Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ξεπούλημα δίχως αύριο στο κλείσιμο…

Ξεπούλημα δίχως αύριο έλαβε χώρα στην Αθήνα. Πρόκειται για την τρίτη συνεδρίαση, απο τις 24 Φεβρουαρίου, όπου ο Δείκτης καταγράφει πτώση άνω του…
10%.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με πτώση 12,24% στις 484,40 μονάδες.

Το ξεπούλημα μετοχών, όμως, πραγματοποιήθηκε με ένα τζίρο 62,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδεικνύει ότι, παρά τον πανικό, οι περισσότεροι επενδυτές υπομένουν στωϊκά τις ζημιές που έχουν ξεπεράσει περίπου το 46% απο τα υψηλά επίπεδα της αγοράς.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέρρευσαν μετά την χθεσινή απόφαση της Fed να μειώσει το επιτόκιο της, και εν μέσω της εξάπλωσης του ιου στις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν κλείσει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα χρηματιστήρια αποτυπώνουν και προεξοφλούν αυτήν την πτώση της δραστηριότητας – ορισμένοι μιλούν ήδη για ύφεση, ενώ οι Κινέζοι ανακοινώνουν ότι, η οικονομία θα ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς!

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, εν μέσω της κατάρρευσης της μετοχικής αγοράς στις ΗΠΑ, είναι ότι τα ομόλογα κινούνται με απόδοση 0,84%, ενώ ειδικοί της αγοράς προβλέπουν ακόμη και μηδενική απόδοση. Δηλαδή οι Αμερικανοί επενδυτές συνεχίζουν να διατηρούν τα κεφάλαια εντός των ΗΠΑ και δεν τα βγάζουν εκτός της χώρας.

Εν τω μεταξύ, όλα τα βλέμματα θα στραφούν προς το σημερινό Eurogroup, καθώς η Ευρώπη θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης των χωρών, ύστερα απο την απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως δήλωσε άλλωστε στο bloomberg o πρόεδρος της ΕΒΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι, όλες είναι κεφαλαιοποιημένες σε πολύ καλά επίπεδα.

Τέλος, η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με σημερινή απόφαση της για τις ανοικτές πωλήσεις μείωσε το ποσοστό δημοσιοποίησης σε 0,10%, έτσι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο φθάνει αυτό το ποσοστό σε μετοχή υποχρεούται να ανακοινώνει τις ανοικτές του θέσεις.

Βουτιά σε τράπεζες και ftse25

Mε βουτιά 18,30% έκλεισε η Alpha bank στα 0,75 ευρώ. Με βουτιά 10,12% η μετοχή της Eurobank στα 0,38 ευρώ με 13,85 εκατ. τεμάχια. Βουτιά 17,88% η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,006 ευρώ. Με βουτιά 20,61% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,93 ευρώ. Βουτιά 16,93% για την Coca- Cola στα 1747 ευρώ. Βουτιά 22,64% για τον ΟΠΑΠ στα 5,86 ευρώ. Με βουτιά 16,67% η Αεροπορία Αιγαίου στα 4 ευρώ. Βουτιά 10,41% ο ΟΤΕ στα 9,255 ευρώ. Βουτιά πάνω απο 9% για την Βιοχάλκο στα 1,63 ευρώ.

Καταιγισμός στη Wall Street – Πάνω από 11% η πτώση

Πανικός στη Wall Street και τη Δευτέρα, παρά την κυριακάτικη απόφαση της Fed να μηδενίσει τα επιτόκια και να εγκαινιάσει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ύψους 700 δισ. δολαρίων, επιχειρώντας να περιορίσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αμερικανική οικονομία.

Η βουτιά στη Wall Street ήταν μεγάλη, με τον Dow να υποχωρεί πάνω από 11% και να χάνει πάνω από 2.622 μονάδες, μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Με βουτιά άνω του 10% και υποχώρηση 291 μονάδων συνεχίζει ο S&P 500, ο κρίσιμος δείκτης της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, ο οποίος με το άνοιγμα άγγιξε το -8,14%.

Μάλιστα, οι δείκτες υποχρεώθηκαν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης (περίπου 15 λεπτά), αμέσως μετά την εκκίνηση της συνεδρίασης.

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Categories