Στον Alfredo Jaar το φετινό βραβείο φωτογραφίας του Ιδρύματος Hasselblad

Το βραβείο Hasselblad είναι ίσως η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να λάβει ένας φωτογράφος και η κατάκτησή του συχνά λειτουργεί ως ορόσημο μιας μακράς και πρωτοποριακής καριέρας.

 

Το Ίδρυμα Hasselblad αποκάλυψε τον φετινό νικητή, τον Alfredo Jaar, ο οποίος είναι γνωστός για τις αιχμηρές εννοιολογικές φωτογραφίες του με επίκεντρο την παγκοσμιοποίηση και την πολιτική αντίσταση.

 

Ο Jaar θα λάβει το βραβείο τον Οκτώβριο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου εδρεύει το Ίδρυμα Hasselblad. Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου σουηδικών κορώνων (περίπου 105.500 δολαρίων), καθώς και από μία ατομική έκθεση στο κέντρο Hasselblad.

 

Στο παρελθόν με το βραβείο έχουν τιμηθεί οι Σίντι Σέρμαν, Ρόμπερτ Φρανκ, Γκρατσιέλα Ιτορμπίτε. «Ο Alfredo Jaar διερευνά σύνθετα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, φέρνοντας στο προσκήνιο την ηθική της εκπροσώπησης. Μέσα από ήσυχα και στοχαστικά έργα, ο Jaar έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλα ζητήματα, γίνεται μάρτυρας ανθρωπιστικών καταστροφών και βεβαιώνει τον αντίκτυπο των στρατιωτικών συγκρούσεων, της πολιτικής διαφθοράς και της οικονομικής ανισότητας σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Thyago Nogueira, επικεφαλής του Τμήματος Φωτογραφίας του Ινστιτούτου Moreira Salles στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

 

Γεννημένος στη Χιλή, στο Σαντιάγο ο Alfredo Jaar αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής μεγάλωσε στη Μαρτινίκα και η έδρα του είναι η Νέα Υόρκη.

 

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι το «A Logo for America» διαφημιστική πινακίδα στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1987 και στην οποία η φράση «This is not America» είναι τοποθετημένη πάνω από έναν κενό χάρτη των ΗΠΑ.

 

Με το πολυετές έργο του, Rwanda Project (1994-2000), ο Alfredo Jaar απάντησε στη σιωπή, αδιαφορία και αδράνεια του Παγκόσμιου Βορρά στα γεγονότα στη Ρουάντα που κόστισαν ένα εκατομμύριο ζωές.

 

Το Hasselblad Prize είναι ένα διεθνές βραβείο φωτογραφίας – θεωρείται το πιο υψηλού κύρους στον κόσμο. Απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1980 και από τότε η τελετή απονομής διεξάγεται κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 1983.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories