«Εξαρτημένες ομάδες και πρόθυμοι διαιτητές να συνδράμουν τον Ολυμπιακό»

Για ομάδες-δορυφόρους του Ολυμπιακού, που ακολουθούσαν πιστά τις επιλογές του Β. Μαρινάκη, κάνει λόγο η ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Την ίδια στιγμή, υπήρχαν διαιτητές «πρόθυμοι» να βοηθήσουν τους «ερυθρόλευκους».
Αποκαλυπτική είναι η εισήγηση της ερευνήτριας της Επιτροπής Δεοντολογίας, πρωτοδίκη Παναγιώτας Σπανού, προς το δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, για τον τρόπο που λειτουργούσε το σύστημα που έλεγχε το ελληνικό ποδόσφαιρο, κατά την περίοδο από 2012 ως το 2015.

Υπενθυμίζεται πως ήδη η πρόταση του Ερευνητικού Τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ έχει εισηγηθεί την παραπομπή 15 προσώπων, μεταξύ των οποίων του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς και του Γιώργου Σπανού, ιδιοκτήτη του Ατρόμητου, με τους δύο παράγοντες να κινδυνεύουν με εφ΄ όρου ζωής αποκλεισμό από τα γήπεδα. Παράλληλα, με υποβιβασμό κινδυνεύουν Ολυμπιακός και Ατρόμητος.

Μεταξύ άλλων, η ερευνήτρια της ΕΠΟ αναφέρει πως «δημιουργήθηκε στα τέλη του έτους 2011 μια ομάδα ατόμων με σκοπό την ανάδειξη του Γεωργίου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ και τον έλεγχο στη συνέχεια της ΚΕΔ και των διαιτητών που αυτή θα όριζε. Ειδικότερα στις 19-12-2011 πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Χίλτον στο κέντρο της Αθήνας, μια συνάντηση όπου παρευρέθηκαν ο τότε πρόεδρος της ομάδας του Ολυμπιακού και ισχυρός επιχειρηματίας Ευάγγελος Μαρινάκης, ο Γεώργιος Σαρρής, ο Νικόλαος Προύντζος, ο Αριστείδης Σταθόπουλος, ο Θόδωρος Κουρίδης και ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου υπό τις προαναφερόμενες ιδιότητες τους, και συζητήθηκε έντονα το ζήτημα της αντικατάστασης του έως τότε προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου υπό τον Γεώργιο Σαρρή. Ακολούθως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όλοι οι ανωτέρω συνεργάστηκαν μεταξύ τους και επιδόθηκαν σε έναν επιτυχή αγώνα με κατάληξη την ανάδειξη του Γεώργιου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ τον Οκτώβριο του 2012».

Ειδικότερα, για τη δράση του κ. Μαρινάκη αναφέρονται τα εξής: «Ήδη από το έτος 2010 όταν ανέλαβε πρόεδρος της ομάδας του Ολυμπιακού και κατά τα επόμενα έτη εξαιτίας της οικονομικής του επιφάνειας προσέλκυε μεγάλο αριθμό διοικητικών παραγόντων μικρότερων ομάδων στις οποίες και έδειχνε εύνοια ώστε να τις χρησιμοποιεί αναλόγως για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Ειδικότερα, αγόραζε από αυτές παίκτες για να τις ενισχύσει οικονομικά και στη συνέχεια δάνειζε αυτούς στις εν λόγω ομάδες ώστε να ανέβουν αγωνιστικά, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια σχέση εξάρτησης μεταξύ τους».

Στο γκρουπ επιρροής του Ολυμπιακού φαίνεται πως ανήκαν «οι ΠΑΕ Άρης Θεσσαλονίκης, ΠΑΣ Γιάννινα, Εργοτέλης, ΟΦΗ, Πλατανιάς, Βέροια, Λεβαδειακός, Κέρκυρα και Καλλονή και ακολουθούσαν πιστά τις επιλογές του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού Ευάγγελου Μαρινάκη, απολαμβάνοντας την εύνοια αυτού, καθώς και διάφορες εξυπηρετήσεις θεμιτές ή αθέμιτες».

Επίσης, ο κ. Μαρινάκης, εκτός των ΠΑΕ μεγάλη επιρροή διέθετε «και στις διοικήσεις δεκάδων, από τις 56 συνολικά Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων που αποτελούσαν μέλη της ΕΠΟ, την οποία επιρροή μπορούσε να χρησιμοποιήσει για η λήψη των αποφάσεων που επιθυμούσε στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ… Αξιοποίησε την επιρροή αυτή, για την ανάδειξη με τη σύμπραξη και των οχτώ πρώτων εκ των προαναφερόμενων στης αρχή της παρούσας συγκατηγορούμενών του, του Γεωργίου Σαρρή, στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου 2012 ως προέδρου της ΕΠΟ».

Όσο για τη διαιτησία, αναφέρονται τα εξής: «Η ανάδειξη του Γεωργίου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ το έτος 2012 είχε ως αποτέλεσμα, την ανάμειξη αυτού στην κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας της ΚΕΔ για τις επόμενες αγωνιστικές περιόδους 2013-14 και 2014-15,ώστε να περιληφθούν στους σχετικούς πίνακες, μεταξύ άλλων και διαιτητές πρόθυμοι να βοηθήσουν με τη διαιτησία τους την ομάδα του Ολυμπιακού …Είχε προηγηθεί άλλωστε, παρόμοια ανάμειξη του Γεωργίου Σαρρή στην κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας του έτους 2012-13 όπως κατήγγειλε ο κατά το χρόνο εκείνο, αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Χρήστος Σάββας, στην από 11-2-2015 ένορκη κατάθεση του».

efsyn.gr

Categories