Βράβευση του καθηγητή & ερευνητή του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής Κ.Γαλιώτη,από την Ακαδημία Αθηνών,για τις έρευνες του στο γραφένιο

Το Αριστείο των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών για το 2020 απονεμήθηκε στον Κώστα Γαλιώτη, καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ).

Η βράβευση έγινε για την προσφορά του Κ.<font< p=””></font<>

size=”4″ face=”Verdana”> Γαλιώτη στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας των υλικών και ιδιαίτερα για την μεγάλη του συμβολή στην βαθύτερη κατανόηση της δομής και των μηχανικών ιδιοτήτων του γραφενίου. Η τελετή που είχε προγραμματιστεί για τις 24 Μαρτίου, ακυρώθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Πρόσφατα εξάλλου, ερευνητές του ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ στην Πάτρα, με επικεφαλής τον κ. Γαλιώτη, δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications» επιστημονική μελέτη για το φαινόμενο της υπερ-ολισθηρότητας (σχεδόν μηδενική τριβή) μεταξύ δύο μονοατομικών στρώσεων του γραφενίου. Η ανακάλυψη αυτή εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε ηλεκτρικούς διακόπτες και έχει περαιτέρω δυνατότητες εφαρμογής στην αεροδιαστημική και τις ανεμογεννήτριες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories