Πτώση πωλήσεων και αγωνία για την τύχη του βιβλίου λόγω κορονοϊού

Οι εκδοτικοί οίκοι και τα βιβλιοπωλεία ακολούθησαν την πορεία όλων των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να αναστείλουν μέρος της λειτουργία τους λόγω της πανδημίας και για να προληφθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αγορά του βιβλίου και με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται τα τεράστια προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει; Την ώρα που μόνη λύση μοιάζει να είναι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις, τα τρία συνεργαζόμενα εκδοτικά σωματεία, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) και ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) έχουν αποστείλει στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης επιστολή, όπου υπολογίζουν ότι οι πωλήσεις θα παρουσιάσουν πτώση μέχρι και 80%. Ποσοστό που θα έχει ισχύ μόνο αν τα μέτρα περιορισμού ισχύσουν για δύο μήνες.

Στην επιστολή τους οι εκδότες θέτουν κρίσιμα αιτήματα, μεταξύ των οποίων είναι να διευθετηθούν τα ζητήματα των φορολογικών υποχρεώσεων με μετάθεση των καταβολών κεφαλαίου και τόκων σε τράπεζες, να ανασταλούν για τρεις μήνες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, να παγώσουν οι ρυθμίσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για έξι μήνες και να επιδοτηθούν για τη μισθοδοσία τους όσες επιχειρήσεις αποδεικνύουν πτώση τζίρου άνω του 30%. Κάποια αιτήματα, όπως το τελευταίο, έχουν ικανοποιηθεί, άλλα μένει ακόμη να συζητηθούν.

Πώς βιώνουν, όμως, οι άνθρωποι της εκδοτικής αγοράς την έγκλειστη καθημερινότητά τους, τι φοβούνται και τι ελπίζουν για το μέλλον, τι κάνουν με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και πώς θα συνεχίσουν με την παραγωγή τους;

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησαν τρεις εκδότριες, η Άννα Πατάκη, από τις εκδόσεις Πατάκη, η Εύα Καραϊτίδη, από τις εκδόσεις Εστία, και η Λίζα Σιόλα, από τις εκδόσεις Στερέωμα.

Και οι τρεις σημειώνουν ότι εργοδότες και εργαζόμενοι στον χώρο των εκδόσεων αγωνίζονται με αποφασιστικότητα για την επιβίωσή τους, προσπαθώντας να βρουν λύσεις για τα άπειρα εμπόδια, τα οποία κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει αν θα τείνουν κάποια στιγμή να υποχωρήσουν ή αν, αντίθετα, θα πολλαπλασιαστούν.

«Είμαστε μόλις στις πρώτες μέρες του περιορισμού και η πτώση των πωλήσεών μας είναι ήδη της τάξης του 70%», λέει η Άννα Πατάκη: «Είχαμε πολλά βιβλία προγραμματισμένα για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, αλλά προσωρινά έχουμε αναστείλει την έκδοση και την κυκλοφορία τους – μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Συνεχίζουμε, πάντως, να δουλεύουμε από το σπίτι την προγραμματισμένη μας παραγωγή».

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, σημειώνει ότι «εκείνο που λειτουργεί σήμερα είναι η ηλεκτρονική αγορά, τόσο μέσω του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου Πατάκη όσο και μέσω των άλλων ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων. Υπάρχουν τα e-books, που κάπως έχουν αυξηθεί, οι περισσότερες όμως ψηφιακές παραγγελίες αφορούν τα φυσικά βιβλία τα οποία αποστέλλονται με κούριερ. Στις ηλεκτρονικές, λοιπόν, πωλήσεις βλέπουμε πρώτον μια διεύρυνση της θεματικής γκάμας που ενδιαφέρει τους αναγνώστες και δεύτερον μια έκρηξη στη ζήτηση του παιδικού βιβλίου».

Προσθέτει δε ότι «όπως κι αν έχει, η ανθρωπότητα ζει τώρα μια δυστοπία και όλα είναι μπροστά μας. Χρειάζεται, σε κάθε περίπτωση, να δείξουμε όση ψυχραιμία μπορούμε».

Υπάρχει μια γενική, ραγδαία και κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων, παρατηρεί η Εύα Καραϊτίδη της «Εστίας».

«Δουλεύουμε μέσω των ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων», λέει τονίζοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ελληνική πεζογραφία και αρχαιοελληνική γραμματεία.

«Η σημερινή κρίση μοιάζει να είναι χειρότερη από την προηγούμενη: η άλλη προχωρούσε αργά, η τωρινή ξεκίνησε με κλείσιμο εξαρχής των πάντων. Είμαι μέλος του ΔΣ της ΕΝΕΛΒΙ και επικοινωνούμε συνεχώς με τα αρμόδια υπουργεία, κι εκείνα με τη σειρά τους με τον διεθνή περίγυρο. Μιλάμε επίσης κάθε τόσο με τη Federation of European Publishers (FEP), για να ξέρουμε τι γίνεται στο εξωτερικό», εξηγεί. Ευτυχώς το κράτος έδειξε πρόθυμο να βοηθήσει για τα ασφαλιστικά, τα φορολογικά και τα μισθοδοτικά των εκδοτών.

Αλλά εκτιμά ότι «όσοι διάβαζαν, θα διαβάσουν και τώρα (δεν θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε προσέλκυση νέων αναγνωστών) κι εμείς βασιζόμαστε πολύ τις ανατυπώσεις των παλαιότερων βιβλίων μας».

Η πανδημία πρόλαβε και το εκδοτικό πρόγραμμα της Λίζας Σιόλα: «Ετοιμαζόμασταν για την άνοιξη και το καλοκαίρι και τα αφήσαμε όλα στη μέση. Τα έτοιμα βιβλία μας περιμένουν τώρα στις αποθήκες. Αν η κρίση τραβήξει μέχρι τον Μάιο, υπάρχει το περιθώριο κάποιας διάσωσης. Αν πάμε παραπέρα, τότε όλα γίνονται απρόβλεπτα. Κι ύστερα είναι και το πώς ακριβώς θα είμαστε όταν θα βγούμε από την καραντίνα», λέει.

«Ζούμε μια δεύτερη μεγάλη κρίση και πάλι δεν είμαστε σε θέση να πούμε πολλά για το προϊόν μας, για το βιβλίο, εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης στατιστικών στοιχείων», προσθέτει. Αλλά, όπως τονίζει, «συνεχίζουμε να δουλεύουμε από το σπίτι όλα τα βιβλία που είχαμε προγραμματίσει για την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά και για τη φθινοπωρινή και τη χειμερινή περίοδο, και ευελπιστούμε για το καλύτερο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories