«Πράσινο φως» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Μπορεί η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης να ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν ως προς την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που είχε παγώσει εδώ και μήνες.

Όπως μεταδίδει, ωστόσο, το Associated Press, δεν δόθηκε κάποια ημερομηνία για την έναρξη των συζητήσεων, που μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια.

Οι δύο βαλκανικές χώρες επρόκειτο να ξεκινήσουν τις συνομιλίες πέρυσι, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπλόκαρε την όποια εξέλιξη και διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να δεχθεί μέχρι να αναθεωρηθεί η διαδικασία ένταξης χωρών στην Ε.Ε. των 27.

Ο Μακρόν απηύθυνε λοιπόν προειδοποιήσεις ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στην ενταξιακή προσπάθεια των δύο χωρών θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Τότε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αντέδρασε προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, τις οποίες όμως τώρα αναγκάστηκε να μεταθέσει λόγω κορονοϊού.

Στην πορεία η Κομισιόν αναθεώρησε τη διαδικασία ένταξης για τις δύο χώρες προκειμένου να ανταποκριθεί στις αντιρρήσεις του Μακρόν και στις αντιδράσεις της Ολλανδίας.

Σε δηλώσεις της μετά τη χθεσινή Σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε «ανακουφισμένη» για την επικείμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Χαιρετίζουν την απόφαση οι ΗΠΑ
Θετική ήταν η υποδοχή της είδησης και στην Ουάσιγκτον. Με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει την απόφαση της Ε.Ε. και σημειώνει πως οι δύο χώρες κάνουν το επόμενο τους βήμα στη πορεία τους προς τη Δύση και η Ουάσιγκτον προσβλέπει στην εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης που έχει μαζί τους.

«Η απόφαση αυτή εδραιώνει περαιτέρω το μέλλον της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που επιτρέπει στη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει προς την υλοποίηση των ευρωπαϊκών και διατλαντικών της στόχων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ένας σταθερός εταίρος, καθώς οι δύο κυβερνήσεις υιοθετούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την περαιτέρω καταπολέμηση της διαφθοράς, την ανάπτυξη των οικονομιών τους και την ενίσχυση της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τέλος, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι δύο χώρες πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στις αντίστοιχες μεταρρυθμιστικές τους ατζέντες και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση.

efsyn.gr

Categories