Οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά νέα εστία αντιπαράθεσης

Ακόμη μία κομβική ημερομηνία προτού ξεκινήσει η άρση των μέτρων καραντίνας έρχεται την Παρασκευή, με τους εορτασμούς για την Εργατική Πρωτομαγιά να βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά διαμηνύει το ΠΑΜΕ, 24ωρη απεργία από την ΓΣΕΕ. Τι απαντά η κυβέρνηση.
Ήδη η κυβέρνηση έχει προτείνει τη μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ΚΚΕ.

«Η κυβερνητική απόφαση για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς μία εβδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι προσχηματική, γιατί η πανδημία του κορονοϊού δεν θα έχει εξαλειφθεί μέσα σε λίγες μέρες. Οι συμβολικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά που οργανώνουν όπως πάντα τα εργατικά σωματεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκες και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, δεν αποτελούν κίνδυνο για όλα όσα ο λαός κέρδισε μέχρι σήμερα τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το ΠΑΜΕ έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδηλώσεις σε επιλεγμένα σημεία στην Αττική και την Ελλάδα, με την αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και των μέτρων προστασίας.

Τοποθετούμενος εκ νέου για το θέμα σήμερα το πρωί από τη συχνότητα της ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ιδιαίτερη κατάσταση», προσθέτοντας ότι οι συμβολικές εκδηλώσεις είναι σημαντικό πράγμα να μην ευτελιστούν.

Μάλιστα, ο Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να συνδέσει την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων με ενδεχόμενη αυστηροποίηση μέτρων καραντίνας λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός προς όσους αγωνιούν για τις δουλειές τους και για να εξασφαλιστούν οι δουλειές τους πρέπει να μην καθυστερήσει η επιστροφή στις εργασίες τους.

Χθες, άλλωστε, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι ισχύουν όλα τα περιοριστικά μέτρα για την Πρωτομαγιά, επισημαίνοντας ότι «οι συγκεντρώσεις ανθρώπων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. Στο πλαίσιο αυτό οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με τήρηση κανόνων και αποστάσεων μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Προσβλέπουμε ότι όλα τα Σωματεία Εργαζομένων, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και κυρίως θα δείξουν σεβασμό στον αγώνα που κάνουν οι επαγγελματίες υγείας για την μη εξάπλωση του ιού».

Από την πλευρά της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) ανακοίνωσε την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, στη λιτή ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Καλούμε τις οργανώσεις μέλη μας να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κλπ), τηρουμένων με θρησκευτική ευλάβεια των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές, για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προκήρυξε απεργία και κάλεσε τα τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις, που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά, κυρίως, την Ημέρα της Πρωτομαγιάς – ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται.

«Το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρο και αναγκαίο να εκφραστεί με κάθε τρόπο σε όλο τον κόσμο» επισημαίνει το Κέντρο, το οποίο «μέσα από την υγειονομική καραντίνα, θέλει να προσδώσει φόρο τιμής, αλλά και να αποτρέψει όλες τις αντεργατικές παρεμβάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις».

«Απεργούμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας. Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας με κάθε τρόπο και την άμεση κατάργηση αντεργατικών διατάξεων, όπως αυτή για το λεγόμενο “προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας”, που οδηγούν στην έσχατη ένδεια τους εργαζόμενους, μειώνοντας μονομερώς στο μισό τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

efsyn.gr

Categories