Εκτόξευση χρέους άνω του 200% εκτιμά για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Ανάλογα αρνητική πρόβλεψη και για το δημοσιονομικό έλλειμμα, με το Ταμείο να εκτιμά πως θα αγγίξει το 9% του ΑΕΠ για φέτος ♦ Στο -5,1% το πρωτογενές έλλειμμα.
Ακόμα μια δυσοίωνη πρόβλεψη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χώρα μας, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως εκτιμά το ΔΝΤ –στην έκθεσή του Fiscal Monitor που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου–, το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα θα εκτιναχθεί στο 200,9% του ΑΕΠ. Για την επόμενη χρονιά (2021), το Ταμείο προβλέπει πως το χρέος θα σημειώσει μικρή υποχώρηση και θα φτάσει στο 194,8%.

Ανάλογα αρνητική πρόβλεψη και για το δημοσιονομικό έλλειμμα, με το Ταμείο να εκτιμά πως θα αγγίξει το -9% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ θα υποχωρήσει στο 7,9% το 2021. Όσο για το πρωτογενές αποτέλεσμα, η εκτίμηση του ΔΝΤ κάνει λόγο για έλλειμμα -5,1% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος και 4,4% για το επόμενο.

Επίσης, το Ταμείο διαπιστώνει ότι η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις που θα επηρεάσουν τη πορεία των κρατικών εσόδων και δαπανών, καθώς τα έσοδα θα περιοριστούν στο 45,8% του ΑΕΠ το 2020 και στο 45,3% το 2021. Αντιθέτως, οι δαπάνες για το τρέχον έτος θα αγγίξουν το 54,8% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 6,9% σε σχέση με πέρυσι, και στο 53,2% του ΑΕΠ το 2021.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης (που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης), ο διευθυντή του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ, Βίτορ Γκασπάρ, τόνισε ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των κρατικών χρεών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα μόλις οι οικονομίες ανακάμψουν από τη κρίση της πανδημίας.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η ραγδαία αλλά απαραίτητη αύξηση των δαπανών σε συνδυασμό με τις ισχυρές πιέσεις που θα δεχθούν τα κρατικά έσοδα θα επηρεάσει το χρέος και το έλλειμμα όλων των χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο προβλέπει ότι θα αγγίξει φέτος το 7,5% και το 3,6% το 2021.

efsyn.gr

Categories