Κρήτη: Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα ζητούν αγρότες και βουλευτές

Την ένταξη και των αγροτών στη λίστα με τους πληγέντες από τον κορονοϊό ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου με έγγραφό του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη – Παρεμβάσεις κρητικών βουλευτών στη Βουλή για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα.
Στο έγγραφό του ο Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου τονίζει ότι στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση, έρχονται να προστεθούν επιπλέον μέτρα έκτακτης ανάγκης, τα οποία, όπως αναφέρουν, είναι απαραίτητα μεν, αλλά επιβαρύνουν κι άλλο την κατάσταση για τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Σελίνου, οι αγρότες συνεχίζουν τις εργασίες τους στα χωράφια για να υπάρχουν προϊόντα στα ράφια, όμως η μειωμένη ζήτηση (κλείσιμο λαϊκών αγορών, περιορισμός κυκλοφορίας κ.λπ.) έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών των προϊόντων κάτω από την τιμή κόστους

Ο Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου ζητά την ένταξη και των αγροτών στις ομάδες που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση λόγω κορονοϊού.

Αναλυτικά το έγγραφο:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει επέλθει ζάλη στον πρωτογενή τομέα μετά από τα μέτρα, που σωστά έλαβε η πολιτική ηγεσία της χώρας, για την αντιμετώπιση της νέας πανδημίας που πλήττει όλο τον πλανήτη. Σας υπενθυμίζουμε ότι φυτικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με όλα αυτά τα μέτρα που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια, όπου το κόστος παραγωγής έχει γίνει δυσανάλογο με τα έσοδα.

Στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση που έχει επέλθει το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών αλλά και ολόκληρη η χώρα, έρχονται τώρα να προστεθούν επιπλέον μέτρα έκτακτης ανάγκης, τα οποία, είναι απαραίτητα μεν, αλλά επιβαρύνουν κι άλλο την κατάσταση για τον πρωτογενή τομέα.

Οι αγρότες συνεχίζουν τις εργασίες τους στα χωράφια για να υπάρχουν προϊόντα στα ράφια, όμως η μειωμένη ζήτηση (κλείσιμο λαϊκών αγορών, περιορισμός κυκλοφορίας κ.λπ.) έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών των προϊόντων κάτω από την τιμή κόστους και κινδυνεύοντας ακόμη να καταλήξουν στη χωματερή.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή η καλλιεργητική περίοδος, μόνο ευνοϊκή δεν ήταν για τους παραγωγούς της Κρήτης λόγω καιρικών φαινομένων από την κλιματική αλλαγή.

Άρα για να συνεχίσουμε να σηκώνουμε στους ώμους μας το σημαντικότερο πυλώνα της οικονομίας μας, αυτό του πρωτογενή τομέα, σας ζητάμε να ενταχθούμε κι εμείς στις ομάδες που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού.

Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στα δίκαια αιτήματά μας και ότι για άλλη μία φορά ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης δεν θα εξαιρεθεί από τα προνόμια που χαίρουν άλλοι κλάδοι».

Παρεμβάσεις βουλευτών στη Βουλή
Ερωτήσεις προς του αρμόδιους υπουργούς, σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, που πλήττονται από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές της Κρήτης.

Ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης αναφέρει ότι όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστοι από την παρούσα κατάσταση, τονίζοντας πως «οι εξαγωγές προϊόντων πρωτογενή τομέα έχουν περιοριστεί δραματικά, ενώ οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για τις αποζημιώσεις του 2019. Ταυτόχρονα η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων εστίασης στην ελληνική επικράτεια, δημιουργεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα όσων ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή».

Ο κ. Βαρδάκης τονίζει επίσης ότι «το οικονομικό πλήγμα που δέχεται η Κρήτη εξαιτίας των ακυρώσεων των τουριστικών πακέτων, οι συνέπειες στην οικονομία του νησιού λόγω και του πλήγματος στον πρωτογενή τομέα είναι ανυπολόγιστες, ενώ ο κτηνοτρόφος κινδυνεύει να μην διαθέσει την παραγωγή του ούτε την περίοδο του Πάσχα που παραδοσιακά υπάρχει αυξημένη ζήτηση».

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους.

Όπως τονίζει ο ίδιος, οι αγοροπωλησίες αμνοεριφίων έχουν μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό ενώ οι προσφερόμενες τιμές παραγωγού των αμνοεριφίων στην εσωτερική αγορά «είναι ήδη πολύ χαμηλές.

Ο κ. Λογιάδης ζητά να ληφθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών γάλακτος και κρέατος και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους των νησιωτικών περιοχών.

efsyn.gr

Categories