ΕΙΝΑΠ: Κενά περιεχομένου τα επαινετικά σχόλια όταν συνοδεύονται από ανεπάρκειες

«Κενά περιεχομένου τα επαινετικά σχόλια εκ μέρους του υπουργείου Υγείας όταν συνοδεύονται από ανεπάρκειες και παραλείψεις οι οποίες συνιστούν έλλειψη σεβασμού προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς».

Το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας καταγγέλει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για περικοπές των αμοιβών των δεδουλευμένων εφημεριών και τεράστιες καθυστερήσεις στις καταβολές τους.

Τη στιγμή που σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εξαιτίας της κλιμακούμενης υποστελέχωσης και των τεράστιων αναγκών, οι γιατροί του ΕΣΥ, ειδικοί και ειδικευόμενοι, πραγματοποιούν μεγάλο αριθμό «πρόσθετων» εφημεριών, καθ’υπέρβαση του ανώτατου ορίου που προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία (άρθρο 34, παράγραφος 6 του Νόμου 4351/2015).

Κατά τα άλλα «το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πλειοδοσίας επαινετικών σχολίων από τις πολιτικές και πολιτειακές αρχές της χώρας, το σύνολο των ΜΜΕ, αλλά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τον «ηρωικό», όπως χαρακτηρίζεται, αγώνα των οποίο διεξάγουν οι Ιατροί και άλλοι υγειονομικοί του ΕΣΥ για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, υπό τις αντίξοες συνθήκες των ημερών μας», λένε οι γιατροί και απαιτούν αλλαγές στην νομοθεσία.

Συγκεκριμένα απαιτούν να αλλάξει η πρόβλεψη περί υπέρβασης των πρόσθετων εφημεριών μέχρι 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών του συνόλου των νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας σε μέχρι 20%. Αλλαγή, που δεν πρόκειται να μεταβάλει ουσιαστικά το εφημεριακό κόστος, απλά μεταβάλλει ένα λογιστικό μέγεθος, και θα άρει τα εμπόδια στην εντός ευλόγου χρόνου καταβολή της αμοιβής των πρόσθετων εφημεριών, οι οποίες «πραγματοποιούνται ούτως οι άλλως από αδήριτο ανάγκη».

Εκτός, «αν εννοείτε ότι ο χρόνος υπερεργασίας των νοσοκομειακών γιατρών καλώς παραμένει απλήρωτος», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ. Επιπροσθέτως, οι γιατροί ζητούν να υπάρξει ρητή πρόβλεψη, και άμεση αποστολή σχετικής εγκυκλίου προς τις ΥΠΕ, ότι υπό τις συνθήκες αυτές εκτάκτου ανάγκης οι υπογραφές των διοικητών επαρκούν για την έγκριση των εφημεριών, εφόσον ένα νοσοκομείο στερείται Διοικητικού Συμβουλίου.

Το ζήτημα, υπογραμμίζει το σωματείο δεν αποτελεί απλά οικονομικό ζήτημα», «είναι πρωτίστως ζήτημα ηθικό, και ζήτημα σεβασμού προς τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι αγωνίζονται νυχθημερόν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας ενόψει της πρωτοφανούς απειλής, προσβλέποντας πρωτίστως στην ηθική ανταμοιβή και αναγνώριση των συμπολιτών μας».

efsyn.gr

Categories