Τριμερής Ερντογάν-Μακρόν-Μέρκελ για το προσφυγικό

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνομιλήσουν για το προσφυγικό η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του, χωρίς την παρουσία της εμπλεκόμενης Ελλάδας, λίγες μέρες αφού ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στην Άνγκελα Μέρκελ ότι ευρωτουρκική συμφωνία του 2016 «δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί».

Στην ατζέντα βρίσκονται τα ζητήματα της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ και της πρόσφατης κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά τις επανειλημμένες απειλές του πρόεδρου της γειτονικής χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα αλλά και την… επιμονή του να ανοίξουν τα σύνορα.

Η σημερινή τριμερής συνάντηση διεξάγεται ύστερα από τις άκαρπες συνομιλίες του Τούρκου προέδρου την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επί της ουσίας τον «άδειασαν» συμφωνώντας μόνο πως πρέπει να συνεχιστούν οι ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις.

Ο Ερντογάν, που έχει δει ο εκβιασμός του στην Ε.Ε. να μην αποφέρει τα αποτελέσματα που ήθελε, είχε ζητήσει μεταξύ άλλων μεγάλη αύξηση της οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η χώρα του και διαχείριση αυτών των δισεκατομμυρίων απευθείας από την κυβέρνηση και όχι από ΜΚΟ, επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και ελευθερία μετακίνησης Τούρκων πολιτών στο έδαφος της Ε.Ε. χωρίς βίζα.

efsyn.gr

Categories