είναι σε καλλιγραφία της Susie Leiper).

 

Επικεφαλής του πρότζεκτ ήταν το σκωτσέζικο στούντιο ντιζάιν Nile, συνεπικουρούμενο από τα «O Street», «Timorous Besties», «Graven» και «Stuco». «Από την τυπογραφία μέχρι τα εικονιζόμενα ζώα και το κάθε φόντο που είχε παραγγελθεί, όλες οι λεπτομέρειες του κάθε χαρτονομίσματος έχουν σημασίες που συνδέονται με τον λαό της Σκωτίας. Τα χαρτονομίσματα είναι μια πολιτιστική αποτύπωση αυτού που είναι σημαντικό και από καρδιάς αγαπητό για εμάς του Σκωτσέζους» περιέγραψαν, σε ανακοίνωση, από το στούντιο Nile.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories