Κορωνοϊός: Γιατί χτυπά περισσότερο τους άνδρες

Άνδρες παρά γυναίκες προσβάλλονται και πεθαίνουν από τον κορωνοϊό ανά χώρα , αλλά και παγκοσμίως.

Παρόλο που δεν οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε σαφή δεδομένα, αναφέρουν τους παρακάτω παράγοντες:

Η Marcia Stefanick, καθηγήτρια ιατρικής στο Κέντρο Ερευνών Πρόληψης του Στάνφορντ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ αναφέρει στη Wall Street Journal: «Υπάρχουν βαθιές διαφορές φύλου στα ανοσοποιητικά συστήματα και αυτή η πανδημία τις αποκαλύπτει για άλλη μια φορά». «Σε ποιο βαθμό είναι βιολογία και σε ποιο βαθμό έχει να κάνει τα κοινωνικά πρότυπα και τις συμπεριφορές των δύο φύλων δεν είναι ακόμη τόσο ξεκάθαρο» συμπληρώνει.

Στην Ιταλία, οι άνδρες αποτελούσαν περίπου το 70% των θανάτων από τον κορωνοϊό έως και τις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS) της χώρας. Οι άνδρες είναι επίσης πιο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό, ειδικά αν είναι μεγαλύτεροι με υποκείμενα νοσήματα, λένε οι επιστήμονες. Στην Κίνα, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες είναι επίσης περισσότεροι.

Οι άνδρες κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο από τις γυναίκες να πεθάνουν στο νοσοκομείο από Covid19 σύμφωνα με μια ανάλυση που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Miller School of Medicine. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε από το medRxiv αναλύει τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 3 Μαρτίου σε 4.789 ασθενείς.

Ένας λόγος μπορεί να είναι το γεγονός ότι ι κοινωνικές συμπεριφορές που αυξάνουν πιθανότητες μόλυνσης και θανάτου από τον ιό – όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζονται περισσότερο με τους άνδρες σε πολλά μέρη του πλανήτη. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από τις γυναίκες και από καταστάσεις όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και οι καρδιακές προσβολές, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA. Στην Ιταλία, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια καπνιστές είναι άνδρες, ενώ 4,5 εκατομμύρια είναι γυναίκες, σύμφωνα με την ISS. Στην Κίνα το ποσοστό των καπνιστών στους άνδρες είναι 10 φορές υψηλότερο από ό, τι μεταξύ των γυναικών.

Η κατανομή των φύλων στο χώρο εργασίας παίζει επίσης κάποιο ρόλο. Στη Ουχάν της Κίνας οι επιστήμονες είχαν από την πρώτη στιγμή παρατηρήσει ότι οι άνδρες ασθενείς ήταν πολύ περισσότεροι εν μέρει επειδή είχαν κυρίαρχη παρουσία στην αγορά, στην οποία ξέσπασε η επιδημία. Οι γυναίκες έχουν επίσης πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά εάν είναι μητέρες, αφού η εγκυμοσύνη μαθαίνει στον οργανισμό τους να αντιστέκεται.

aftodioikisi.gr

Categories