Στα χαρακώματα οι ηγέτες ενώ η πανδημία σαρώνει την Ευρώπη

Έτοιμοι για μάχη Σάντσεθ και Κόντε κατ΄αρχήν στο Eurogroup της Τρίτης και μετά, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής. Η Μαδρίτη και η Ρώμη επιμένουν σε κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους για την ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενώ σθεναρά αντιτίθενται Γερμανία και Ολλανδία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε σαφές χθες ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ιδέα των ευρωπαϊκών ομολόγων και ότι είναι έτοιμος να δώσει την μάχη του για να το πετύχει. Πηγές στη Μαδρίτη -γράφει η El Pais- παραδέχονται ότι η αντιπαράθεση αναμένεται σκληρή, αλλά πιστεύουν ότι Ισπανία και Ιταλία κερδίζουν συμμάχους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι η Ε.Ε. μπορεί να προχωρήσει σε δυο φάσεις: πρώτα τα πιο εύκολα μέτρα και μετά η κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους. Προς το παρόν οι εντάσεις κλιμακώνονται και ήδη ματαιώθηκε ένα τηλε-ραντεβού μεταξύ Ισπανίας- Ιταλίας και Ολλανδίας.

«Εάν πρόκειται να επιβιώσει η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού την κρίση» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ. «Το κάναμε μετά το Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο, θα το κάνουμε και τώρα”, σηματοδοτώντας μια πιο επιθετική στροφή στην τακτική της Μαδρίτης. “Πάντα θα είμαστε εποικοδομητικοί, σταθεροί, αποφασιστικοί στα μέτρα και στις προτάσεις μας, αλλά η Ισπανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Διότι αυτό το χρέος, αυτή η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στα δημοσιονομικά, πρέπει να έχουν κοινή βάση καθώς επηρεάζουν την Ε.Ε. ως σύνολο».

Η Ισπανία λοιπόν σκληραίνει τη στάση της, μαζί και η Ιταλία και πρόσφατη ένδειξη είναι η ματαίωση την τελευταία στιγμή τηλεσυνδρίασης που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ των Σάντσεθ και Κόντε με τον Ολλανδό ομόλογό τους, Μάρκ Ρούτε, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την επιμονή της Ρώμης. Το ραντεβού δεν έγινε και ούτε ορίστηκε άλλο, μεταξύ άλλων μετά την επιμονή της Ρώμης να συμμετάσχουν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Παρ’ ότι η Μαδρίτη δείχνει να αφήνει πίσω της την ήπια στάση του φιλο-ευρωπαϊσμού και προς το παρόν στέκεται σταθερά στο πλευρό του Τζιουζέπε Κόντε, πηγές στη Μαδρίτη –γράφει η El pais- διατηρεί και μια πραγματιστική θέση, δηλώνοντας ανοικτός και στη χρήση άλλων οικονομικών εργαλείων.

«Φυσικά μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας και είναι σπουδαίο νέο ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαρθρωτικά κονδύλια χωρίς όρους…. Επίσης η χρήση πιστωτικών γραμμών από τον μηχανισμό οικονομικής σταθερότητας, χωρίς όρους, θα είναι ένα πολύ καλό μέτρο. Αλλά μην κάνετε λάθος, η κυβέρνηση της Ισπανίας θα εργαστεί, θα υπερασπιστεί και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την ιδέα των ευρωπαϊκών ομολόγων, διότι αυτή είναι αλληλεγγύη, αυτή είναι η Ευρώπη» προειδοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Το Βερολίνο ως γνωστόν δέχεται- αν και όχι με ενθουσιασμό- το ταμείο ανεργίας που είναι η πρόταση της Κομισιόν, επίσης δέχεται την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και φυσικά συμφωνεί με τη “βοήθεια” από τον ESM, τον μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε στην κρίση χρέους του 2008, με την επιβολή μνημονίων στις χώρες που “διέσωσε”.

«Οι ΗΠΑ απάντησαν στην ύφεση του 2008 με μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ η Ευρώπη απάντησε με λιτότητα. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους» γράφει σε άρθρο του στην El Pais ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Σήμερα η παγκόσμια οικονομική κρίση διαφαίνεται ακόμα μεγαλύτερη και οι ΗΠΑ έχουν κινητοποιήσει τα μεγαλύτερα αποθέματα στην ιστορία τους. Είναι έτοιμη η Ευρώπη να μείνει πίσω; Είναι ώρα να αφήσουμε πίσω τα εθνικά δόγματα. Ζούμε σε νέες εποχές και χρειαζόμαστε νέες απαντήσεις. είναι ώρα να δράσουμε με αλληλεγγύη… Για να μην υπάρξει χάσμα μεταξύ βορρά και νότου. Για να μη μείνει κανείς πίσω».

efsyn.gr

Categories